Idag konstateras det i Aftonbladet att jakten på personer som påstås fuska med vård av barn är ett dyrt fiasko.
För ett år sedan infördes ett krav på intyg vid vård av barn som innebär att föräldrar måste fylla i ytterligare en blankett som godkänns och stämplas av förskola/skola när de vill få ut ersättning för attde är hemma med sina sjuka barn. Enligt regeringen var fusket så utbrett att det handlade om 650 miljoner kronor per år i förlorade skatteintäkter.
Nu, ett år senare, är det oklart om intyget haft någon effekt alls på det påstådda fusket. Preliminära beräkningar pekar på att antalet uttagna dagar är desamma men att pappersexercisen är större och den ökade handläggningstiden har skapat förseningar i utbetalningarna. Administrationskostnaderna beräknas uppgå till 40 miljoner kronor om året plus att extra portokostnader tillkommer med 10 miljoner kronor.
Föräldrar klagar på det omständiga regelverket och våra kamrater i Lärarförbundet har hårt kritiserat reglerna som innebär ökad arbetsbelastning för deras medlemmar trots att allt pekar på att det inte förekommer något omfattande fusk.
Själv tänker jag på när jag arbetade som administratör på Rambergsskolan i Göteborg och fick ta emot mängder av samtal från Försäkringskassan varje vecka som kontrollerade om barn varit på fritids trots att föräldrarna anmält vård av barn. Inte en enda gång hade någon förälder fuskat.
Jag hoppas att regeringen tar bort dessa regler så att förskollärare och fritidspedagoger kan koncentrera sig på den pedagogiska verksamheten i stället för meningslös administration.
Klicka här för att läsa artikeln i Aftonbladet.
... säga vad man vill.....men vem fuskar med VAB ...INGEN .......
SvaraRadera