Nils-Eric Sandberg, författare och ledarskribent, skriver idag på DN Debatt att fackens avtal är orsaken till den höga ungdomsarbetslösheten. Han menar att individuell kontraktsrätt är vägen att gå för att ungdomarna ska komma in på arbetsmarknaden.
Ja våra kollektivavtal ifrågasätts ständigt av ett antal ideologiskt övertygade debattörer, och jag blir lika upprörd varje gång det påstås att den svenska modellen är orsaken till den höga ungdomsarbetslösheten. Grundproblemet är att det finns för få jobb. Att ställa generationer emot varandra genom att det ska bli billigare att anställa yngre personer kommer inte få effekten att den totala arbetslösheten sjunker, möjligtvis att fler yngre kommer in på arbetsmarknaden. Men är detta rättvist? Vi vet ju att äldre personer som hamnar i omställning eller arbetslöshet inte är lika "attraktiva" för arbetsgivarna som yngre personer.
Ska vi komma åt problemet med ungdomsarbetslösheten krävs en offensiv arbetsmarknadspolitik, inte att yngre personer ska ha sämre arbetsvillkor än andra. Rejäla satsningar på vuxenutbildning och kompetensutveckling behövs, och dessutom måste bryggan mellan utbildningar och arbetsmarknaden förstärkas betydligt genom praktik- och lärlingssatsningar. I offentlig sektor har vi dessutom stora problem med generationsväxlingen, många kommer att gå i pension under de närmaste åren och väldigt mycket kompetens riskerar därmed att försvinna på ett enda bräde. Jag vill se rejäla satsningar på mentorsprogram och liknande där äldre personer får möjlighet att trappa ner de sista åren innan pensionen samtidigt som de förmedlar sina kunskaper till efterträdarna. Som Annika sa i Almedalen när hon debatterade arbetsmarknaden med Centerns ungdomsförbund: rea på ungdomar löser inte ungdomsarbetslösheten.
Så rätt så rätt!!
SvaraRaderaLasse i stora staden!