Kommunalrådet Helene Odenljungs (fp) utspel i GP 24/8 om att socialbidragstagare ska städa och utföra andra sysslor för att få rätt till pengarna har fått stort utrymme i media de senaste dagarna.
Ekonomiskt bistånd (som tidigare kallades socialbidrag) är tänkt att fungera som ett sista skyddsnät för den som har tillfälliga ekonomiska problem. När man ansöker om ekonomiskt bistånd ska socialtjänsten göra en individuell prövning och den som är arbetsför är skyldig att söka arbete under tiden.
Enligt socialtjänstlagen kan man inte ställa krav på motprestation från den som är över 25 år och söker ekonomiskt bistånd, så för att genomföra Helen Odenljungs förslag krävs det en lagändring. I Landskrona kommun har det tidigare funnits krav på att personer över 25 år som uppburit ekonomiskt bistånd ska ha minst 30 timmar praktik eller undervisning i veckan. Socialstyrelsen har varit mycket kritiskt mot detta då det enligt lag ska vara en prövning i varje individuellt fall för att se om det finns behov för praktik eller undervisning. Landskrona kommun har efter denna kritik tagit bort kravet på obligatorisk motprestation.
Göteborgs Stad har redan idag en mängd verksamheter för dem som är arbetslösa, bl.a. vägledning, coachning, praktik, kortare anställningar, arbetsträning och utbildning. De flesta stadsdelarna har också särskilda arbetslivsinriktade verksamheter för dem som är arbetssökande och har bidrag från socialtjänsten, t.ex. praktik och arbetsträning Detta syftar till att personer ska komma ut i arbetslivet och ställer krav på innehåll och handledning. Vi håller fullständigt med Helene Odenljung om att det inte finns brist på arbetsuppgifter i Göteborgs Stad, men vill man använda arbetslösa socialbidragstagare för att utföra kommunens uppgifter ska de anställas och ges skäliga löner och villkor. Annars blir det bara ett utnyttjande av redan utsatta personer som billig arbetskraft, och sådant ska inte få förekomma i Göteborg eller någon annanstans.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar