fredag 30 oktober 2009

Väcka 44

Som ni märker har jag inte bloggat på 5 dagar, vilket inte hör till vanligheterna. Det beror på att veckan som gick varit mer intensiv än någonsin så jag har helt enkelt inte hunnit. Lite trist eftersom jag vant mig vid denna sysselsättning, att blogga är ett utmärkt sätt att sortera bland alla intryck som jag får i mitt fackliga uppdrag.

Veckan inleddes med de två avslutande dagarna på utbildningen för SKTF-ombud som jag och min radarpartner Tina höll för våra kamrater i Trollhättan. Det blev en fantastiskt lyckad utbildning och vi blev väldigt inspirerade av engagemanget från de nybakade fackliga ombuden. De kommer att uträtta stordåd på sina arbetsplatser.

I veckan har SKTF Göteborg dessutom arrangerat vår yrkesvecka som vi kallade för Väcka 44. Vi vikte varje dag till någon av de yrkesgrupper som vi organiserar: i tisdags var det Administratörernas dag, i onsdags Socialarbetarnas dag, i torsdags Chefernas dag och idag gick Kulturarbetarnas dag av stapeln. Jag hade förmånen att få delta under onsdagen och torsdagen och dagarna, som innehöll intressanta föreläsningar, spännande kulturinslag och heta debatter, blev väldigt lyckade och uppskattade.

SKTF organiserar väldigt många yrken, totalt har vi över 4 000 olika titlar bland våra 160 o00 medlemmar. Vår bredd är en oerhörd styrka, men det är viktigt att det finns utrymme för att ens egen yrkesidentitet får plats i denna bredd. Väcka 44 var en del i vårt arbete för att bli bättre på yrkesfrågor, och jag ser fram emot att få vara med och driva dessa frågor vidare. Många yrken har ju speciella förutsättningar och utmaningar, och då ska SKTF givetvis driva de specifika frågorna för alla våra yrkesgrupper. Och det klarar vi av, tack vare vår bredd och att vi är så många.

söndag 25 oktober 2009

Nej till nollavtal

Nuvarande löneavtalet för anställda i kommun och landsting är inne på refrängen och ett nytt avtal ska förhandlas fram nästa år. Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) chefsförhandlare Ingela Gardner Sundström har uttryckt att hon helst ser ett nollavtal, d.v.s. att det ska inte som i SKTFs nuvarande avtal finnas något golv (3 procent) utan detta ska helt göras upp mellan de lokala parterna (varje kommun och landsting för sig mot de lokala fackliga organisationerna).

Till min glädje uttrycker SKTFs chefsförhandlare Anders Hammarbäck i senaste numret av SKTF-tidningen att man inte tänker acceptera ett nollavtal, han hänvisar bl.a. till Lärarförbundet som hade ett sådant avtal för några år sedan och det slutade med ett riktigt fiasko.

Jag kan bara tänka mig vilken chans lokala arbetsgivare ser att hålla nere löneökningarna om vi tecknar ett nollavtal, särskilt idag när vi är inne i en ekonomisk kris. Men facket får aldrig acceptera att medlemmarna tar hela smällen när det gäller besparingar, man kan faktiskt spara på ett smart sätt och nyckeln är att involvera personalen i besparingsprocessen. De som arbetar i vardagen kan hitta de kreativa lösningarna och effektiviseringarna som gör att man inte behöver fundera på att lägga ned verksamheter eller sänka löner. Så glöm nollavtal och släpp istället loss medarbetarna, då blir det lättare att hitta de smarta besparingarna.

lördag 24 oktober 2009

Vill du att Sverigedemokraterna blir en maktfaktor?

Sverigedemokraterna har i fokus under den senaste veckan. Partiledare Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet, där han kallade islam för det största hotet mot Sverige någonsin, blev häftigt omdebatterad. Förutom att artikeln osar rasism innehåller den dessutom flera lögner: Åkessons påstår att flera islamistiska terrornätverk etablerats i Sverige, vilket det inte finns någon grund för enligt Säpo, samt att muslimska män är överrepresenterade när det gäller våldsbrott, vilket det heller inte finns någon grund för enligt Brottsförebyggande Rådet (Brå).

Tyvärr handlar debatten om Sverigedemokraterna alltför mycket om de ska få publicera sina debattartiklar eller inte, eller om de etablerade politiska partierna ska ta debatten med dem eller inte. Jag tycker istället att innehållet i deras politik borde debatteras mer så att det blir tydligt vad en röst på Sverigedemokraterna innebär. Sverigedemokraterna är förutom ett rasistiskt parti som inte tror på alla människors lika värde också ett kvinnofientligt parti som tycker att jämställdheten i Sverige gått alldeles för långt. Sverigedemokraterna är också ett fackföreningsfientligt parti, man anser att facket (och därmed vi löntagare) har alldeles för stort inflytande på den svenska arbetsmarknaden.

En insats du kan göra för att Sverigedemokraterna inte ska få något inflytande i riksdagen efter valet nästa år är att gå och rösta. Avstår du din demokratiska rättighet så ökar chanserna att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Vill du det?

torsdag 22 oktober 2009

Leve skyddsombudet!

Puh vilken vecka jag har haft hittills. I måndags höll jag ombudsutbildning i Trollhättan, hela tisdagen gick åt till olika förhandlingar plus medlemsmöte på kvällen och igår arrangerade SKTF Göteborg en heldag för alla våra skyddsombud på Röhsska muséet.

Skyddsombudsdagen blev otroligt lyckad och uppskattad, och det var fantastiskt roligt att få träffa alla dessa engagerade ombud som brinner för att deras kollegor ska ha det bra på jobbet. På programmet stod en föreläsning om våld i nära relationer kopplat till ett arbetsmiljöperspektiv, ett besök från Folkteatern i Göteborg som spelade upp ett utdrag ur deras senaste uppsättning "Sockerpiller", en föreläsning om vad som gäller arbetsrättsligt när det upptäcks att en medarbetare har missbruksproblem och slutligen delade vi ut priset till Årets Skyddsombud 2009. Vinnare blev Magdalena Vagnemark som arbetar som socialsekreterare i stadsdelsförvaltningen Frölunda. Hon hade nominerats av flera av sina kollegor för sitt engagemang och mod som har resulterat i en bättre arbetsmiljö på arbetsplatsen.

Har du ett skyddsombud på din arbetsplats? Om inte tycker jag att du och dina kollegor ska utse ett, och är du själv nyfiken på fackligt arbete så kan jag rekommendera detta uppdrag som är både roligt och intressant. Skyddsombudet har en väldigt viktig funktion i att uppmärksamma arbetsmiljöproblem på arbetsplatsen för att de senare ska kunna åtgärdas. Facket centralt kan aldrig ha lika bra förankring på arbetsplatsen som det lokala skyddsombudet har så därför är det viktigt att det finns åtminstone en på varje arbetsplats. I SKTF är vi dessutom väldigt noga med att alla våra förtroendevalda genomgår nödvändig kompetensutveckling, och sen står man aldrig ensam som skyddsombud utan har full uppbackning av organisationen. Fackligt arbete är ju ett lagarbete, det får man aldrig glömma. Så se till att utse ett skyddsombud på din arbetsplats, då ökar möjligheterna till att ni har det bra på jobbet, både fysiskt och psykosocialt.

måndag 19 oktober 2009

Vad är ditt kollektivavtal värt?

Idag drar TCO-förbundens stora satsning på att informera om kollektivavtalets värde igång. Vill du veta vad ditt kollektivavtal är värt i kronor? Klicka här för att besöka Facket Förändras.nu.

lördag 17 oktober 2009

Boktips


Läser just nu Kjell Östbergs "När vinden vände", andra delen i hans biografi över Olof Palme och denna del behandlar perioden 1969-1986. Det är väldigt intressant läsning och en spännande skildring av en stor del av vår nutudshistoria. Mycket hände också under dessa år som varit viktigt i fackföreningsrörelsens historia: gruvstrejken 1969, trygghetslagarnas födslar (LAS, MBL, AML m.m.), löntagarfonderna o.s.v. Det är intressant att få en inblick i maktens korridorer under denna tid, och få en beskrivning av förspelet till alla dessa stora reformer. Palme var ju dessutom en otroligt fascinerande person som totalt dominerade svensk politik i över 2 decenier. För mig som är född 1978 minns jag mest honom som statsministern som blev mördad på öppen gata, och mordet har ju bidragit till att han fått nästan helgonstatus. Därför är det intressant att få en mer nyanserad bild av honom. Palme gjorde givetvis stora insatser för det svenska samhället, men han var också en utpräglad maktmänniska med allt vad det innebär. Så läs gärna denna bok, jag kan garantera dig spännande läsning.

fredag 16 oktober 2009

SKTF - det gränslösa fackförbundet

Nu är det fredag igen, och ytterligare en arbetsvecka är avslutad. Igår arrangerade SKTF Göteborg, tillsammans med våra TCO-kamrater i Lärarförbundet och ST + vår studerandeorganisation Tria och vårt studieförbund Sensus, höstens första fackliga after work. Det är tredje terminen i rad som vi kör detta, tanken är att våra medlemmar tillsammans med presumtiva medlemmar ska få träffa facket under mer avspända former än annars och samtidigt ha en trevlig kväll.

Vi har som tradition att en känd stå-uppare uppträder, igår var det Lena Frisk, men varje kväll har också ett fackligt tema, och igår var det tiotusenkronorsfrågan: Varför ska man vara med i facket? Vi gjorde så att tre yngre medlemmar fick svara på den frågan utifrån sig själva strax innan Lenas uppträdande, från SKTF var det Emma som arbetar som socialsekreterare och Christian som arbetar som förvaltningssekretare. Bägge två var lysande och väldigt konkreta i sina svar, och jag blev så glad och stolt över att tillhöra samma fackförbund som dessa två. Båda två var också väldigt tydliga med att de är imponerade av att SKTFs arbete inte har några gränser, vi är aktiva över hela världen och kämpar för schysta villkor både på hemmaplan och utomlands. Så är det, för oss är det självklart att den fackliga solidariteten inte har några landsgränser. För som ni har märkt på titeln på denna blogg: fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter.

Klicka här för att läsa mer om SKTFs internationella arbete.

torsdag 15 oktober 2009

Fotbollsförbundets disciplinkommitté är ett skämt


Tog med förfäran emot Svenska Fotbollsförbundets disciplinkommittés beslut om att bötfälla ÖIS för att deras supportar under en allsvensk match vecklade ut en banderoll med texten "Free Dawit Isaak imprisoned in Eritrea since 2001". Man har tagit beslutet utifrån att politiska budskap inte är tillåtna på allsvenska arenor.


Jag undrar vilken värld disciplinkommittén lever i, och hur man kan bötfälla ÖIS för att deras reportrar tar ställning för en fängslad reporter och författare, och i förlägningen för mänskliga rättigheter, är så befängt så jag inte finner ord för det. Jag är gärna med och betalar ÖIS böter, jag tycker att föreningen är ett föredöme som godkände supportrarnas banderoll. Fler idrottsföreningar borde visa ansvar och ta ställning för mänskliga rättigheter utifrån alla möjliga perspektiv.


tisdag 13 oktober 2009

Låt inte jobbet tysta mun

I SKTF Göteborg märker vi just nu tråkiga tendenser hos vissa arbetsgivarföreträdare som försöker tysta sina medarbetare när de uttalar sig kritiskt om sparbetingen, eller engagerar sig för att rädda nedläggningshotade arbetsplatser.

I offentlig verksamhet har man som anställd rätt att framföra kritik offentligt eftersom man arbetar för att tjäna det allmänna intresset. Verksamheten ska drivas så öppet som möjligt och medborgarna har rätt till sådan insyn att de kan ställa rättmätiga krav på politikerna. Låt alltså inte jobbet tysta mun, och kontakta din närmaste SKTF-företrädare om någon arbetsgivarföreträdare försöker tysta dig.

Klicka här för att läsa mer på SKTFs hemsida om yttrandefrihet på jobbet.

måndag 12 oktober 2009

Tar från de sjuka - ger till de friska

Skrev i mitt tidigare inlägg att jag var skrivtrött idag, därför valde jag att citera Evas inlägg i debatten om ungdomsarbetslösheten ordagrant. Men en artikel i dagens Aftonbladet fick igång mig så att jag kände ett behov av att kommentera den på min blogg.

Tidningen har granskat regeringens sjukförsäkringspolitik under deras 3 år vid makten. De flesta med jobb har fått långt över tusen kronor mer i månaden tack vare jobbskatteavdraget, men det är de sjuka och arbetslösa som står för notan. Aftonbladets beräkningar visar att inkomstklyft­orna ökat rejält under regeringens tid vid makten och efter årsskiftet kommer gapet att öka ännu mer, då för löntagaren 200 kronor mer i månaden genom jobbskatteavdraget medan sjuka och arbetslösa blir utan.

Sociologen Daniel Melén‚ som studerat långtidssjukas väg tillbaka till arbetsmarknaden, säger att regeringen tänkt fel. Det är inte viljan hos de sjuka som saknas, utan hos företagen som hellre anställer en frisk än en som varit sjukskriven länge. Och Bengt Starrin, professor i sociologi vid Karlstads universitet, anser att sänkta ersättningar rentav kan cementera utanförskapet. Den ekonomiska stressen riskerar att knäcka självkänslan.

Jag blir väldigt upprörd över denna människosyn, den får mig att tänka på det gamla uttrycket "hungriga vargar jagar bäst". Ska regeringen komma åt arbetslösheten och minska utanförskapet krävs bl.a. satsningar på vuxenutbildning och arbetsmarknadspolitiska åtgärder, som exempelvis en värdig sysselsättning som syftar till att få in långtidssjukskrivna på arbetsmarknaden. Större krav måste ställas på våra arbetsgivare i rehabiliteringssituationer, lägg inte allt ansvar på den sjuke som redan är tillräckligt utsatt. Satsa också på en vettig företagshälsovård och på det hälsofrämjande arbetet på våra arbetsplatser. Är det inte exempelvis dags att ta tag i frågan om friskvård på arbetstid, i Göteborgs kommun spretar detta otroligt mellan olika arbetsplatser och jag skulle vilja se en genomtänkt strategi för det hälsofrämjande arbetet för stadens medarbetare. Och framförallt, visa lite hjärta och empati när det gäller långtidssjukskrivna. Då är jag övertygad om att rehabiliteringsarbetet blir mer framgångsrikt.

Klicka här för att läsa artikeln i Aftonbladet.

Sju myter och sanningar om ungdomsarbetslösheten

Idag är jag lite skrivlat så därför citerar jag ett inlägg i debatten om ungdomsarbetslösheten från SKTFs förbundsordförande Eva Nordmark.

"Arbetsgivarorganisationerna har sedan en tid försökt lägga en stor del av skulden för den höga svenska ungdomsarbetslösheten på Lagen om anställningsskydd (LAS) och principen sist-in-först-ut. Nya siffror från SCB visar dock att detta är en myt. Enligt en rapport som SCB gjort på uppdrag av TCO var bara runt 2,5 procent av de arbetslösa 15-24-åringarna år 2008 utan jobb på grund av personal- eller driftsinskränkningar, d. v. s. situationer där turordningsreglerna kan ha kommit till användning.

Ett annat välanvänt argument i debatten om LAS och ungdomsarbetslösheten är att sist-in-först-ut skulle göra det svårt för arbetsgivare att behålla kompetenta unga medarbetare, då dessa har arbetat kortare tid.

I verkligheten är det dock inte bara anställningstid som avgör vem som får behålla jobbet. Ett grundkrav för att behålla jobbet är att man har kompetens för någon av de tjänster som blir kvar. Det ger ofta ungdomar, med hög och ny utbildning, en fördel. Sanningen är att kompetens räknas i väldigt hög grad, och att välutbildade ungdomar när de väl skaffat sig erfarenhet väldigt sällan blir av med jobbet på grund av turordningsreglerna.

Istället är det helt andra faktorer som gör att många unga är utan arbete. Den viktigaste faktorn är bristfällig utbildning. En annan viktig faktor är arbetslivserfarenhet. Vill man få ned den höga ungdomsarbetslösheten är det inom dessa områden man måste vidta åtgärder.
Det är viktigt att vi gemensamt - fack, arbetsgivare, kommuner, staten, skola och högskola, arbetsförmedlingen med flera – tar vårt ansvar och ser på vilka sätt vi bäst kan se till att unga människor får den start i vuxenlivet som de är värda.

Klicka här för att komma till SCBs rapport som innehåller sju myter och sanningar om ungdomsarbetslösheten."

Regeringsförslag om att begränsa strejkrätten

Efter den s.k. Lavaldomen, där fackförbundet Byggnads i efterhand fick nobben av EU-domstolen för en blockad av ett skolbygge i Vaxholm 2004, lägger nu regeringen fram ett lagförslag som ska begränsa strejkrätten.

Lagen bygger på utredaren Claes Stråths utredning som blev klar i december i fjol och tar bland annat sikte på när facken ska ha rätt att vidta konfliktåtgärder. "De nya förutsättningarna för stridsåtgärder innebär att de kollektivavtalsvillkor som fackföreningarna tar strid för bland annat måste vara hämtade från ett svenskt centralt branschavtal och bara får reglera vissa områden – exempelvis lön, arbetstid och semester", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Tyvärr så täpper inte lagförslaget till kryphålen som oseriösa arbetsgivare kan använda för att dumpa löner. Och det var ju det som Byggnads blockad handlade om, rätten för lettiska arbetare att arbeta under schysta arbetsvillkor på svensk mark. Detta är en mänsklig rättighet, men lagförslaget är alldeles för ihåligt för att kunna vara ett verktyg för schysta arbetsvillkor.

Bakgrund: Vaxholmsblockaden
Dotterbolaget till det lettiska företaget Laval blev i november 2004 utsatt för en facklig blockad sedan förhandlingarna om kollektivavtal med fackförbundet Byggnads misslyckats.
Företaget tvingades så småningom ge upp det pågående skolbygget i Vaxholm och kontraktet med kommunen revs upp. Blockaden ledde till att bolaget försattes i konkurs.

Arbetsdomstolen (AD) tog i mars 2005 ställning i konflikten genom ett provisoriskt beslut. Då bedömde AD att den fackliga blockaden inte stred mot reglerna. Men AD tog inte slutlig ställning, utan valde att vända sig till EU:s domstol och bad om hjälp med bedömningen.

Den lettiska regeringen har protesterat mot den svenska hållningen. Lettland ser den fackliga blockaden som ett brott mot EU:s grundlagar som garanterar fri rörlighet över gränserna.

Slutligen slog EU:s domstol fast att Byggnads blockad stred mot EU-reglerna om fri rörlighet för tjänster inom EU. Och Byggnads krävde mer än vad direktivet för utstationering ger rätt till.

söndag 11 oktober 2009

Obama förtjänar inte fredspriset, men är ändå det bästa som hänt världen på länge


Eftersom jag är fotbollsnörd känner jag mig lite deppig så här dagen efter VM-kvalfiaskot. Ett fotbolls-VM utan svenskt deltagande är ju inte lika roligt, men det är bara att bita ihop och komma igen.


Jag har läst i tidningarna idag att USAs president Barack Obama tagit ställning för HBT-personers rättigheter, nu ska det äntligen bli möjligt för öppet homosexuella att tjänstgöra i den amerikanska armén. Tidigare har man som homosexuell belagts med munkavel och inte fått prata öppet om den man är. I USA är homosexualitet fortfarande tabu på många håll, så Obama gör en stor insats för mänskliga rättigheter när han klart och tydligt tar ställning för att HBT-personer skall ha samma rättigheter som heterosexuella.


Däremot tycker jag inte det är rätt att Obama belönades med Nobels fredspris, och det verkar han inte tycka själv att döma av hans uttalande på presskonferensen. Det känns märkligt att han får priset när han egentligen inte hunnit göra några stora insatser för fred, krigen i Irak och Afghanistan pågår fortfarande och Guantanamolägret är fortfarande inte stängt. Obama är på rätt väg, men har fortfarande mycket kvar att bevisa. Jag hade föredragit om fredspriset gått till någon som verkligen gjort konkreta insatser för fred.


Jag tycker ändå att Barack Obama är det bästa som hänt vår värld på länge. Efter 8 år med George W Bush känns det underbart med en pragmatisk president som har förmågan att ingjuta hopp i vår oroliga värld. Jag hoppas att han lyckas med sitt uppdrag.

lördag 10 oktober 2009

Unga anser att facket behövs men bara varannan är medlem

Läser i TCO-tidningen om en diskussion under årets upplaga av Fackföreningsforum som handlade om den låga organisationsgraden bland yngre personer, endast hälften av dagens ungdomar är medlemmar i facket eller a-kassan. Två av mina fackliga idoler deltog i diskussionen, TCOs ordförande Sture Nordh och mina goda vän Veronica Karlsson från SKTFs förbundsstyrelse.

Ibland blir jag lite trött på diskussionerna om varför fackföreningsrörelsen har så svårt att locka yngre personer, vissa vill gärna se ungdomar som en homogen grupp och letar därför efter ett gemensamt recept för att locka dem till ett fackligt medlemskap. Men ungdomar är olika varandra, precis som alla andra människor, och lockas av olika saker. Det kan vi möta med att tydliggöra allt som ett fackligt medlemskap innebär: trygghet, gemenskap, inflytande på jobbet, olika förmåner, försäkringar o.s.v. Det är det som är det mest fantastiska med facket i allmänhet och SKTF i synnerhet, vi har något att erbjuda till alla människor.

I Göteborg tycker jag mig märka ett trendbrott genom att fler och fler 80-talister väljer att bli medlemmar hos oss, och det märks också i SKTF i stort. Detta beror på att vi blivit mer synliga och stolt berättar om allt bra vi faktiskt gör och alla förmåner som ett fackligt medlemskap innebär. Jag ser ljust på framtiden för SKTF.

Klicka här för att läsa artikeln i TCO-tidningen.

onsdag 7 oktober 2009

SKTF Göteborg tvistar om nedläggningen av Linnéstadens bibliotek

SKTF Göteborg har hos arbetsgivaren gjort en hemställan om lokal tvisteförhandling p.g.a. det brott mot kollektivavtalet Samverkan Göteborg som skedde i SDF Linnéstaden 2009-09-29, då stadsdelsnämnden fattade beslut om nedläggning av Linnéstadens bibliotek utan föregående samverkan. Bestörtningen i staden är stor över beslutet som togs på sittande möte utan att ens bibliotekspersonalen var informerad.

Klicka här för att läsa SKTF Göteborgs syn på beslutet om nedläggning av Linnéstadens bibliotek samt hantering av besparingar inom icke lagstadgade verksamheter ur ett hela staden perspektiv.

Valrörelsen har smygstartat

I dagarna har oppositionspartierna presenterat sina skuggbudgetar, och de innehåller bl.a. större satsningar på den offentliga sektorn än vad regeringen genomför. Dessutom är oppositionens kommunpolitik mer långsiktig än regeringens, man lovar satsningar inte bara 2010 utan också 2011 och 2012. Det är något som jag saknade i regeringens höstbudget och som jag anser är nödvändigt för att kommuner och landsting ska få arbetsro och slippa panikåtgärder utan istället kunna planera långsiktigt för verksamheterna. Det är mindre än ett år kvar till valet, och det känns som valrörelsen redan nu smygstartar.

tisdag 6 oktober 2009

Är du sugen på ett fackligt uppdrag?

Under tisdag och onsdag håller jag och min radarpartner Tina Niinisalo utbildning för SKTFs ombud i Kungälvs och Lilla Edets kommuner. Att vara kursledare är ett av mina allra roligaste fackliga uppdrag, det är en fantastisk förmån att få träffa alla engagerade fackliga hjältar och dessutom väldigt lärorikt - jag lär mig massor av alla människor jag träffar i SKTFs tjänst.

Jag tycker också att SKTFs utbildningspolicy är svårslagen, den bygger mycket på folkbildningstanken där kursdeltagarna är aktiva genom diskussioner och grupparbeten. All forskning visar att detta är det bästa sättet att ta in kunskap, är det rena föreläsningar tar man bara in ca 10 procent av det föreläsaren talar om.

I ombudsutbildningen ingår SKTFs värdegrund, att vara facklig ledare på arbetsplatsen, rekrytering av nya medlemmar, trygghetslagarna, kollektivavtal m.m. Jättekul ämnen att diskutera kring, och diskussionerna brukar gå heta på våra utbildningar. Jag kan verkligen rekommendera dig att ta på dig ett fackligt uppdrag, förutom att det är en förmån att få arbeta för att du och dina kollegor ska ha det bra på jobbet så är det också väldigt lärorikt och innebär att man får massor med kunskap som är nyttigt att ha med sig i arbetslivet, och i livet för övrigt.

måndag 5 oktober 2009

Leve den svenska modellen! Leve kollektivavtalet!

Jag inledde veckan med en heldag på Lorensbergsteatern i Göteborg där ett gäng blivande Kollektivavtalsambassadörer samlades. Det är TCO som dragit igång denna satsning bland sina medlemsförbund (där SKTF ingår), och denna satsning är en vidareutveckling av Facket Förändras-kampanjen. Tanken är att vi ambassadörer ständigt ska upplysa om nyttan med att jobba på en arbetsplats som har kollektivavtal med facket, ett härligt och stimulerande uppdrag för en facklig nörd som jag. :)

En av föreläsarna kallade kollektivavtalen för en "tyst tillgång", och det tycker jag är en passande beskrivning. Hur många vet att ett kollektivavtal inte handlar om salladsbarer, utan faktiskt är en garant för schysta villkor på jobbet? Tycker du att det är bra med årlig löneökning, semesterersättning, ersättning vid obekväm arbetstid, högre pension än vad lagen säger och försäkringar som skyddar dig på jobbet? Du svarar givetvis ja på denna fråga, men dessa exempel är inte självklarheter utan är avhängt av att din arbetsgivare tecknat kollektivavtal med facket.

TCO har räknat ut vad kollektivavtalet är värt i kronor, jämfört med om du skulle jobba på en arbetsplats som inte har kollektivavtal, och det handlar i snitt om 80 000 kr per år. Häftigt, eller hur? Men kollektivavtalet omfattar ju alla på arbetsplatsen, även dem som inte är med i facket. Sant, men skulle de som åker snålskjuts på oss andra inte omfattas av kollektivavtalet finns ju risken att arbetsgivarna väljer att anställa de som inte är fackligt anslutna, eftersom det blir billigare. Dessutom: skulle alla resonera som snyltarna skulle ju aldrig arbetsgivarna vara villiga att teckna kollektivavtal med facket eftersom vårt inflytande är avhängt av hur många vi organiserar. Arbetsgivarna kommer aldrig vara intresserade av att teckna kostsamma avtal med en organisation som företräder en minoritet av medarbetarna, då faller exempelvis strejkhotet om en majoritet ändå jobbar kvar vid en konflikt.

Till sist innebär kollektivavtalet också inflytande för oss löntagare. Den s.k. "svenska modellen" består av att villkoren på arbetsmarknaden avgörs av arbetsmarknadens parter, d.v.s. arbetsgivarna och de fackliga organisationerna. Men denna modell, som fungerat i över 70 år, kräver att maktbalansen mellan parterna är någorlunda jämn. Som det är idag hotas den svenska modellen av fackens vikande medlemstal, eftersom fackens inflytande som sagt är avhängt av hur många vi faktiskt organiserar. Alternativet till den svenska modellen med kollektivavtal är lagstiftning, vilket innebär att det är regering och riksdag som får makten över villkoren på arbetsmarknaden. Vill vi ha det så, eller vill vi att vi löntagare även fortsättningsvis har inflytande över våra villkor på jobbet? Tycker du det senare så är förutsättningen att så många som möjligt är med i facket, så sprid detta till dina kollegor och andra i din närhet.

Jag kan skriva en roman om alla goda argument för kollektivavtal men jag avstår denna gång. Klicka här för att läsa mer på SKTFs hemsida om kollektivavtalets värde.

söndag 4 oktober 2009

LAS turordningsregler inte orsak till den höga ungdomsarbetslösheten

I en intervju i SVT:s A-ekonomi i veckan presenterade TCO:s jurist Samuel Engblom beräkningar som visar att turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd, tvärtemot vad som hävdats i debatten av bl.a. Centerpartiet och Folkpartiet, endast har en marginell betydelse för ungdomsarbetslösheten.

Klicka här för att ta del av Samuels beräkningar.

lördag 3 oktober 2009

Enkel, vacker, öm...


Senaste arbetsveckan har varit mer intensiv än någonsin, men också otroligt rolig med SKTFs regionala förbundskonferens som pricken över it. Men jag måste ändå säga att det är skönt med helg och några lediga dagar.


Min lediga tid ägnar jag gärna åt att läsa böcker och nu har jag precis avslutat "Enkel vacker öm, boken om Monica Zetterlund". Monica har fascinerat mig länge, hon var en av min pappas favoritsångerskor så jag är uppvuxen med hennes fantastiska röst. Jag har också alltid älskat Hasse & Tage, och Monica var ju en av deras främsta revyprimadonnor. Hon levde ju också ett väldigt intressant liv, och var en mångfacetterad person. Hennes kamp mot sina inre demoner som bl.a. gav sig uttryck i en lång kamp mot alkoholism färgade också av sig i hennes konstnärskap, det hörs på hennes röst att hon hade en mörk sida.


Jag såg Monica en gång live, under hennes sista turné 1997 då hon bl.a. besökte Konserthuset i Göteborg. Det var en fantastisk upplevelse, även om rösten var märkt av ålder och hennes leverne trängde den ändå igenom märg och ben rätt in i hjärtat på alla oss som lyssnade. Hon var ett geni och jag bär ofta med mig fler av hennes sånger, bl.a. hennes tolkning av Povel Ramels "Underbar är kort":


Bara en enda ros på ett evigt klänge, så är livet,
trist varar länge, men underbart är kort, alldeles för kort.

Följer du ödets stig genom dunkla gränder
når dig solen en glimt i sänder,
ty underbart är kort, alldeles för kort.

På var sommaräng du finner bara en lyckoklöver
någonstans
och likaså en enda gång du möter
just den vän du behöver,
så tag din chans,
men fort, innan den flyr bort,
underbart är kort alldeles för kort.