Diskrimineringsombudsmannen (DO) Katri LinnA har fått utstå mycket spott och spe efter gårdagens offentliggörande av beslutet utifrån det uppmärksammade fallet på ett vuxengymnasium där en elev förvägrades att bär niqab och stängdes av från skolan. DO ander att beslutet kan strida mot diskrimineringslagen, men väljer ändå att inte driva ärendet vidare till domstol eftersom anmälaren har fått gå klart utbildningen och att skolan förlitade sig på ett råd från Skolverket vilket enligt DOs bedömning skulle innebära att någon diskrimineringsersättning inte skulle bli aktuell.
DO konstaterar också att för att driva ett ärende till domstol ska ärendet innehålla principiellt viktiga frågor för samhållet i stort eller för den aktuella individen, eller så ska det finnas andra särskilda skäl. DO konstaterar att i de få fall frågeställningen aktualiserats tycks skolorna ha kunnat hitta praktiska lösningar, i enlighet med Diskrimineringslagens intentioner.
Det är inget utbrett problem i Sverige med niqab, och i de fall det blir ett problem löses detta i de allra flesta fall genom dialog mellan skolan och eleven/anhöriga, genom att man hittar praktiska lösningar. Att vissa debattörer, exempelvis integrationsminister Erik Ullenhag (fp) och Socialdemokraternas skolpolitiske talesman Mikael Damberg, försöker göra detta till ett jätteproblem och kräva förbud mot niqab tycker jag enbart är ytlig plakatpolitik. Min stora farhåga är ett förbud bara skulle innebära att berörda elever stannar eller hålls hemma från skolan, och vad har man då gjort för vinster? Nej, ta diskussionen i de extremt få fall då niqaben blir ett problem och lös situationen genom dialog.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar