Göteborgs kommuns interna organisation har varit debatterad länge, framförallt stadens indelning i 21 olika stadsdelar (stadsdelarna utför framförallt den kommunala servicen rörande vård, skola och omsorg). Syftet med denna indelning är att stärka närdemokratin bland medborgarna i vår stora stad, men tyvärr har organisationen brottats med stora problem sedan den trädde i kraft 1990.
Det stora problemet med nuvarande organisation, som jag ser det, är att de 21 stadsdelarna har blivit 21 olika öar utan någon större samverkan över gränserna. Detta har inneburit att förutsättningarna blivit enormt olika beroende på vilken stadsdel man bor i eller arbetar för, och därmed existerar ingen likabehandling i Göteborgs Stad enligt min mening.
Sedan Anneli Hulthén tillträdde som ny ordförande för kommunstyrelsen och finanskrisen gjorde sitt intåg så har man äntligen börjat se över organisationen i kommunen, och inom några veckor kommer man ta beslut om hur många stadsdelar vi skall ha och vilka stadsdelar som skall slås ihop med varandra. Den nya organisationen träder i kraft 1/1 2011, så vi har därmed ett år på oss att genomföra beslutet.
Sen diskussionen om stadsdelarnas framtid inleddes så har det känts som att staden hamnat i nån sorts koma och istället för att försöka arbeta proaktivt har man bara avvakat beslutet, därför känner jag att det är oerhört positivt att beslutet nu kommer.
Nu går ryktena givetvis om hur många stadsdelar det blir i slutändan, det starkaste ryktet säger att vi går från 21 till 11. Men personligen tycker jag att det ä mindre viktigt hur många stadsdelar det blir, det viktigaste är hur stadsdelarna ska arbeta. Och då vill jag se ett större perspektiv, ett hela-staden-perspektiv, och mycket mer samverkan mellan gränserna för att Göteborgs Stad ska kunna nå likabehandling när det gäller den kommunala servicen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar