Socialarbetare är en av SKTFs största medlemskategorier, och i Göteborg är vi djupt oroade över dessa medlemmars arbetssituation och hur den kommer att se ut under de närmaste åren. Kostnaderna för försörjningsstöd skenar iväg, och prognosen är att kostnaderna kommer att fortsätta att skena under 2010. Givetvis kommer detta att innebära en högre arbetsbelastning och tuffare arbetsklimat för våra medlemmar.
Göteborgs Stad vill prioritera de som är långtidsberoende av försörjningsstöd. De korttidsberoende blev tydligt prioriterade under 2009, vilket SKTF anser är en naturlig effekt utifrån de premisser som många av våra medlemmar arbetar under. Idag existerar t.o.m. lönekriterier som handlar om antalet avlutade ärenden. Vill vi ha en socialtjänst som styrs av en löpande band-princip eller vill vi att våra socialarbetare ska ges möjlighet att göra individuella bedömningar? Tycker vi att det är rimligt med den människosyn som dessa lönekriterier uttrycker?
Göteborg har fortfarande problem att rekrytera erfarna socialarbetare, som hellre söker sig till våra grannkommuner där man inte arbetar under lika tunga arbetsförhållanden. SKTF ser gärna att Göteborgs Stad realiserar idén om en personalpool för erfarna socialarbetare. På detta sätt ges medarbetare möjlighet att testa ett annat sätt att arbeta, plus att vi tycker att man på detta sätt kan lösa en del av generationsväxlingsproblematiken där en hel del kompetens riskerar att försvinna när våra erfarna socialarbetare går i pension. Kostnaden har framförts som ett argument mot denna idé, men detta argument köper inte vi eftersom det är vanligt förekommande att stadsdelsförvaltningarna anlitar externa bemanningsföretag inom socialtjänsten, vilket är betydligt mer kostsamt än att ha en intern personalpool. Dessutom har Göteborgs Stad inte upphandlat den här typen av tjänster vad vi känner till.
Den tuffa arbetssituationen inom socialtjänsten, och för våra socialarbetare, är ju ingenting nytt och har diskuterats länge. Men när ska vi göra någonting åt detta? Ibland får vi intrycket att Göteborgs Stads politiker och tjänstemän är trötta på frågan och att diskutera den. Vi tycker att det är hög tid att sätta ner foten, vi vill omgående börja diskutera och komma överens om vad vi vill ha för socialtjänst för Göteborgs medborgare och om vi vill att våra socialarbetare ska arbeta under rimliga förhållanden.
Jag håller verkligen med dig Marcus. Om vi ska kunna leva upp till socialtjänstslagens intentioner, arbeta enligt barnkonventionen, uppnå det som står för en modern socialtjänst så måste socialsekretrarna i Göteborg få förutsättningar att göra detta. Jag är dessutom helt säker på att goda förutsättningar för att göra ett bra arbete desutom kan sänka kostnaderna för socialtjänsten.
SvaraRaderaDet kostar mycket att inte göra rätt bedömningar pga tidsbrist, att inte hinna med att göra bra uppföljningar av beslutade insatser och att ständigt springa efter och hamna i akuta situationer. Sen kostar personalomsättningen mycket pengar för staden.
Håller fullständigt med dig. SKTF Göteborg arbetar just nu mycket med socialarbetarnas situation och hur vi ska driva denna fråga på bästa sätt, både ur ett arbetsmiljöperspektiv men också fackligt-politiskt genom bl.a. opinionsbildning. Mer information följer här på bloggen, samt på vår hemsida sktf.se/goteborg.
SvaraRaderaMvh Marcus