Följ mig, Marcus Gustavsson, i mitt uppdrag som ordförande för fackförbundet Vision i Göteborgs Stad.
fredag 3 juni 2011
HBTQ och den svenska modellen
Igår genomförde vi det första av fyra seminarier som SKTF arrangerar under HBTQ-festivalen 2011. Titeln var "HBTQ OCH DEN SVENSKA MODELLEN", och deltog gjorde jag själv, Unionens likabehandlingsexpert Shadé Jalali, kommunalrådet Mats Pilhem (v) och utredaren Peter Tai Christensen från Diskrimineringsombudsmannen (DO). Diskussionen leddes av den alltid lysande moderatorn Frida Ohlsson Sandahl. Seminariet filmades av UR och kommer att sändas såsmåningom i Kunskapskanalen.
Syftet med seminariet var att diskutera hur vi kan använda den svenska modellen med kollektivavtal för att motverka diskriminering. Namnet "den svenska modellen" är för övrigt rätt så intressant, och jag tycker precis som Shadé att vi borde hitta ett mer inkluderande namn på denna vackra modell som handlar om att det inte enbart är politikerna som dikterar villkoren på den svenska arbetsmarknaden, utan det gör framförallt fack och arbetsgivare genom förhandlingar. Och skall facken ha något att säga till om i dessa förhandlingar så krävs det ju att så många som möjligt är medlemmar i facket.
För flera år sedan lyssnade jag på ett seminarie på Stockholm Pride som handlade om den då nya diskrimineringslagen. Dåvarande DO Katri Linna påtalade där väldigt tydligt vikten av "anti-diskrimineringsavtal" på den svenska arbetsmarknaden för att lagen ska fungera effektivt. Det står skrivet i lagtexten att alla arbetsgivare är skyldiga att arbeta för att motverka diskriminering, men det står ingenting om hur detta ska gå till. Det skulle därför fack och arbetsgivare behöva avtala om.
SKTF kommer att driva denna fråga i avtalsrörelsen 2012, men jag skulle redan nu vilja börja ett arbete för att få till stånd ett sådant avtal i Göteborgs Stad. I avtalet vill jag bl.a. att vi kommer överens om att ett förebyggande arbete måste ske på varje arbetsplats för att motverka diskriminering. Varför har vi exempelvis inte arbetsmiljöronder där vi undersöker klimatet på arbetsplatsen och ställer oss frågan om alla kollegor får ta del av arbetsplatsens gemenskap, eller har lika karriärmöjligheter?
Vi hade en mycket bra diskussion där Shadé och Peter bidrog oerhört mycket med sina kunskaper och erfarenheter som inspirerade mig, och även Mats Pilhem, till fortsatta diskussioner kring hur vi ska arbeta för att uppnå diskrimineringsfria arbetsplatser i Göteborg. Jag ser fram emot att fortsätta att driva på detta arbete framöver.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar