Apropå gårdagens inslag i SVTs Agenda om att Transport utesluter en medlem som är förtroendevald för Sverigedemokraterna tänkte jag påminna om vart Vision står i denna fråga. SKTFs (som vi hette förr) förbundsmöte 2010 ägde rum kort efter riksdagsvalet då det stod klart att Sverigedemokraterna blivit invalda i riksdagen. Vår dåvarande ordförande Eva Nordmark (numera ordförande för TCO) sa så här i sitt inledningsanförande, och det gäller fortfarande:
"Jag tänkte att jag inledningsvis ska säga några ord om politiken, politiska frågor och sedan några ord kring vårt förändringsarbete. Jag tänkte börja i den ändan där Zinat var inne på. Vi har nu ett främlingsfientligt parti i vår riksdag. Det är precis en vecka sedan som Sverigedemokraterna blev inröstade i vårt parlament. För oss som jobbar fackligt, för oss i SKTF som är en Fair Union, så står vi för alla människor lika värde. Vi står för respekt, medmänsklighet och mångfald.
Fackföreningsrörelsen har från den dagen vi bildades kämpat för mänskliga och fackliga rättigheter och friheter. För ett samhälle och ett arbetsliv fritt från diskriminering. Och för ett arbetsliv som vi uttrycker det i vår vision i SKTF, för ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Det här är ett uppdrag, ett arbete som har blivit än mer viktigt idag. Vi har sett i studier att i länder där fackföreningsrörelsen är stark, där vi har en hög organisationsgrad, där får heller inte rasistiska och främlingsfientliga partier lika starkt fäste.
Och det är ingen som vi, inom facken som kan ta diskussionerna om värderingsfrågor på det sätt som vi kan göra. Det finns inget parti, ingen annan organisation som har samma plattform att ute på arbetsplatserna ta diskussionerna om vår arbetsplatskultur, om våra arbetsmiljöfrågor, om allas rika rätt. Så vi har ett mycket viktigt uppdrag nu som jag ser det. Det är inget nytt uppdrag, men det har blivit ännu mer tydligt att värderingsfrågor, där måste vi sätta ett tydligt fokus. Vi måste se till att dem värderingar som Sverigedemokraterna står för inte får ta ett större fäste i vårt samhälle. Precis det här berörde Zinat i sin inledning.
Jag skulle vilja vara glasklar med er i vilken uppfattning vi har som har kring Sverigedemokraterna.
För det första; vi kommer aldrig att samarbeta med Sverigedemokraterna. Vi kan inte undvika dem där de är valda om vi t ex uppvaktar ett utskott i riksdagen eller vi möter en kommunstyrelse eller ett utskott inom landstinget. Men vi kommer inte aktivt att söka något som helst samverkan med dem. Ni kommer inte att se något debattartiklar där jag skriver under med någon företrädare av Sverigedemokraterna. Vi ska inte bjuda in dem till att söka gemensamma politiska lösningar. Vi måste vara glasklara med våra värderingar och var vi står.
För det andra; man kan inte vara förtroendevald i vårt förbund och samtidigt aktiv Sverigedemokrat. Våra värderingar tillåter inte det.
För det tredje; vi ska aldrig acceptera främlingsfientliga eller rasistiska åsikter eller budskap på våra arbetsplatser. Blir det sådana diskussioner, om sådana tankar förs fram, då måste vi vara väldigt klara med var vi står. Vi kommer att fortsätta arbeta med mänskliga och fackliga rättigheter.
Jag tycker det är väldigt viktigt att säga det att vi som är en facklig organisation, vi är duktiga på att förhandla, vi är duktiga på att kompromissa men vi kompromissar aldrig med våra värderingar.
Tack för applåderna. Skönt att känna det stödet. Vi ska också se det klart det som har hänt den senaste veckan. Vi ska inte misströsta. Det har väckt otroliga reaktioner. Vi har sett namninsamlingar. Vi har sett demonstrationer. Vi ser hur människor engagerar sig på olika sätt via facebook, men faktiskt också fackligt.
Jag har fått berättat för mig i veckan nu att det finns ett ökat intresse hos våra medlemmar att diskutera just de här frågorna på arbetsplatserna. Hur ser vår arbetsplatskultur ut? Hur ska värderingarna vara på våra arbetsplatser och här tror jag också att vi ska samarbeta med våra arbetsgivare. Det känns också extra bra att säga utifrån detta politiska läget att vi nu har inrättat en solidaritetsfond. Ni kommer att få veta mer om den här fonden lite senare. Vi ska se till att dela ut material kring den. Men det känns oerhört bra att vi själva kan bidra, att vi har en egen fond i SKTF där vi kan satsa pengar till solidaritetsarbete runt om i världen. Därför att vårt engagemang tar ju inte slut vid Sveriges landsgräns. I morgon delar vi ut det första MR-priset nånsin i förbundets historia. Det var ett beslut på förra Förbundsmötet som där vi bestämde oss för att vi vill uppmärksamma arbetsgivare och arbetsplats som gör någonting bra med mänskliga rättighetsperspektivet. Det känns väldigt bra tycker jag."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar