Internationella kvinnodagen firar idag 100 år. Frågan är kanske om man ska vara glad eller ledsen en dag som denna? För trots att mycket har hänt de gångna hundra åren och trots att Sverige brukar kallas världens mest jämställda land så återstår fortfarande mycket att göra innan kvinnor och män har samma villkor i livet.
Inte minst gäller det i arbetslivet. Trots att kvinnor nu funnits på arbetsmarknaden under lång tid är det fortfarande så att när vi jämför lönerna mellan olika arbetsmarknadssektorer ser vi att det finns en tydlig strukturell skillnad. I yrke efter yrke, i bransch efter bransch, ligger de anställda – både kvinnor och män - i kvinnodominerade branscher efter de anställda i mansdominerade verksamheter lönemässigt. Inte minst handlar det om kvinnor och män som jobbar med vår gemensamma välfärd i såväl offentlig som privat sektor. Det är inte rimligt att det är kvinnor och män som med låga löner ska betala vår gemensamma välfärd.
Många verksamheter inom välfärdssektorn står idag inför ett stort generationsskifte och det kommer att behövas män och kvinnor med varierande utbildningsbakgrund. SKTFs undersökningar bland personalchefer i kommuner och landsting visar att en stor del av dem som ska rekryteras bedöms behöva högskoleutbildning. Hur ska man klara av att rekrytera personal med tillräcklig kunskap och kompetens med en omodern syn på kvinnligt och manligt arbete och med löner som speglar denna syn? Hur ska vi kunna behålla en välfärd på hög nivå som gör att vi som medborgare också känner att vi får valuta för det vi betalar i skatt? Att vi, när vi behöver, får träffa tjänstemän och annan personal som är kompetenta och professionella yrkesutövare.
Unga kvinnor och män i morgondagens Sverige kommer inte att acceptera att vara systematiskt lönediskriminerade, lönerna måste vara konkurrenskraftiga. Välfärdssektorn måste kunna betala schyssta löner och ha bra arbetsvillkor för att attrahera ny arbetskraft med rätt kompetens och kunskap. Det är avgörande för att tilltron till vår gemensamma välfärd ska bibehållas.
Det här året råkar internationella kvinnodagen också sammanfalla med det faktum att det pågår avtalsförhandlingar för närmare en miljon kvinnor och män som jobbar i den kvinnodominerade offentliga sektorn. SKTF har i årets avtalsrörelse yrkat just på att löneläget i kvinnodominerade yrken och branscher ska höjas. Låt oss se till att det blir ett tillfälle att uppvärdera de arbetsinsatser som görs i välfärdssektorn och låt oss ta ett steg på vägen mot att komma till rätta med de strukturella löneskillnaderna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar