Imorgon väntas regeringen lägga fram ett lagförslag kring enklare ledighetslagstiftning till riksdagen, ett förslag som innebär en försämring av nuvarande studieledighetslag. Även om det finns delar som syftar till förenklingar av ledighetsreglerna kommer förslaget att slå hårt mot rätten till ledighet för fackliga utbildningar. Bland annat är förslaget att en arbetstagare skall ha varit anställd i minst sex månader för att överhuvudtaget kunna få åka iväg på en facklig utbildning – eller ha minst tolv månaders anställning de sista två åren. Dessutom kan arbetsgivaren i förslaget skjuta upp en facklig utbildning med upp till sex månader, detta trots att en ansökan om att få gå en facklig utbildning skall ske minst två månader innan utbildningen börjar i det nya förslaget.
Detta förslag kan inte tolkas på annat sätt än som en attack mot fackföreningsrörelsen. Att försämra möjligheterna att utöva fackligt arbete är ett hårt slag mot den svenska modellen som kräver två starka parter på arbetsmarknaden (fack och arbetsgivare) för att fungera. Förslaget säger också en del om inställningen till fackligt arbete. Den gode arbetsgivaren inser att facket, d.v.s. vi löntagare, kan bidra med något positivt som gör att arbetstagarna får det bättre på jobbet och därmed gör ett bättre arbete. Förslaget uttrycker en total motsatt inställning än den som den gode arbetsgivaren har.
Jag hoppas att samtliga fackförbund i Sverige sluter sig samman och protesterar högljutt mot detta förslag och tar striden för vår svenska modell som innebär att vi löntagare faktiskt har inflytande över våra villkor på jobbet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar