Idag är jag lite skrivlat så därför citerar jag ett inlägg i debatten om ungdomsarbetslösheten från SKTFs förbundsordförande Eva Nordmark.
"Arbetsgivarorganisationerna har sedan en tid försökt lägga en stor del av skulden för den höga svenska ungdomsarbetslösheten på Lagen om anställningsskydd (LAS) och principen sist-in-först-ut. Nya siffror från SCB visar dock att detta är en myt. Enligt en rapport som SCB gjort på uppdrag av TCO var bara runt 2,5 procent av de arbetslösa 15-24-åringarna år 2008 utan jobb på grund av personal- eller driftsinskränkningar, d. v. s. situationer där turordningsreglerna kan ha kommit till användning.
Ett annat välanvänt argument i debatten om LAS och ungdomsarbetslösheten är att sist-in-först-ut skulle göra det svårt för arbetsgivare att behålla kompetenta unga medarbetare, då dessa har arbetat kortare tid.
I verkligheten är det dock inte bara anställningstid som avgör vem som får behålla jobbet. Ett grundkrav för att behålla jobbet är att man har kompetens för någon av de tjänster som blir kvar. Det ger ofta ungdomar, med hög och ny utbildning, en fördel. Sanningen är att kompetens räknas i väldigt hög grad, och att välutbildade ungdomar när de väl skaffat sig erfarenhet väldigt sällan blir av med jobbet på grund av turordningsreglerna.
Istället är det helt andra faktorer som gör att många unga är utan arbete. Den viktigaste faktorn är bristfällig utbildning. En annan viktig faktor är arbetslivserfarenhet. Vill man få ned den höga ungdomsarbetslösheten är det inom dessa områden man måste vidta åtgärder.
Det är viktigt att vi gemensamt - fack, arbetsgivare, kommuner, staten, skola och högskola, arbetsförmedlingen med flera – tar vårt ansvar och ser på vilka sätt vi bäst kan se till att unga människor får den start i vuxenlivet som de är värda.
Klicka här för att komma till SCBs rapport som innehåller sju myter och sanningar om ungdomsarbetslösheten."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar