måndag 31 maj 2010

Fyra av tio unga göteborgare kan tänka sig att engagera sig i lokalpolitiken

SKTF har idag presenterat en ny undersökning om hur Göteborgarna ser på de kommande kommunal- och landstingsvalen. 500 röstberättigade Göteborgare har intervjuats som en del i en stor nationell valundersökning. Idag presenterade SKTFs ordförande Eva Nordmark, på besök i Göteborg, resultaten av undersökningen. Här följer ett axplock:
* 85 procent anger att de tänker rösta i kommun- och landstingsvalet. Bland gruppen unga (18-29 år) uppger 13,5 procent att de inte tänker rösta.
* Bara 38,8 procent har bestämt sig för vilket parti de ger sin röst till. En stor andel av de svarande har alltså inte bestämt sig än
* Bland de som redan idag vet vilket parti som det kommer att rösta på uppger 90 procent av de svarande att de har stort eller mycket stort förtroende för de politiska företrädarna.
* Mer än varannan Göteborgare kan inte namnge någon kommunpolitiker. 51,8 procent av de svarande uppger att de inte kan namnge en enda kommunpolitiker.
* Göteborgs mest synliga politiker är, enligt de svarande, Anneli Hulthén.
* Relativt få väljare använder Göteborg kommuns hemsida för att söka information – 45 procent använder aldrig kommunens hemsida. När det kommer till Regionens hemsida uppger 73 procent att de inte använder den för att söka information.
* Intresset för att arbeta politiskt ser relativt högt ut. 40 procent av de unga (18-29) kan tänka sig att engagera sig i lokalpolitiken. Totalt kan 20 procent av de svarande tänka sig att engagera sig i lokalpolitiken.

"Vi har gjort den här undersökningen för att vi vill lyfta fram kommun- och landstingsvalen inför valrörelsen. De är lika viktiga val som riksdagsvalet i höst. Kvaliteten i välfärden hänger intimt samman med de resurser som våra lokalpolitiker avsätter och hur de organiserar välfärden. Det är de som ger förutsättningarna för din mammas äldreomsorg, för din dotters barnomsorg och för din sons skolgång", sa Eva Nordmark när rapporten presenterades i Göteborg idag.

Att döma av svaren från Göteborgarna kan man konstatera flera olika saker. Exempelvis är det tydligt att det finns utrymme för fler politiker att synas i debatten och bli mer kända bland väljarna. Det är även roligt, hoppingivande och faktiskt lite unikt att så pass många yngre kan tänka sig att engagera sig i lokalpolitiken. För att bara nämna två saker.

Hammarkullekarnevalen 2010

Igår var jag på plats i Hammarkullen för den årliga Hammarkullekarnevalen, där SKTF Göteborg traditionsenligt hade ett eget tält. Det var som alltid en fantastisk upplevelse, med många givande möten och diskussioner kring fackliga och mänskliga rättigheter. Totalt delade vi dessutom ut 1 500 SKTF-ballonger under helgen, vilket gjorde att vi verkligen syntes. :)

Det känns viktigt att vi som fackförening finns med i detta sammanhang varje år för att visa att vi arbetar för alla människors lika värde ur alla perspektiv, och berättar om rättigheter i arbetslivet. Jag ser redan fram emot 2011 års karneval.

Klicka här för att komma till Hammarkullekarnevalens hemsida och bilder från årets karneval.

lördag 29 maj 2010

Nya skriverier om fakturahantering i Göteborg Stad

I dagens Göteborgs-Posten publiceras en artikel om att en snöröjare, som Park- och naturförvaltningen anlitat, fått en orimlig hög ersättning utbetalad. Entrepenören har debiterat förvaltningen för 11 timmars arbete, varje dag hela året. Nu är företagaren polisanmäld, misstänkt för skattebrott.

Jag håller med vår stadsdirektör Åke Jacobsson som uttalar i GP att han ändå är glad över att internkontrollen fungerar och att polisanmälan är gjord. Givetvis måste rutinerna kring fakturahanteringen styras upp, och jag är övertygad om att detta kommer att göras på Park- och naturförvaltningen. Det tråkiga med alla skriverier om mutskandaler och fakturahanteringar i Göteborg Stad är att dessa ger en skev bild av vår verksamhet och oss medarbetare. De allra flesta av oss 48 000 anställda är ärliga personer, som är djupt engagerade för att erbjuda en god kommunal service till göteborgarna. Det får vi aldrig glömma så att bilden av Göteborgs Stad blir mer nyanserad.

Klicka här för att komma till GP-artikeln.

fredag 28 maj 2010

Medlemsutbildning i Varberg

Befinner mig i Varberg och håller medlemsutbildning för ett antal härliga SKTFare. Vi går igenom och diskuterar SKTFs värdegrund och vision, hur alla har det på sina arbetsplatser och hur man kan bli framgångsrik i att påverka villkoren på jobbet, våra trygghetslagar och kollektivavtalen, löneförhandlingar och löneprocess m.m.

Som alltid är det ett fantastiskt engagemang bland deltagarna, och alla är väldigt generösa med sina tankar och erfarenheter. Ta chansen även du att delta i medlemsutbildningen om du har möjlighet. Kunskap är makt, och oftast har vi väldigt dålig koll på de rättigheter vi faktiskt har.

torsdag 27 maj 2010

Kaosartad väg mot landstingskonferens i Uppsala

Har idag besökt SKTFs landstingskonferens (som ägde rum i Uppsala) för att berätta om hur vi i SKTF Göteborg arbetar med yrkesfrågor. Vi har bl.a. yrkesnätverk där medlemmar träffas för att diskutera sina arbetssituationer och villkor, och så driver vi sedan deras intressen tillsammans. Ett exempel är på detta är den enkät som vårt administratörsnätverk använt för att belysa administratörernas arbetssituationen, och hur innehållet i deras tjänster förändrats genom åren utan att det har fått någon effekt i lönekuvertet. Ett fantastiskt bra underlag, med väldigt hög svarfrekvens, som vi kommer att använda för att driva dessa frågor. Ett annat exempel är vårt kulturnätverk som tack vara att man träffades upptäckte att likabehandling inte fanns i Göteborgs Stad när det gällde titlar och värderingar för vissa tjänster på kulturområdet, vilket vi nu har rättat till. Och ett tredje exempel är den stora förändring som är på gång gällande Göteborgs Stads växlar, men där medlemmarna är med på banan från början och framför åsikter och konstruktiva förslag genom det nätverk vi bildat för denna organisationsförändring.

Andra saker som vi gör är att arrangera yrkesdagar, opinionsbildar kring varje yrkes situation, håller riktade medlemsutbildningar för vissa yrken m.m. Detta arbete är väldigt positivt, och har medfört att medlemmar som aldrig engagerat sig fackligt tidigare nu är väldigt engagerade. Jag tycker också det är väldigt roligt att vi faktiskt inte driver dessa frågor åt medlemmarna, utan vi gör det tillsammans. Modernt fackligt arbete helt enkelt.

Dagen började dock kaosartat. Tåget till Stockholm var en halvtimma försenat, vilket gjorde att jag missade anslutningståget till Uppsala. När jag sprang till SJs resebutik för att köpa en ny biljett upptäckte jag att min plånbok var borta, förmodligen stulen medan jag slumrade till på tåget. Därmed var jag helt fast, utan tillgång till kontanter och kort, men Yvonne Ahlström från vårt förbund kom nedspringande till centralen och betalade en ny blijett så att jag kunde ta mig till Uppsala. Dessutom hörde SJ av sig och berättade att de hittat min plånbok, tömd på kontanter men med alla kort kvar. Jag vill ge all eloge till personalen i SJs resebutik på Stockholms Central, ett sådant fantastiskt engagemang och bemötande är värd all heder och respekt. Det sa jag också till deras chef när jag hämtade ut plånboken. :)

A-kassan skall ha en stark koppling till facket

Återigen går Folkpartiet ut med att de anser att a-kassan ska vara allmän och statlig. Själv tycker jag att det är en självklarhet att a-kassan ska fortsätta att ha en stark koppling till fackföreningarna. Då har vi löntagare nämligen ett inflytande över den, till skillnad från om den skulle vara allmän och statlig. Då är det nämligen politikerna som har hela makten. Vad tycker du låter bäst?

onsdag 26 maj 2010

Don´t Get Caught in a Bad Hotel

Titta på detta underbara klipp där det amerikanska hotell- och restaurangfacket gör en kupp på ett hotell som vägrar att teckna kollektivavtal, och där personalen arbetar under oschyssta förhållanden. Den fackliga kampen kan föras på många olika sätt, och detta tillvägagångssätt känns både modernt + att budskapet verkligen går fram.

http://www.youtube.com/watch?v=-79pX1IOqPU

Hög på inspiration

Har spenderat två dagar i Uddevalla tillsammans med drygt 90 företrädare i SKTF Göteborg som ingår i våra lokala klubbstyrelser. Fantastiskt inspirerande dagar med bra diskussioner om förndringarna i Göteborgs Stad, vårt nya löneavtal samt om alla andra stora utmaningar vi har. Tack alla underbara kompisar för dessa dagar, ni är underbara!

måndag 24 maj 2010

Mutskandalen tar ny vändning

Nu på eftermiddagen meddelas att Idrotts- och föreningsförvaltningens presidium och förvaltningschefen Ragnhild Andersson tillsammans kommit fram till "att förutsättningar för ett fortsatt samarbete saknas". Presidiet kommer därför rekommendera Idrotts- och föreningsnämnden att avsluta hennes anställning.

Mycket kan säkert sägas om mutskandalen, och vem eller vilka som ska avkrävas ansvar. Hur som helst är det beklämmande att så många medarbetare, höga tjänstemän och politiker i Göteborgs Stad svärtas ner p.g.a. det som ett fåtal personer gjort sig skyldiga till. Många av SKTFs medlemmar på Idrotts- och föreningsförvaltningen får utstå mycket spott och spe från allmänheten och massmedia, vilket inte är okej. Jag hoppas att detta trassel snarast reds ut, och att de ansvariga utkrävs ansvar. Resten av medarbetarna är värda all respekt och heder för sitt engagemang för att göra en bra verksamhet på Idrott- och föreningsförvaltningen.

Klicka här för att läsa GP-artikeln om politikernas misstroende mot Idrott- och föreningschefen.

söndag 23 maj 2010

Moderaternas ledare i Göteborg om SKTF

Jan Hallberg (m), vice ordförande för Göteborgs kommunstyrelse, var ju gäst på vår ombudsdag i förra veckan. På sin blogg på GT.se berättar han om besöket, och kommenterar SKTF Göteborgs arbete. Kul att få postiv feedback från en företrädare från den borgerliga alliansen.

Klicka här för att komma till Jan Hallbergs blogginlägg.

onsdag 19 maj 2010

Energi- och inspirationsgivande ombudsdag

Har idag arrangerat en heldag för 70 av SKTFs lokala arbetsplatsombud, en mycket lyckad dag om jag får säga det själv.

Kollektivavtalets värde stod på programmet på förmiddagen och vi fick lyssna till en mycket intressant föreläsning från Gunilla Bäcklund, ombudsman på Unionen, som verkligen tydliggjorde innehållet i våra kollektivavtal, hur mycket de faktiskt är värda för varje enskild medarbetare och att kollektivavtalens existens, d.v.s. schysta arbetsvillkor, är avhängt av att så många som möjligt är med i facket.

Efter Gunilla tog Elsa Saboonchi och Ana Esteban från Facket Förändras.nu över och berättade om det TCO-gemensamma förändringsarbetet, och hur våra lokala SKTF-ombud kan bidra till att öka fackets status på varje arbetsplats. Massor av roliga idéer framfördes: bl.a. ett ombud som arbetar som administratör, och föreslog att hon vid ett tillfälle skulle låta bli att tillstyrka senester för sina kollegor. När kollegorna skulle reagera tänkte hon säga att "så här kan det vara om du arbetar på en arbetsplats som saknar kollektivavtal, då har du bara de lagstadgade antalet på 25 semesterdagar, inte fler efter man passerat 40 som vi i kommunen har". En annan rolig idé var att bjuda på tårta och tacka SKTF för den extra lediga dag vi förhandlat fram när nationaldagen 6 juni infaller på en helgdag. Kul idéer, eller hur! Det kan faktiskt, och är oftast, väldigt roligt att jobba fackligt...

Efter lunch presenterade jag och min kollega, och fackliga idol, Olof Svensson SKTFs nya nätbaserade HBT-utbildning ÖPPNA UPP! (som jag ju tidigare skrivit om här på bloggen).

Dagen avslutades med en debatt mellan två av Göteborgs ledande politiker: Anna Johansson (s) och Jan Hallberg (m) från kommunstyrelsen. Mycket intressanta frågor lyftes upp, framförallt om verksamheten vi bedriver i Göteborgs Stad och som SKTFs medlemmar arbetar med. Men ibland när jag lyssnar på politiska debatter blir jag fascinerad över hur överens företrädare från två olika politiska block kan låta. Därför är det viktigt att skrapa på ytan så att skillnaderna blir tydliga, och det lyckades vår eminenta moderator Karin Klingenstierna alldeles utmärkt med.

måndag 17 maj 2010

Göteborgs Stads budget- och skuldrådgivning

SKTF har förklarat sig oeniga i vår centrala samverkansgrupp (CSG) om förslaget att föra över Göteborgs Stads budget- och skuldrådgivning till Konsumentnämnden. Vi förordar istället det tidigare förslaget om att Social resursnämnd bör bli ny huvudman.

Vi har haft mycket diskussioner om detta förslag med våra medlemmar, som arbetar med budget- och skuldrådgivningen ute i stadsdelarna. Dessa framför en stor oro över den föreslagna förändringen, framförallt ur ett brukarperspektiv. Många av dem som utnyttjar rådgivningen har också täta kontakter med socialtjänsten och andra instanser, och våra medlemmar befarar att de väl fungerande nätverken med socialtjänsten, vårdcentraler och psykiatrin kommer att gå förlorade om Konsumentnämnden blir ny huvudman. Många av brukarna har problem med både hemmet och ekonomin, och farhågan om en centralisering till Konsumentnämnden är att det kommer att medföra stora hinder och en helt annan planering innan man kan börja handlägga ärendena. Även i denna verksamhet är det viktigt med närhetsprincipen, kontinuitet och service i det område man vistas och bor. Vi tror att en placering under Konsumentnämnden skulle försvåra detta samarbete och den service som idag erbjuds till stadsdelens invånare.

En stor kategori av brukarna har dessutom svårt för att ta sig in till centrala stan, många har utländsk bakgrund och av erfarenhet vet vi att många av dessa inte förflyttar sig några längre sträckor. Det finns även brukare som lider av psykisk ohälsa, vilket gör att man inte rör sig över så stora gränser.

Verksamheten är idag liten och sårbar, vilket ju är en nackdel. Därför tycker vi att det är lämpligare att Social resursförvaltning, som har naturliga kopplingar till stadsdelarna och socialtjänsten, blir gemensam huvudman för budget- och skuldrådgivningen och att verksamheten organiseras utifrån ”Frölunda-modellen”, d.v.s. att rådgivarna placeras ut i arbetsgrupper i varje region: Centrum, Hisingen, Nord-Ost och Väster.

Nu är det upp till Kommunstyrelsen att fatta det slutliga beslutet. Jag hoppas att de tar våra synpunkter under beaktande...

söndag 16 maj 2010

Regnbågspromenad

HBT-festivalen 2010 avslutades med historiens första "Regnbågspromenad" i Göteborg. Tusentals personer slöt öpp och tågade för HBT-personers rättigheter. Promenaden avslutades med en artistgala på Götaplatsen, där två gaypar också vigdes. Till min stora glädje tilldelades Berit Larsson, rektor på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg, RFSLs pris "Homosexuella rosen". Hon fick priset för sin livslånga gärning för den likakönade kärlekens möjligheter och sin kamp för att stärka homosexuellas identitet och självkänsla. Jag har själv haft Berit som ledare under kursen "Genus & interkulturalitet", som är den allra roligaste och mest givande kurs jag någonsin deltagit i. Stor grattis Berit, du är verkligen värd priset.

Nu är årets HBT-festival till ända och jag är stolt över att SKTF varit en del av detta evenemang och visat att HBT-personers rättigheter är en självklar fråga för facket att arbeta med.











Heteronormen - en utmaning för chefer?

SKTF Göteborgs tredje seminarium under HBT-festivalen hade titeln "Heteronormen - en utmaning för chefer?". Deltog gjorde, förutom jag själv, Dario Espiga, kommunalråd (s) med särskilt ansvar för HBT, Carina Liljesand, kommunalråd (kd) och "bögmorsa" (hon valde själv att presentera sig så) och Anna Jacobsson från Göteborgs Stads Mångfalds- och jämställdsenhet. Moderator var Karin Klingenstierna. Heteronormen är den enormt starka norm, som sitter i ryggraden hos de flesta av oss, som gör att vi omedvetet förutsätter att alla människor är heterosexuella.

Det blev ett intressant och bra samtal. Mycket har gjorts i Göteborg sedan rapporterna kom om att vi bor i "bögknäckarstaden" nummer ett i Sverige, men mycket finns givetvis kvar att göra. Vi har dock Sveriges enda kommunalråd med uttalat HBT-ansvar, vi har en fantastisk Mångfalds- och jämställdsenhet som driver detta arbete centralt och inspirerar verksamheterna lokalt och många av vår stads chefer har genomgått och genomgår kompetensutveckling inom HBT. Problemet, som jag ser det, är att det fortfarande är valfritt att arbeta med dessa frågor. Ett lyckat mångfaldsarbete, som vi har många goda exempel på i Göteborg, är avhängt av att det finns en eldsjäl som vill driva dessa frågor på arbetsplatsen. Det är inte okej, det ska vara obligatoriskt för alla arbetsplatser att arbeta med dessa frågor, både internt och externt gentemot dem vi är tillför.

HBT-personers rättigheter är dessutom en arbetsmiljöfråga, ingen ska exkluderas från karriärmöjligheter eller arbetsplatsens gemenskap p.g.a. den man är. Därmed ska detta arbete vara en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet på varje arbetsplats, vilket varje chef har ansvar för.

fredag 14 maj 2010

Så kom jag ut på jobbet


Dag tre av HBT-festivalen är avklarad, och äntligen fick vi lite sol över Göteborg. Kroppen fick nästan en chock av värmen efter de senaste dagarnas regn och kyla.


Idag gick också vårt seminarium "Så kom jag ut på jobbet" av stapeln. Fem SKTF-medlemmar berättade om sina erfarenheter om att vara öppna HBT-personer på sina arbetsplatser: Ted Hesselbom, chef för Röhsska muséet, Hans Linde, behandlingsassistent och riksdagsledamot (v), Pia Ljungervald, SKTF-ombudsman, Olof Svensson, systemanalytiker och Ingela Giss, kulturproducent. Moderator var den alltid lika engagerade och proffsiga Karin Klingenstierna.


Seminariet blev otroligt lyckat. Att få höra verkliga historier från arbetsplatser som saknar ett öppet klimat var ganska så gripande, och tydliggjorde verkligen varför HBT-personers rättigheter också handlar om fackliga rättigheter och arbetsmiljö. Flera av paneldeltagarna tog upp att man som HBT-person ständigt får komma ut, man kommer inte bara ut en gång i livet utan varje gång man får en ny kollega eller chef. Några tog också upp historier där arbetskamraterna och chefen tystnat när de fått klart för sig att de har en homosexuell person i arbetsgruppen, och därmed exkluderat denne från arbetsplatsens gemenskap.


Tack Ted, Hans, Pia, Olof, Ingela och Karin för en fantastiskt fin stund, och för att ni var så generösa med er själva och era erfarenheter.

Äntligen sol över Göteborg och HBT-festivalen!


torsdag 13 maj 2010

Därför är HBT-personers rättigheter en fråga för facket.


HBT-festivalens andra dag är snart över. Tyvärr är inte vädret med oss, det är rätt så grått och kyligt i Göteborg just nu, men vi har i alla fall ingen brist på glatt humör.


I förmiddags genomförde SKTF Göteborg seminariet "Därför är HBT-personers rättigheter en fråga för facket", där vi lanserade vår nya nätbaserade HBT-utbildning ÖPPNA UPP. En liten skara dök upp kl. 11 (dagen efter den stora invigningsfesten). Seminariet blev dock väldigt lyckat: jag, Olof Svensson och Andreas Brömster, som alla har ingått i projektgruppen som arbetat fram utbildningen, berättade om bakgrund och syfte med denna satsning, samt visade urvalda bitar ur slutresultatet. Vi är väldigt stolta över denna utbildning, och att vi faktiskt kan säga att vi är ett fackförbund som står upp och kämpar för alla människors lika värde. För oss är det självklart med nolltolerans mot diskriminering, och att ingen människa ska bli exkluderad från karriärmöjligheter och arbetsplatsens gemenskap p.g.a. den man är.


I morgon är det nytt seminarium kl. 15.15 i sal A505 på Artisten: "Så kom jag ut på jobbet". Välkommen!

onsdag 12 maj 2010

HBT-festivalen i Göteborg är invigd


Kommer precis från ett regnigt Götaplatsen, och SKTF Göteborgs tält i HBT-festivalområdet. Det känns underbart att festivalen äntligen är igång och jag ser fram emot alla spännande möten under helgen. Kom och besök vårt tält och våra seminarier!

tisdag 11 maj 2010

Varannan kommun säger upp sjukskrivna

Nästan varannan personalchef i kommuner och landsting säger att de nya reglerna i sjukförsäkringen har lett till ett ökat antal uppsägningar. Det framgår av fackförbundets SKTFs senaste Personalchefsbarometer, i vilken 416 personalchefer i kommuner, landsting och regioner tillfrågats, varav 262 har svarat (ca 65 %).

De allra flesta kommuner och landsting arbetar aktivt med att hitta omplaceringar för de som är sjukskrivna eller på väg att bli det. En minoritet har inga omplaceringar att erbjuda eller har för dålig ekonomi. Till största delen handlar det om mindre kommuner som sagt upp sjukskrivna, men det förekommer även i större kommuner och landsting med mer än 100 000 invånare. Där är det ändå så många som 20 procent som uppger att de sagt upp sjukskrivna.

I många kommuner finns det en medvetenhet om att man måste marknadsföra sig bättre gentemot unga välutbildade akademiker. De flesta tjänstemän som behöver rekryteras när 40-talisterna går i pension behöver ha en högskoleutbildning (59 %). Det är en trend som förstärkts sedan SKTFs förra personalchefsbarometer för cirka ett år sedan. För unga välutbildade kommer det att finnas många spännande och viktiga jobb som till exempel chefer och handläggare att söka i sektorn.

Av Personalchefsbarometern framgår också att de flesta kommuner och landsting i fjol genomförde så kallade lönekartläggningar för att upptäcka osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor. I nästan hälften av de genomförda kartläggningarna upptäcks löneskillnader och då görs glädjande nog nästan alltid en handlingsplan för att rätta till felen.

Klicka här för att läsa hela rapporten.

Klicka här för att se vår förbundsordförande Eva kommentera rapporten i SVTs Rapport.

måndag 10 maj 2010

Är Grekland bara första landet ut?

Tycker det är skrämmande att följa rapporterna om den ekonomiska krisen i Grekland. Det är samtidigt fascinerande vilka otroliga konsekvenser det kan få för ett land när finansbubblan spricker. Vissa experter säger också att det är mycket möjligt att Grekland bara är första landet ut och att fler kan följa efter, exempelvis Portugal och Spanien.

Är det då rätt att EU går in med gigantiska räddningspaket till länder som har försatt sig själva i den här typen av situationer? Personligen håller jag med finansminister Anders Borg om att det är viktigt att EU-länderna tar ett gemensamt ansvar för säkra finansiell stabilitet och få slut på vargflocksjakten på de länder som har brister i sin finanspolitik och därmed upplevs som svagare. Sen kan man ha ett långt resonemang kring ekonomisk politik och om det är rimligt att marknadens krafter ska få den stora makt de har med tanke på vad konsekvenserna kan bli, men det resonemanget tar vi en annan gång här på bloggen...

fredag 7 maj 2010

De viktigaste valen!

Inför valet i höst kommer SKTF att fokusera en hel del på kommun-, landstings- och regionvalen. De är minst lika viktiga för våra medlemmar och för välfärden som riksdagsvalet. Men nästan hela uppmärksamheten inför valet kommer att ligga på riksdagen.

Därför kommer SKTF bland annat att göra tre stora undersökningar om hur allmänheten ser på valen och på välfärden. Den första etappen sker under maj/juni, då sju rapporter presenteras i samband med en turné Eva Nordmark gör till sju städer i Sverige. De är Karlstad, Stockholm, Gävle, Göteborg, Malmö, Växjö och Luleå. Starten sker den 5 maj och avslutningen den 3 juni. Kampanjen kallas ”de viktigaste valen”. Efter varje besök berättar vi om den lokala rapporten och om Evas besök.

Klicka här för att följa Evas turné runt Sverige.

torsdag 6 maj 2010

Seger för behandlingsassistent, och för SKTF Göteborg

En anställd i Göteborgs stad ville avbryta semestern för att vårda sitt sjuka barn, men arbetsgivaren nekade henne att göra det. Kommunen gjorde fel, enligt Arbetsdomstolen.

Behandlingsassistenten hade semester då hennes barn plötsligt insjuknade. Kvinnan ville då avbryta sin semester och i stället ta ut ledighet med tillfällig föräldrapenning under fyra dagar. Men arbetsgivaren nekade henne att avräkna dessa dagar från semesterledigheten.
SKTF Göteborg har företrätt kvinnan i den tvist som uppstått med kommunen. Nu har Arbetsdomstolen kommit fram till att Göteborgs stad har brutit mot både semesterlagen och kollektivavtalet genom att neka kvinnan att räkna bort dagarna. Kommunen måste betala 30 000 kronor plus ränta i skadestånd till kvinnan.

Detta var ett mycket glädjande besked, både för kvinnan som drabbades, men också för SKTFs medlemmar i stort eftersom domen nu blir prejudikat. Detta är helt enkelt en seger för rätten till schysta arbetsvillkor.

Har du ett skyddsombud på din arbetsplats?

När jag skriver detta skiner solen utanför fönstret, och nu känns det verkligen som att våren är här för att stanna. Helt underbart, även om det är tufft för alla allergiker när knopparna brister.

Torsdag-fredag denna vecka leder jag, tillsammans med min kollega Ove Wåhlander, en grundutbildning för nya skyddsombud inom SKTF Göteborg. Det är 20 st personer som deltar denna gång, 20 otroligt kloka och engagerade människor. Skyddsombudet fyller ju en otroligt viktig funktion i arbetet för en god arbetsmiljö, så det känns tryggt att så många av SKTFs medlemmar har engagerade kollegor som verkar direkt på arbetsplatsen för att säkerställa att kompisarna har det bra på jobbet.

Klicka här för att komma till SKTFs fackligt-politiska program för arbetsmiljö.

måndag 3 maj 2010

Valrörelsen hettar till

Ja nu känns det som att valrörelsen är igång på allvar. Efter förra veckans skurar med politiska utspel presenterade den rödgröna oppostionen idag hela sitt alternativ till regeringens budget.

Några positiva saker ur det fackliga perspektivet är att oppositionen föreslår höjt tak i a-kassan, att ersättningsnivån i sjukförsäkringen höjs till 80 procent under hela sjukperioden, en satsning på 12 miljarder mer i statsbidrag till kommunerna 2011 och 2012 (öronmärks till vård, skola och omsorg) och att taket för tillfällig föräldrapenning och havandeskapspenning höjs.

Dessa löften finansieras till stor del genom skattehöjningar, och givetvis kritiseras detta hårt av regeringen. Vad tycker du om det rödgröna budgetalternativet?

Vad är viktigast för dig på jobbet?

Var tredje svensk, och nästan varannan ung person, anger bättre arbetsmiljö som den viktigaste arbetslivsfrågan. Den är viktigare än lönen, arbetstiden och pensionsåldern, enligt GP/Sifos enkät besvarad av 1 000 svenskar.

Vad är viktigast för dig på jobbet?