fredag 30 april 2010

Nytt avtal är klart

Nu har SKTF tecknat ett nytt centralt löneavtal med arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting.

Det nya avtalet HÖK10 är ett tvåårigt avtal som ger SKTFs medlemmar ett garanterat utfall på lägst 3,5 procent under avtalsperioden, fördelat på 2 procent år 1 och 1,5 procent år 2. Avtalet innehåller också ett förtydligande av löneprocessen.

- Jag är nöjd med avtalet, det ligger väl i nivå med andra avtal på arbetsmarknaden. Resultaten från förra avtalsperioden visar också att våra förtroendevalda och medlemmar är duktiga på att förhandla löner lokalt. Detta avtal lägger en bra grund för det arbetet, säger Eva Nordmark, förbundsordsförande.

Avtalet innehåller förändringar i Allmänna Bestämmelser som bland annat innebär att man lokalt kan komma överens om villkoren för semester. Antalet dagar för föräldrapenningstillägg har ökat från tre månader till fem.

- Dessa villkorsförbättringar är viktiga för att kunna attrahera unga akademiker till kommuner och landsting, säger Anders Hammarbäck, förhandlingschef.
Det nya avtalet berör drygt 100 000 SKTF-medlemmar, gäller från den 1 april 2010 till 30 mars 2012 och omfattar två lönerevisioner. 2010 års lön gäller retroaktivt från 1 april.


Visst hade jag givetvis önskat ett högre utfall, men avtalet känns ändå okej jämförelsevis med de avtal som har tecknats i den privata sektorn, och med tanke på den stora osäkerheten i vår omvärld som påverkar den offentliga sektorns ekonomi.

Nu börjar arbetet med att sluta en lokal överenskommelse i Göteborg utifrån det centrala avtalet. Mer information om det arbetet följer här på bloggen.

Kommentar om mutskandalen i Göteborgs Stad

Som de flesta av er sett och hört i media så skakas Göteborgs Stad av en mutskandal. Riksenheten mot korruption har beslutat att inleda en förundersökning om grovt mutbrott med anledning av de uppgifterna som kom fram i SVTs Uppdrag Granskning i veckan. Programmet visade hur tjänstemän inom Göteborgs kommun gav uppdrag åt byggmästaren Stefan Allbäck, samtidigt som det framställdes misstanke om att de fått privata förmåner.

De flesta av oss göteborgare blir givetvis upprörda över dessa uppgifter, inklusive kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (s) som uttalar sig i GP om att hon är "asförbannad". Som anställd i kommunen är det ju heller inte roligt att läsa folks kommentarer på nätet om att "Göteborgs stad är rutten" m.m. Nu gäller det att vår kommunledning spelar med öppna kort och agerar kraftfullt om dessa misstankar stämmer. Denna skandal innebär att medborgarna får ett minskat förtroende för Göteborgs kommun, så nu gäller det att agera och se till att sådana här händelser inte ska kunna få förekomma i framtiden.

onsdag 28 april 2010

Ett riktigt lågvattenmärke av Mats Odell

Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odells (kd) uttalande igår, när han kallade den rödgröna oppositionens välfärdspolitik för "Tobleronepolitik", var ett riktigt lågvattenmärke och ett rejält slag under bältet. De rödgrönas politik ska debatteras och kritiseras men att en minister använder sig av den här typen av argumentation är pinsamt och oseriöst. Jag tycker att personangrepp inte hör hemma i en seriös politisk debatt, och jag hoppas att Odells övertramp inte kommmer att sätta ribban för resten av valrörelsen. Tyvärr får jag av detta uttalande känslan av klassiska manliga härskartekniker gentemot starka kvinnor, så Odell borde be om ursäkt och koncentrera sig på att debattera innehållet i Mona Sahlins politiska löften framöver.

tisdag 27 april 2010

SKTF återvänder till förhandlingsbordet i morgon

Har just fått veta att SKTF återvänder till förhandlingsbordet i morgon onsdag för att försöka komma överens med SKL om ett nytt löneavtal. Målet är fortfarande att avtalet ska vara tecknat innan april månads utgång (d.v.s. innan denna veckan är slut) men det återstår att se om man lyckas...

måndag 26 april 2010

Littorin fortsätter att bluffa EU om anställningsskyddet

Arbetsmarknadsministern försöker missleda debatten efter EU-kommissionens kritik mot Las för att vinna tid i en för alliansregeringen besvärande fråga. Det är helt enkelt en slarvigt genomförd jobbpolitik som går ut över en grundläggande rättighet – anställningsskyddet. Det skriver Ingemar Hamskär, chefsjurist på TCO i en debattartikel på Europaportalen.

Klicka här för att läsa artikeln.

fredag 23 april 2010

Nytt avtal dröjer till nästa vecka

Har precis fått rapporter från avtalsförhandlingarna i Stockholm om att SKTF får vänta på ett nytt bud från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) till i nästa vecka. Anledningen är att arbetsgivarna först vill göra upp med Kommunal innan SKTF får ett bud.

Ja vad ska man säga, ingenting är som väntans tider...

torsdag 22 april 2010

Hungriga vargar jagar tydligen inte bäst...

Sänkt a-kassa är ingen bra metod att snabbt få arbetslösa att söka jobb. Regeringens metod att öka motivationen genom att sätta ekonomisk press på arbetslösa får bakläxa i en ny avhandling från Umeå universitet. Tvärtom ökar en relativt hög nivå på a-kassan möjligheterna att söka jobb under en längre tid och på så sätt hitta ett lämpligare och mera välavlönat jobb, enligt avhandlingen av Madelene Nordlund vid den sociologiska institutionen. Genom att studera situationen för dem som blev arbetslösa vid den ekonomiska krisen i början av 1990-talet kan hon också visa att arbetsmarknadspolitiska program har positiva effekter på lång sikt.
Tidigare studier som har kommit till motsatt slutsats har haft ett alltför kortsiktigt perspektiv, enligt avhandlingen.

Där ser man, hungriga vargar jagar tydligen inte bäst...

onsdag 21 april 2010

Idag lanseras SKTFs nätbaserade HBT-utbildning ÖPPNA UPP!

Idag lanseras SKTFs nätbaserade HBT-utbildning ÖPPNA UPP! på sktf.se. Som jag bloggat om tidigare har jag ingått i referensgruppen som arbetat fram utbildningen, så detta är verkligen en glädjens dag.

Klicka här för att komma till nätutbildningen.

måndag 19 april 2010

200 000 personer funderar på att lämna facket

Drygt 200 000 personer funderar på att lämna facket det närmsta året, visar en ny Sifo-undersökning. 5 procent av SKTFs medlemmar har planer på att gå ur.

Fackförbundens sjunkande medlemsantal ser ut att fortsätta. TNS Sifo:s undersökning Orvesto Konsument visar att 218 000 av fackförbundens totalt drygt tre miljoner medlemmar har tankar på att hoppa av. Främst handlar det om unga män i stortstad.

Värst är läget för LO-förbunden, där nära 10 procent av medlemmarna funderar på att gå ur. Seko toppar listan med 12,3 procent, följt av Hotell- och Restaurang och Handels.
För TCO är läget något bättre. 6,4 procent av TCO:s medlemmar tror inte att de är medlemmar om ett år. SKTF ligger något under snittet med 5 procent och Unionen ligger högst av TCO-förbunden med 7,9 procent planerade avhopp.

Undersökningen baseras på över 6 000 fackmedlemmar som har svarat på frågan om man kommer att kvarstå som medlem om ett år.

Detta är givetvis oroväckande siffror, även om jag i Göteborg upplever att det numera är mer positiva tongångar som sprids om facket i allmänhet och SKTF i synnerhet. Jag hoppas verkligen att dessa siffror blir en väckarklocka för alla oss i fackföreningsrörelsen så att vi verkligen prioriterar att lämna våra expeditioner för att ge oss ut på arbetsplatserna och förklara varför det är så viktigt med ett fackligt medlemskap. Vill vi ha inflytande över våra villkor på jobbet så är det en förutsättning att så många som möjligt sluter sig samman genom att gå med i facket, så enkelt är det.

fredag 16 april 2010

Nu är det dags för fredagsmys...

Då var denna arbetsvecka snart över, ännu en händelserik vecka att lägga till handlingarna. Som jag bloggat om tidigare är rekryteringsprocessen för Göteborgs nya stadsdelsledningar i full gång, ansökningstiden gick ut igår och på måndag träffar vi arbetsgivaren för diskussion kring de personer som ska kallas på intervju.

I veckan fick vi också ett första besked om vad vår kommunstyrelse vill med Gatubolaget. Bedömningen är att bolaget inte har förutsättningar att fortsatt bedriva en lönsam verksamhet när den externa säljverksamheten måste avvecklas. Förändringar i konkurrenslagstift­ningen gör det i princip enbart möjligt för bolaget att leverera tjänster till Göteborgs stads förvalt­ningar.
Den preliminära bedömningen är att stora delar av Gatubolagets verksamhet har goda förutsättningar att leva vidare men med annan huvudman, såväl internt i kommunen som externt.

Vi har också i veckan samverkat med vår arbetsgivare ett förslag om samordning av Göteborgs Stads trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder. Förslaget är att Tryggare och Mänskligare Göteborg och Ung & Trygg fr.o.m. 1/10 får en gemensam huvudman, nämligen Social resursförvaltning. Som ni märker händer det saker med vår stads organisation lite överallt...

Nästa vecka ser lite lugnare ut i kalendern, men man vet ju aldrig hur det blir i slutändan. Nu ska jag dock göra klart det sista för den här veckan, och sen är det dags för fredagsmys. :)

onsdag 14 april 2010

Nytt avtal på gång

Fler och fler avtal tecknas i avtalsrörelsen, och snart är det dags för kommuner och landsting att teckna sina avtal. SKTF har producerat en film om våra krav i avtalsrörelsen.

måndag 12 april 2010

Information, information, information...

Idag är det en fantastisk dag i Göteborg. Solen skiner, fåglarna kvittrar och det märks att folk blir piggare och gladare över att våren är här. :)

Idag har vi haft sammanträde med SKTF Göteborg styrelse, och just nu sitter jag och försöker få ut en massa information om både det ena och det andra. Det är ju mycket som händer i vår stad just nu och det känns angeläget för mig att våra förtroendevalda och medlemmar kontinuerligt ska få korrekt information om vad som händer och pågår med alla våra olika omorganisationer, samt om annat som är på gång i vår stad och inom SKTF. Förutom att vi arbetar med att vår hemsida ska vara ständigt aktuell, så skickar jag även ut veckobrev via e-post. Dessutom finns ju SKTF Göteborg även på Twitter och Facebook (liksom jag själv).

Jag tycker att vi har utvecklats enormt i vårt informations- och kommunikationsarbete, men vi kan alltid fortsätta att utvecklas. Tipsa mig gärna om andra sätt som man på ett framgångsrikt sätt kan sprida facklig information.

onsdag 7 april 2010

Dags att rekrytera nya ledningar till Göteborgs stadsdelar

Denna veckan får jag verkligen bekänna färg, det känns som att varje minut är uppbokad i kalendern. Beror det på att vi "tappade" två arbetsdagar i.o.m. långhelgen?

Hur som helst så har jag idag varit med om att inleda ett mycket intressant rekryteringsarbete i Göteborgs kommun. Som jag bloggat om tidigare så kommer ju 20 stadsdelar bli 10 fr.o.m. nästa år, och de tio nya stadsdelscheferna är rekryterade. Nu är det dags att rekrytera nästa leds chefer, d.v.s. de nya förvaltningsledningarna.

De tjänster som ska besättas är 10 vardera av sektorschefer individ- och familjeomsorg/funktionshinder, äldreomsorg/sjukvård, utbildning, kultur/fritidd samt HR-chefer (f.d. personalchefer), ekonomichefer, utvecklingschefer och verksamhetscontrollers. Rekryteringen planeras vara avslutad i mitten av juni, så ett jättejobb ligger framför oss.

Annonserna är nu ute, och sista ansökningsdag är 15 april (samtliga medarbetare i Göteborgs Stad har möjlighet att söka tjänsterna). Därefter börjar urvalet, intervjuer och tester ska göras och jag samordnar arbetet med att lägga fackliga referenser på samtliga sökanden från SKTFs sida. Ett oroligt spännande arbete som sagt, och vi hoppas ju även att vår arbetsgivare (precis som man gjorde när de nya stadsdelscheferna rekryterades) ser möjligheten att få en bättre jämställdhet och mångfald bland vår stads toppchefer. Jag återkommer givetvis med rapporter om hur arbetet fortskrider...

tisdag 6 april 2010

Välfärden behöver en långsiktig politik

Kommunerna får tolv miljarder kronor mindre i statsbidrag nästa år jämfört med i år, enligt regeringens vårproposition. Orsaken är att kommunerna i år får ett extra statsbidrag för att klara lågkonjunkturen. Några extrapengar behövs dock inte nästa år, enligt finansminister Anders Borg. Men enligt en ekonomisk prognos från SKL finns det risk för att det blir underskott 2011.

I år får kommunerna 17 miljarder kronor i extra i statsbidrag. Bakgrunden är att regeringen förra året ville stoppa uppsägningar i kommunerna som skulle förvärra arbetslösheten.
Nästa år blir det nu alltså inga mer extrapengar enligt regeringens bedömning. Men den permanenta höjning av statsbidragen med fem miljarder kronor som riksdagen redan fattat beslut om, ligger kvar.

Eftersom kommunernas skatteintäkerna nu stiger snabbare än enligt tidigare bedömningar, så tror regeringen att sysselsättningen inom kommunsektorn kommer ligga kvar på samma nivå nästa år som i år för att sedan stiga. Flera prognoser pekar dock på att kommunerna kommer att ha de svåraste åren framför sig 2011 och 2012 eftersom den offentliga sektorn ligger i en eftersläpning när det gäller inkomsterna och skatteinkomsterna. Anders Borg utesluter dock inte att de borgerliga partierna på sikt vill höja de permanenta statsbidragen. I sådana fall kommer besked om det inför valet i september.

Problemet är att kommunerna inte får någon arbetsro eftersom finansieringen de närmaste åren är såpass oklar. Även om regeringen verkar vara villig att skjuta till extra pengar om det skulle behövas så är det inte något som kommunerna kan räkna med, och därmed kan de inte planera sin verksamhet långsiktigt. Dagens besked var ett besked som den offentliga sektorn inte ville ha, och osäkerheten är fortsatt stor inför de närmaste åren. Den svenska välfärden är värd och behöver en långsiktig politik, och jag hoppas att regeringen inser detta.

måndag 5 april 2010

Sparkrav ökar risk för arbetsskador

Hoppas att ni alla har haft en skön och avkopplande påskhelg. Själv har jag i stort sett bara latat mig, det har känts skönt att få ladda batterierna under fyra lediga dagar.

Idag har det uppmärksammats i media att antalet inspektioner som Arbetsmiljöverket gjort de senaste åren minskat kraftigt. Färre inspektioner kan få till följd att långsiktiga skador i arbetslivet ökar. Enligt Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg beror de färre inspektionerna på regeringens sparbeting.

När regeringen tillträdde hösten 2006 beslutade alliansen att minska anslaget till Arbetsmiljöverket med omkring 160 miljoner kronor mellan 2007 och 2009. Efter nedskärningarna har inspektionerna ute på arbetsplatserna minskat kraftigt. Jämfört med 2006, före nedskärningarna, har var fjärde inspektion försvunnit. 2006 genomfördes drygt 28 000 inspektioner, förra året var siffran drygt 21 000.

Det är viktigt att Arbetsmiljöverket ges goda resurser, arbetet med att åstadkomma en god arbetsmiljö för alla kräver en hög kompetens. Fler långsiktiga arbetsskador skulle ju dessutom innebära en större kostnad för sjukvården och för arbetsgivarna som har rehabiliteringsansvaret. Därmed är det en god investering för regeringen att satsa på arbetsmiljöfrämjande verksamhet, vilket jag hoppas att de inser efter dessa rapporter.