lördag 22 januari 2011

Förtroendevalda blir mer synliga på arbetsplatserna

I senaste numret av "Aspekten" (SKTFs tidning för förtroendevalda) intervjuas jag om SKTF Göteborgs beslut om att ingen förtroendevald hos oss ska arbeta mer än 80 procent fackligt. Jag tar mig friheten att återge artikeln i sin helhet nedan (den är författad av Maria Martinsson).

FÖRTROENDEVALDA BLIR MER SYNLIGA PÅ ARBETSPLATSERNA

I Göteborg ska ingen jobba fackligt på heltid från och med mars 2011. Genom att fler delar på den fackliga tiden kommer vi att öka förankringen på arbetsplatsen, menar Marcus Gustavsson, avdelningsordförande.

- Med ett ben kvar i arbetslivet blir det lättare att rekrytera kolleger. Som heltidsfacklig finns en risk att man tappar kontakten med arbetsplatsen. Man halkar efter såväl kompetens- som lönemässigt eftersom det är svårt att lönesätta någon som inte är på jobbet. Därför kommer det även att gynna oss som medarbetare, säger han.
Marcus tror också att beslutet påverkar bilden av facket positivt. En bild som inte alltid är positiv och som handlar om fackpampar som befinner sig långt bort ifrån medlemmarna och arbetsplatserna. Beslutet tydliggör att ett fackligt uppdrag är ett förtroendeuppdrag, inte ett jobb, menar han.

- Hittills har vi fått väldigt mycket positiv respons på att vi genomför det här. Utmaningen nu handlar om att hitta fler som vill engagera sig fackligt. Det kommer att kräva hårt arbete, men jag vet att det är möjligt. Jag har själv sett exempel på små klubbar där man jobbat hårt med rekrytering och där det gett jättebra resultat!

Majoritet för förslaget
Det var i samband med avdelningens representantskap nyligen som en förtroendevald skrev en motion om att dela på den fackliga tiden från och med 2011. Motionen röstades fram med en överväldigande majoritet. Nu startar arbetet med att lotsa in de 15 förtroendevalda som har heltidsuppdrag in i arbetslivet. För en del handlar det om att gå tillbaka till en tjänst som man varit borta från i många år. För några finns inte ens arbetsplatsen kvar.

- Det är arbetsgivarens ansvar att erbjuda arbete åt våra förtroendevalda. Vi finns givetvis med som ett stöd för den som vill ha hjälp, berättar Marcus Gustavsson.
Samtidigt är det inget okontroversiellt beslut, menar han. Det förpliktar för framtiden att nu ska det bli ”verkstad”.

Rimlig arbetsbelastning
Självklart finns det praktiska problem som måste lösas, som att tjänsten ska gå att förena med det fackliga uppdraget som man har kvar. Arbetsbelastningen måste vara rimlig. Men det måste också vara meningsfulla arbetsuppgifter.
- Finns bara viljan så går det att ordna. Det måste diskuteras med chefen i varje enskilt fall. Men det är klart att det finns en oro hos många hur det kommer att bli. Vår roll är att se till så att återgången till arbetsplatserna sker på ett schyst sätt, säger Marcus Gustavsson.

För egen del ser han positivt på att återgå till jobbet efter årsskiftet. Han menar att han har tur, arbetsgivaren tar emot honom med öppna armar. De 20 procent som han kommer att ägna åt sitt yrkesliv innehåller spännande arbetsuppgifter som friskvård och så småningom även jämställdhet och mångfald.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar