söndag 29 augusti 2010

Valfilmen - slutet för SD?

I fredags såg jag Sverigedemokraternas beryktade valfilm, som glädjande nog stoppades av TV 4. I filmen sprang ett gäng burkaklädda kvinnor med barnvagnar ikapp med en pensionär om statens pengar. Jag blev så upprörd av filmen att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Att ett parti som använder sig av den här typen av rasistisk propaganda är på väg in i riksdagen känns tragiskt och beklämmande.

SD blev nog ändå glada över uppmärksamheten. Även om filmen inte visas på TV 4 så sprids den snabbt över nätet och får därmed massor med tittare. Men är all reklam bra reklam? Kommer svenska folket att rösta på SD efter att ha sett denna groteska film? Jag hoppas att detta får en avskräckande effekt och att väljarna tar sitt förnuft till fånga och röstar på ett parti som tycker att alla människor är lika mycket värda. SD har arbetat stenhårt för att tvätta bort rasiststämpeln, precis som Ny Demokrati försökte göra i början av 90-talet. Men precis som Ny Demokrati till slut gjorde så visar nu SD sitt rätta ansikte, och därmed hoppas jag att SD går samma öde till mötes som sina föregångare.

För övrigt är SDs kunskaper om islam och burkor pinsamt låga. Burkan är en afghansk-pakistansk angelägenhet och den afghanska gruppen invandrare som befinner sig i Sverige utgörs nästan helt av människor som flytt från talibanregimen, och inte alls är särskilt intresserade av att bära burka.

fredag 27 augusti 2010

Skolan i topp – kulturfrågor i botten när Göteborgarna tycker till

SKTF har tillfrågat närmare 6 000 väljare om hur de ser på viktiga delar av välfärden inför valet. Man har fått ange hur viktiga 15 olika välfärdstjänster är.

Svaren har resulterat i tre rapporter, ”De viktigaste valen”. I den sista rapporten, som ännu inte är publicerad i media, ser man att bland de kommunala frågorna upplevs kärnfrågor som skola, äldreomsorg och barnomsorg av de flesta som mycket viktiga. På landstingssidan är den absolut viktigaste frågan tillgången till akut sjukvård och därefter närsjukvården.

Vilka frågor man anser som viktiga i kommunvalen är till viss del åldersrelaterade. Ju högre ålder desto viktigare är de flesta välfärdsfrågorna. Bland förstagångsväljarna är miljön och skolan viktigare än andra frågor.

Föräldralediga tycker mer än andra att det är mycket viktigt att sjukvårdsupplysningen via telefon och Internet fungerar bra.

I Göteborg är skolfrågorna det viktigaste för väljarna. Nästan 94 procent av de svarande väljarna uppger att skolfrågorna är viktiga eller mycket viktiga.

Mindre viktigt är kulturen, mindre än 23 procent av de svarande ser kulturen som en mycket viktig fråga. Inte heller kommunalskattens storlek verkar vara någon av de viktigare frågorna att gå till val på i Göteborg. Bara tre av tio väljare anser att kommunalskattens storlek är en mycket viktig fråga. Inte heller landstingsskattens storlek är en fråga som speciellt många anser vara mycket viktig.

Nästan samtliga svarande är dock överens om att tillgången till akut sjukvård är en ganska eller mycket viktig fråga.

Intressant, eller hur! Vilka är de viktigaste frågorna för dig inför valet?

torsdag 26 augusti 2010

Socialbidragstagare får inte utnyttjas som billig arbetskraft

Kommunalrådet Helene Odenljungs (fp) utspel i GP 24/8 om att socialbidragstagare ska städa och utföra andra sysslor för att få rätt till pengarna har fått stort utrymme i media de senaste dagarna.

Ekonomiskt bistånd (som tidigare kallades socialbidrag) är tänkt att fungera som ett sista skyddsnät för den som har tillfälliga ekonomiska problem. När man ansöker om ekonomiskt bistånd ska socialtjänsten göra en individuell prövning och den som är arbetsför är skyldig att söka arbete under tiden.

Enligt socialtjänstlagen kan man inte ställa krav på motprestation från den som är över 25 år och söker ekonomiskt bistånd, så för att genomföra Helen Odenljungs förslag krävs det en lagändring. I Landskrona kommun har det tidigare funnits krav på att personer över 25 år som uppburit ekonomiskt bistånd ska ha minst 30 timmar praktik eller undervisning i veckan. Socialstyrelsen har varit mycket kritiskt mot detta då det enligt lag ska vara en prövning i varje individuellt fall för att se om det finns behov för praktik eller undervisning. Landskrona kommun har efter denna kritik tagit bort kravet på obligatorisk motprestation.

Göteborgs Stad har redan idag en mängd verksamheter för dem som är arbetslösa, bl.a. vägledning, coachning, praktik, kortare anställningar, arbetsträning och utbildning. De flesta stadsdelarna har också särskilda arbetslivsinriktade verksamheter för dem som är arbetssökande och har bidrag från socialtjänsten, t.ex. praktik och arbetsträning Detta syftar till att personer ska komma ut i arbetslivet och ställer krav på innehåll och handledning. Vi håller fullständigt med Helene Odenljung om att det inte finns brist på arbetsuppgifter i Göteborgs Stad, men vill man använda arbetslösa socialbidragstagare för att utföra kommunens uppgifter ska de anställas och ges skäliga löner och villkor. Annars blir det bara ett utnyttjande av redan utsatta personer som billig arbetskraft, och sådant ska inte få förekomma i Göteborg eller någon annanstans.

måndag 23 augusti 2010

Åkessons förakt mot kunskap är pinsamt och genant

Jag följde debatten i gårdagens Agenda mellan Feministiskt Partis talesperson Gudrun Schyman och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. SD är inte lätta att debattera emot eftersom de använder oseriösa argument, och ofta rena lögner, för att få fram sitt budskap. Är man dessutom retoriskt överlägsen, som Schyman definitivt är över Åkesson, finns alltid risken att debattmotståndaren blir så demolerad att denne får lyssnarens sympatier på sin sida. Dessa farhågor hindrade dock inte Schyman från att fullständigt köra över Åkesson, hon skulle dessutom aldrig drömma om att röstfiska i samma grumliga vatten som honom som tyvärr flera etablerade partier gör. Jag tycker hon ska vara stolt över sin insats och över att hon tog debatten.

Åkesson körde givetvis samma gamla tröttsamma argument om att "män med utländsk bakgrund är överrepresenterade i våldtäktsstatistiken" och att "Sverige importerar våldtäkter när man tar in invandrare". Schyman kontrade med att Åkesson "läser statistik som fan läser bibeln", och förklarade skickligt att mäns övergrepp mot kvinnor inte handlar om etniskt ursprung, det handlar om den starka mansnorm som gör att vissa män tror att de överlägsna alla kvinnor och äger dem och deras kroppar. Mäns våld mot kvinnor existerar överallt, oavsett vilken samhällsklass man tillhör eller vilket ursprung man har. Ska man komma åt detta krävs att så många som möjligt får genuskunskaper, från förskolan upp till universitetet. Åkesson argumenterade givetvis emot detta, och precis som Schyman sa är hans totala förakt mot kunskap pinsamt och genant.

Vill du att Jimmie Åkesson och SD ska få ett inflytande efter valet? Om inte, se då till och gå och rösta på valdagen på ett parti som står för alla människors lika värde.

söndag 22 augusti 2010

Heja SKTF i Borlänge!

Jag blir enormt stolt när jag läser i Dalademokraten om att SKTF i Borlänge kommun, med min ordförandekollega Lasse Svensson i spetsen, tecknat kollektivavtal med sin arbetsgivare om rätten till heltid. Borlänge kommun har insett att det är viktigt att kunna erbjuda anställningar som man kan leva på för att kunna vara en attraktiv arbetsgivare. Rätten till heltid i offentlig sektor är också en viktig jämställdhetsfråga eftersom det är övervägande kvinnor som arbetar i verksamheterna.

Jag är stolt över Lasse och resten av kamraterna i Borlänge, och hoppas att Göteborgs Stad ska våga ta samma steg inom en snar framtid.

Längre provanställningar ger inte fler jobb

Samtliga regeringspartier har föreslagit att den längsta tillåtna tiden för provanställning i lagen ska förlängas från dagens sex månader till ett år. Motivet är att det skulle göra arbetsgivaren mer benägna att anställa.

Samtidigt medgav statsminister Fredrik Reinfeldt i radion i veckan att de stora möjligheterna att anställa samma person tidsbegränsat under i det närmaste obegränsad tid kan medföra oönskade effekter för den enskilde. Men hur kan då hans eget parti lägga ett förslag om att förlänga den tillåtna tiden för provanställningar?

Provanställning innebär att en anställning inleds med en prövotid. Under prövotiden kan den anställde bli uppsagd när som helst utan att det finns saklig grund och utan att arbetsgivaren behöver förklara varför anställningen avslutas. Normalt så övergår en provanställning vid prövotidens slut i en tillsvidareanställning. Men arbetsgivaren har inte någon skyldighet att anställa och behöver inte motivera varför det inte blev någon tillsvidareanställning.

Tolv månaders generell provanställning skulle därför kunna slå ut andra tidsbegränsade anställningar. Den som har ett vikariat eller en så kallad allmän visstidsanställning är garanterad anställning kontraktstiden ut, vilket inte gäller provanställda. Eftersom det inte finns något krav på arbetsgivaren ska visa något prövobehov är det enkelt att missbruka provanställningar i sig eller i kombination med visstidsanställningar.

Leder förslaget till fler jobb? Redan idag har svenska arbetsgivare mycket stora möjligheter att pröva anställda innan de tillsvidareanställs. Utöver sex månader i provanställning finns även möjlighet till två års allmän visstidsanställning och två års vikariat. Att utöka med ytterligare sex månader skulle knappast påverka mer än ytterst marginellt. Om det ändå finns branscher där det finns behov av provanställningar som är längre än sex månader, så kan fack och arbetsgivare avtala om detta.

Arbetslösheten är hög, så därför behöver vi inte fler tumskruvar på dem som försöker få fotfäste på arbetsmarknaden genom ett fast jobb. Sverige behöver en arbetsmarknadpolitk med rejäla satsningar på vuxenutbildning och förstärkta bryggor mellan utbildningar och arbetsplatser. Det är den typer av åtgärder som minskar arbetslösheten, inte genom att försämra löntagarnas trygghet.

onsdag 18 augusti 2010

Behåll Rut, men reformera henne

Företagarorganisationen Almega påstår att det s.k. Rut-avdraget har skapat 11 000 nya jobb, men TCO sågar dessa siffror och säger att jobbeffekten är låg. Siffrorna bygger nämligen på en uträkning på hur mycket pengar som betalas ut, men det framgår inte hur mycket av tjänsterna som skulle ha gjorts utan Rut.

Rut kan också vara dyrare än vad som framgår. Många som jobbar med hushållsnära tjänster är utlandsfödda och är anställda med stöd från Arbetsförmedlingen. Rut är alltså dubbelt subventionerat. TCO anser att pengarna kunde ha använts bättre. Jobben som har skapats har varit mycket dyra och är syftet att skapa jobb ger det mer effekt att slussa in pengarna i vården och skolan.

Men liksom TCO ser jag också möjligheter med Rut för många personer som försöker få ihop livspusslet. Avdraget skulle exempelvis kunna vara ett sätt att köpa tid för stressade småbarnsföräldrar (idag används Rut främst av ensamstående höginkomsttagare) och därmed fungera som en del av välfärden, men då behöver systemet byggas om så att det blir en möjlighet för alla med barn i barnbidragsåldern genom att de får ett ännu starkare stöd. Det är fördelningspolitik som skulle vara svår att argumentera emot.

måndag 16 augusti 2010

Därför skriver vi inte på lägeravtalet

I helgen uppmärksammades det i ett radioinslag i P4 Göteborg att SKTF inte skriver på kollektivavtalet som omfattar lägerpersonalen i Social resursförvaltning i Göteborgs Stad.

Enligt oss har lägerpersonalen ett avtal som ger 65 kronor i timmen. Kommunal har redan godkänt avtalet, men SKTF avstår. Hur man än vänder och vrider på det blir det en försämring jämfört med det gamla avtalet. Och det är ju ganska ovanligt att man skriver under ett avtal som är sämre än det gamla.

Att lönen blir så låg beror på att den så kallade planeringstiden inför lägervistelserna tagits bort och att dygnsersättningen i det nya avtalet sänkts.
Vi vill hellre se en lösning där personalen i stället för dygnsersättning får timlön och jourersättning, det vill säga en mer vanligt förekommande avtalskonstruktion.

Vi kommer nu att granska jämförbara avtal i grannkommuner till Göteborg för att sedan avgöra om vi ska ta initiativ till ytterligare förhandlingar med Göteborgs Stad i denna fråga. Hur som helst så kommer vi inte att skriva på det avtal som nu ligger p.g.a. ovan nämnda anledningar.

söndag 15 augusti 2010

Succé för SKTF på Way out West










Två fantastiska dagar på Way out West är över, och jag har sällan haft så roligt. Massor med folk besökte vårt tält och testade cashboxen från Facket Förändras (själv lyckades jag fånga 80 000 kr på 30 sekunder, jag är mycket nöjd med denna insats) samt snackade schysta arbetsvillkor med oss och tog steget in i gemenskapen och blev medlemmar i världens bästa fackförbund. Ett stort tack till Jenny som samordnade hela vårt deltagande på ett otroligt bra sätt, och till Emma, Anna, Amanda, Christian och Therese som hjälpte till och bemannade vårt tält. Jag ser redan fram emot Way out West 2011!

torsdag 12 augusti 2010

Festivaltältet är rest


Jag brukar kalla mig själv för världens mest otekniska människa, men ikväll lyckades jag resa ett partytält utan några större problem tack vare ett gott samarbete med min härliga fackliga kollega Jenny Johansson. Nu laddar vi inför morgondagen, välkommen till vårt tält som är beläget precis vid Björngårdsvillan.

Dags för Way out West


Idag drar Way out West igång, Sveriges bästa musikfestival, med klubbspelningar runt om i Göteborg. I morgon öppnar festivalområdet i Slottskogen och då kommer SKTF finnas på plats med ett tält bemannat av mig och andra från SKTF Göteborgs Framtidsgrupp. Kom gärna och besök oss för att snacka schysta villkor på jobbet (eller vad du nu vill snacka om). Du får heller inte missa vår "cashbox": fånga så många sedlar som möjligt under 1 minut så har du chansen att vinna fina priser. Cashboxen symboliserar att vi faktiskt i snitt tjänar 80 000 kr per år om vi arbetar på en arbetsplats som slutit kollektivavtal med facket, jämfört med en arbetsplats som inte har kollektivavtal, samt att det är väldigt svårt att "samla" ihop så mycket pengar på annat sätt. Leve kollektivavtalen!

Visste du förresten att Way out West har miljöcertifierats av Göteborgs Stad samt att all mat som serveras under festivalen är krav-märkt? Det starka miljöengagemanget delar Way out West med SKTF. Klicka här för att läsa mer om SKTFs engagemang i miljöfrågor.

Jag kommer givetvis rapportera från festivalen här på bloggen och publicera bilder...

onsdag 11 augusti 2010

Lagstifta om papperslösas rätt till vård

Folkpartiet har irriterat mig flera gånger under den senaste tiden med Jan Björklunds populistiska utspel om skolan. Enligt min mening är hans lösningar på de problem som finns i skolvärlden alldeles för enkla, verkligheten är något mer komplicerad och att förbjuda burkor och tvinga föräldrar till "stökiga" elever att sitta med under lektioner riskerar bara att bli kontraproduktivt.

Jag blev dock glad över att läsa det folkpartistiska landstingsrådet Birgitta Rydberg och Liberala Ungdomsförbundets Christoffer Fagerbergs debattartikel i gårdagens DN där de kräver lagstiftning om papperslösas rätt till vård. Sverige placerar sig i botten tillsammans med Österrike i rankningen av vilka länder som är bäst på vård av papperslösa. Att grundläggande mänskliga rättigheter ska gälla alla oavsett härkomst är något som borde vara självklart, men det är det inte i Sverige. Jag stöder debattartikeln till fullo.

måndag 9 augusti 2010

Ljuva dröm att bli en riktig svensk

Sverigedemokraterna har luft under vingarna i opinionen, och flera etablerade partier röstfiskar i grumligt vatten med sina utspel om språktest och burkaförbund. Detta är en djupt oroande utveckling inför valet, och jag kommer att tänka på Hasse & Tages gamla revynummer "Folkspillran" från "Gula Hund" (1963). Dessa två herrar var två äkta humanister, och geniala och träffsäkra revyförfattare. "Folkspillran" som skildrar en romsk familj som försöker göra allt för att anpassa sig till det svenska samhället känns lika aktuell idag som när den spelades för nästan 50 år sedan. När den fantastiska Monica Zetterlund sjunger i slutet av numret så ryser jag:

Ljuva dröm att bli en riktig svensk.
Stor och stark, och tyst, och fosterländsk.
Värdigt stel, pedantisk och formell.
Att få bo på Falu Stadshotell.

Ljuva dröm att som en svensk se ut.
Att få lära sig att veta hut.
Det är en nåd att stilla bedja om:
att få bli så jävla bra som dom.


Hasse & Tages texter är värda att ta fram för att berika den ytliga politiska debatten. Klicka här för att se Monica Zetterlund sjunga "Ljuva dröm...".

lördag 7 augusti 2010

Våra chefer måste få rätt förutsättningar

Idag skriver Gabriel Oxenstierna, Töres Theorell och Stig Elofsson på DN Debatt om att tusentals nya mobbningsfall tillkommer varje år på svenska arbetsplatser som en följd av organisationsförändringar och dåligt ledarskap. Omorganisationer – nyanställningar, nedskärningar och omplaceringar – är en viktig orsak till mobbningen på arbetsplatserna. Under en tvåårsperiod tillkommer 10 000 nya mobbningsoffer enbart på grund av sådana förändringar. Chefer som är diktatoriska och som har inställningen att de anställda är utbytbara bäddar också för mobbningsprocesser. Organisationsförändringar måste ske med en helt annan medvetenhet än i dag och framför allt måste de anställda vara delaktiga i det som sker. Att få ta egna beslut och vara ansvarig för dem är skyddande faktorer, skriver artikelförfattarna.

En mycket intressant artikel, och det finns också mycket att hålla med om. Chefen är oerhört viktig för hur arbetsplatsen fungerar, och ett gott ledarskap är också en förutsättning för en god arbetsmiljö. Men det är även viktigt att diskutera vad våra chefer får för förutsättningar för att utöva ett gott ledarskap. Har man exempelvis för många underställda eller äts upp av administrativa arbetsuppgifter blir det näst intill omöjligt att vara en god ledare som får medarbetarna att utvecklas. Läs SKTFs program för ledarskap där vi har definierat vad vi tycker krävs för att en chef ska få chansen att vara en god ledare.

torsdag 5 augusti 2010

Vilka vinster görs med ett burkaförbud?

Folkpartiets ledare Jan Björklund har gjort ett utspel om att skolor och universitet ska kunna förbjuda heltäckande slöjor, s.k. burkor. Jag tycker att utspelet andas populism, Björklund erkänner dessutom själv att problemet med burkor är minimalt i skolorna. Jag tror att risken finns att ett förbud bara får till effekt att vissa barn hålls hemma från skolan av sina föräldrar.

Jag har själv arbetat på en mångkulturell skola där det ibland uppstod diskussioner med föräldrar som ville hindra sina barn från att delta i vissa ämnen (exempelvis religionsundervisningen) eller duscha efter gymnastiken av religiösa skäl. Dessa situationer löstes i varje fall, som jag känner till, genom en dialog med föräldrarna som i slutändan respekterade skolplikten och skolans regler. Men då krävs det ju att rektorer och personal har tillräcklig kunskap och rätt bemötande för att bli framgångsrika i en sådan dialog. Skolans personal måste sätta sig in i orsakerna till föräldrarnas agerande, och varför man kan tänka sig att hindra sina barn från att visa sina ansikten och uppfylla skolplikten.

Det är tufft att komma till ett land där man inte behärskar språket och där barnen snabbt kan få ett starkt inflytande över sina föräldrar genom att de lär sig språket snabbare. Därmed gör vissa föräldrar allt för att behålla sin makt över barnen, och anger religiösa skäl för att inte respektera skolans regler. Det är givetvis inte okej, men man löser inte detta genom att förbjuda burkor. Inga barn gynnas ju av att hållas borta från skolan och undervisningen. Få barnen till skolan och ta diskussionen med föräldrarna så är jag övertygad om att de allra flesta kommer att respektera skolans hållning och regler.

tisdag 3 augusti 2010

Låt inte Sverigedemokraterna få inflytande

I United Minds senaste opinionsundersökning får Sverigedemokraterna en vågmästarroll mellan de två politiska blocken. Det är mycket oroande att ett rasistiskt, kvinnofientligt, homofobt och fackföreningsfientligt parti riskerar att få inflytande i Sveriges riksdag och många kommuner och landsting efter valet.

Det är inte alldeles lätt att granska Sverigedemokraterna. Inför kameror och mikrofoner gör deras främsta företrädare allt för att uppfattas som rumsrena. "Nej, nej, vi har inget emot invandrare. Vi tycker bara att det är bättre att man tar in färre så kan vi istället ta bättre hand om de som redan finns här", kan det låta. Men på nätet visar de sina verkliga åsikter i olika forum där de beklagar mångkulturen med massor av rasistiska uttryck och skällsord. Partiet har sitt ursprung i flera högerextrema grupper, bl.a. Vitt Ariskt Motstånd (VAM) och dessa ränder går aldrig helt att tvätta bort.

Sverigedemokraterna behöver rösterna från alla rasister som ännu inte kommit ut ur garderoben och är därmed skickliga på att spela dubbelt: å ena sidan lugna etablissemanget och visa upp sig som ett demokratiskt nationalistiskt alternativ, samtidigt som man uppviglar och flörtar med de högerextrema krafterna.

Följ gärna Expos valblogg som granskar de högerextrema krafterna inför valet. Du kan också stödja Expos verksamhet genom att prenumerera på deras alldeles utmärkta tidskrift.

Vad vi då alla göra för att förhindra att Sverigedemokraterna får inflytande i riksdagen, kommunerna och landstingen? Jo vi kan alla ta vårt demokratiska ansvar och gå och rösta 19 september, och lägga vår röst på ett parti som står för alla människors lika värde.

måndag 2 augusti 2010

Arbetslinjen gäller inte för personer med funktionsnedsättning

Under SKTFs seminarie "HBT-personers rättigheter - en fråga för facket" fick jag frågan om detta arbete gått långsammare än med andra diskrimineringsgrunder. Jag svarade att det är så till viss del, om man exempelvis jämför med jämställdhetsarbetet, men att vi i Göteborg i alla fall tagit flera steg framåt när det gäller HBT-personers rättigheter. En grupp som vi dock är urusla på att arbeta för är personer med funktionsnedsättning. Det märks också i den allmänna debatten, trots att det är valrörelse finns det inget parti som valt att lyfta fram funktionsnedsattas situation och berättat vad man vill göra för att förbättra den.

Arbetslösheten ökar för personer med funktionsnedsättning och det har blivit allt svårare att komma in på arbetsmarknaden genom att exempelvis ta jobb på Samhall. Regeringens omhuldade arbetslinje gäller alltså inte för alla. Arbetsförmedlingen skriver t.o.m. i en av sina prognoser att personer med funktionsnedsättning som har nedsatt arbetsförmåga får räkna med att gå arbetslösa under en längre tid.

Här måste fackförbunden ta sitt ansvar genom att opinionsbilda och påverka våra arbetsgivare för att åstadkomma en arbetsmarknad som är öppen för alla. Idag finns så stora möjligheter genom alla tekniska hjälpmedel att det inte finns någon försvar att hålla personer med funktionsnedsättning ute från våra arbetsplatser. Här måste både våra arbetsgivare och alla fackförbund vakna, och jag ska göra min del för att lyfta och driva frågan från SKTFs sida.

söndag 1 augusti 2010

Mycket finns kvar att göra för HBT-personers rättigheter

Är nu hemma i Göteborg igen efter en fantastisk vecka på Stockholm Pride, full av starka intryck och möten där jag och mina vänner fått möjligheten att visa att SKTF är ett fackförbund som driver HBT-personers rättigheter.

Mycket positivt har hänt i den allmänna synen på HBT-personer under de senaste åren och utvecklingen har gått framåt i lagstiftningen och på andra områden, men mycket finns kvar att göra. Exempelvis så tvångssterileras fortfarande transsexuella som genomgår könskorrigering, ett fruktansvärt övergrepp enligt min mening och det måste riksdagen ändra på. Dessutom finns krav på att en person som könskorrigerar måste vara ogift och svensk medborgare, ett krav som inte heller det lever upp till alla människors lika värde och måste tas bort.

Rapporter visar ju också att Migrationsverkets hantering av HBT-personer som flyr sina hemländer p.g.a. hot och trakasserier inte fungerar, utan många skickas tillbaka och tvingas leva i garderoben i resten av sina liv för att överleva. Här måste regeringen och migrationsminister Tobias Billström sätta ner foten och styra upp Migrationsverket.

I det fackliga perspektivet kommer SKTF givetvis att fortsätta att kämpa för HBT-personers rättigheter i arbetslivet så att alla får plats och inte exkluderas från utveckling och gemenskap. Personligen vill jag sätta fokus på transpersoners situation i arbetslivet framöver, en grupp som är fullständigt osynlig på våra arbetsplatser. Mycket finns kvar att göra innan våra arbetsplatser är öppna för alla, men SKTF tvekar inte att ta driva dessa frågor gentemot våra arbetsgivare, se till att vi lever som vi lär internt inom vår egen organisation och ge alla våra medlemmar det stöd som de behöver.

Parad för kärlek och mänskliga rättigheter




Igår gick den stora paraden under Stockholm Pride av stapeln, och över 40 000 personer deltog. Det var en fantastisk upplevelse att gå med och se alla människor som samlats runt kortegevägen. Paraden blev en storartad hyllning till kärleken och alla människors lika värde. En bonus för mig kom när vi passerade Dramaten, och utroparen Tasso Stafilidis från teaterns balkong ropade "Där nere går Marcus, ordförande för SKTF Göteborg". Ett av mitt livs största ögonblick, och ett tecken på att SKTF Göteborg bevisligen åstadkommit något för HBT-personers rättigheter.