Filosofer har svårare att få jobb än ingenjörer, konstaterar Svenskt Näringsliv i en ny rapport och föreslår att studiemedlen sänks för studenter inom ämnen som har svårt att få jobb, som humaniora och konst.
Ett väldigt märkligt utspel. För det första blir det ju väldigt konstigt om man differentierar studiemedel. Tänk om arbetsmarknaden skulle bli väldigt tuff för exempelvis ingenjörer utan att man räknade med det när man differentierade studiemedlen, hur gör man då?
Det känns som att andemeningen i Svenskt Näringslivs utspel är att människor utbildar sig inom kultur och humaniora helt i onödan för att sedan ligga samhället till last genom att gå en säker arbetslöshet till mötes. Men jag tror jag ju inte att det finns någon student som inte inser att arbetsmarknaden inom konst- och kultursektorn är tuff. Därför tar man ju de flesta konsekvenserna av det och arbetar extra i andra branscher, eller kanske har flera jobb för att få det att gå ihop.
För övrigt är ett fungerande samhälle avhängt av ett rikt kulturliv som hjälper oss att vidga våra perspektiv på saker och ting. Jag hoppas att Svenskt Näringslivs förslag hamnar i papperskorgen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar