I veckan som gick offentliggjordes förslaget om ny stadsdelsorganisation i Göteborg. Förslaget är att man minskar ner antalet stadsdelsnämnder från 21 till 10.
Det stora problemet med nuvarande organisation, som jag ser det, är att de 21 olika nämnderna och förvaltningarna blivit som 21 olika öar utan någon större samverkan över gränserna. Därmed har det varit omöjligt att praktisera likabehandling över Göteborgs Stad, det är oerhört olika förutsättningar när det gäller den kommunala servicen beroende på vart man bor liksom att det är oerhört olika förutsättningar beroende på vilken stadsdelsförvaltning man arbetar för. Det hoppas jag att man kommer åt genom införandet av den nya organisationen (den träder i kraft redan 1/1 2011).
Den absolut mest kontroversiella frågan i förslaget är att man avser att slå ihop Torslanda och Biskopsgården. Det finns en opinion bland befolkningen i Torslanda som vill bilda egen kommun eftersom man inte vill att deras skattepengar ska komma resten av Göteborg till gagn. Eftersom Biskopsgården är en socialt utsatt stadsdel och där den kommunala servicen därmed kräver stora resurser räknar man med att protesterna kommer att bli höga från Torslanda. Jag hoppas att Kommunfullmäktige vågar löpa linan ut och besluta enligt förslaget. Som medborgare i Göteborg tycker jag att det är självklart att resurserna ska riktas till de kommunala verksamheter där de behövs bäst, exempelvis till våra förorter där det är hög arbetslöshet och där det bor många med icke-europeisk bakgrund.
Är du intresserad av vad SKTF Göteborg tycker om Göteborgs Stads organisering kan du klicka på denna länk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar