tisdag 31 maj 2011

Dags för spets i anti-diskrimineringsarbetet


Det är en underbar tid på året just nu när vi kan se regnbågsflaggorna vaja över hela Göteborg. I vår stad och vår region är det fortfarande vanligt förekommande med hatbrott mot HBT-personer. Därför spelar HBTQ-festivalen en oerhört viktig roll i att förbättra och öka kunskapen om HBT-personers situation.

Under det senaste åren har det gjorts en hel del framsteg när det gäller likabehandling och skyddet för HBT-personer, inte minst genom lagstiftning. Men mycket finns kvar att göra, inte minst på våra arbetsplatser. Många HBT-personer vågar fortfarande inte vara öppna med vilka de är på jobebt av rädsla för hur arbetskamraterna och chefen ska reagera. Man vågar exempelvis inte prata öppet om vad man gjort med sin partner under helgen eller under semestern, något som är en självklarhet för heterosexuella. Vi märker också dagligen att attityden mot öppna HBT-personer är tuff på vissa arbetsplatser. Detta är inte okej. Det måste råda nolltolerans mot att HBT-personer diskrimineras och exkluderas från arbetsplatsernas gemenskap och från karriärmöjligheter inom organisationen.

Det finns dock många goda exempel på arbetsplatser där man arbetar aktivt för öka HBT-kompetensen. Problemet är att i de allra flesta fall är dessa goda exempel beroende av att det finns en eldsjäl på just den arbetsplatsen som driver dessa frågor aktivt med ett stort engagemang. Dessa eldsjälar är riktiga hjältar, men arbetet får inte vara beroende av att de finns. Det ska vara en självklarhet att detta arbete genomförs på alla arbetsplatser i Göteborgs Stad och i Västra Götalandsregionen.

Fackförbundet SKTFs två största avdelningar i Sverige vill ta vårt ansvar och teckna kollektivavtal med våra arbetsgivare där Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen förbinder sig att driva ett aktivt och systematiskt arbete på varje arbetsplats för att motverka diskriminering utifrån samtliga diskrimineringsgrunder. Förekommer diskriminering stöttar givetvis SKTF våra medlemmar på alla sätt vi kan, men det stora problemet är att skadan då är redan skedd. Vi vill arbeta förebyggande för att diskriminering inte ska uppstå överhuvudtaget, och då behöver vi sluta kollektivavtal om hur detta arbete ska gå till.

Våra politiker har stora visioner om att Göteborgs Stads och Västra Götalandsregionens arbetsplatser skall vara öppna och inkluderande, och ett bra arbete görs på den centrala nivån. Men hur ska detta nå ut till varje arbetsplats? Lyckas vi inte med det så händer tyvärr ingenting utan den vardagliga diskrimineringen får fortgå som den alltid har gjort. Vi sträcker ut vår hand och vill avtala om hur detta ska gå till. Är ni Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen villiga att fatta den utsträckta handen?

Marcus Gustavsson,
Ordförande för SKTF i Göteborgs Stad
Styrelseordförande HBTQ-festivalen

Gun-Britt Delsvik,
Ordförande för SKTF i Västra Götalandsregionen

"Skitsnack att unga inte vill ha fast jobb"


Stolt över SKTF Göteborgs egen Jakob Kilner (skyddsombud på sin arbetsplats Tillståndsenheten och styrelseledamot i Social resursförvaltnings SKTF-klubb) som i senaste numret av SKTF-tidningen berättar om sin långa väg mot en tillsvidareanställning.

Han avlivar också myten om att yngre personer inte vill ha fast jobb utan vill vara fria fåglar för att kunna resa världen runt. "Skitsnack", säger Jakob och det är precis vad det är. Undersökningar från både SKTF och TCO visar klart och tydligt att det som unga människor värdesätter mest i arbetslivet är en trygg anställning (det kommer till och med före lönen). Och det är väl inte så konstigt, det är ju mycket i livet som är avhängt av att man har en tillsvidareanställning - exempelvis för att kunna få lån på banken för att kunna köpa sig en bostad.

Bra rutet Jakob!

lördag 28 maj 2011

Kärleken är evig


Igår firade vi SKTFs 75-årsjubileum med en hejdundrande fest i Göteborg. Många av de personer som betytt mycket för SKTF Göteborg och spelat en viktig roll i vår historia var på plats, bland annat fyra av mina företrädare som ordförande. Vi lanserade vår jubileumsskrift "Schyssta villkor", och fick dessutom besök av ingen mindre än Barbro "Lill-Babs" Svensson.

Tack alla underbara vänner för en fantastisk kväll! Kärleken är evig när vi är tillsammans!

torsdag 26 maj 2011

Filmstjärna för en dag

När jag var liten hade jag fåniga drömmar om att bli filmstjärna, och idag kom jag så nära den drömmen som jag förmodligen någonsin kommer komma. Jag kommer att delta i en film om gräsrotsaktivism, producerad SKTF. Jag spelar rollen som mig själv, tillsammans med Veronica Karlsson från SKTFs förbundsstyrelse, i ett dramatiserat fikabordssamtal. Resultatet får ni se i september. :-)

Filmen handlar i korthet om att man som enskild individ och som arbetsgrupp på en arbetsplats faktiskt genom medvetna val kan bidra till att världen blir lite bättre. Och det är en viktig uppgift för SKTF att inspirera våra medlemmar till att göra dessa aktiva val. Det kan handla om att endast dricka Fairtrademärkt kaffe, källsortera eller välja att kostnaden för årets julklapp från arbetsgivaren istället ska gå till välgörenhet.

Klicka här för att läsa mer på SKTFs hemsida om vad du kan göra för att bidra så att världen blir lite bättre.

tisdag 24 maj 2011

Äntligen styrs förändringsfaktorn upp

Är glad över att den rödgröna majoriteten lyssnat på SKTFs synpunkter om den s.k. förändringsfaktorn (se ett tidigare blogginlägg, samt den debattartikel som publicerades i GP för ett tag sedan).

Även om förändringsfaktorn inte helt tas bort så sänks den till 0,5 procent för stadsdelsförvaltningarna. Dessutom ställer kommunstyrelsen krav på redovisning hur förändringsfaktorn används, det vill säga att den ska användas som den är tänkt och inte läggas ut som ett generellt sparbeting i verksamheterna.

Jag gör som Gert Fylking och ropar: ÄNTLIGEN! SKTF Göteborg har drivit denna fråga i många år och försökt uppmärksamma våra politiker på hur förändringsfaktorn används i praktiken. Äntligen har man lyssnat så återigen kan vi konstatera att trägen vinner.

Just nu jobbar vi med SKTF Göteborgs yttrande över hela förslaget till Göteborgs Stads budget för 2012. Jag återkommer allteftersom med våra synpunkter, tankar och idéer.

måndag 23 maj 2011

Sommarjobbsexperten är igång


Nu är TCOs gemensamma "Sommarjobbsexpert" igång igen. Här kan semestervikarier höra av sig och få svar på frågor som rör villkoren på sommarjobbet. Det är bara att ringa telefonnnummer 020-130 11 12 mellan 8 och 20 varje vardag, eller mejla via länken nedan. Sprid gärna detta till semestervikarierna på din arbetsplats

Klicka här för att mejla Sommarjobbsexperten.

fredag 20 maj 2011

En av de klarast lysande fackliga stjärnorna


Det var en underbar känsla att idag få vakna upp till beskedet att ett enigt valutskott föreslår Annika Strandhäll som SKTFs nya förbundsordförande. Annika var ordförande för SKTF Göteborg 2005-2008, och är 2e vice förbundsordförande sedan 2008 (dessutom min 2e vice ordförande i Göteborg).

Annika är en enormt kunnig facklig företrädare och en strålande talare, jag skulle vilja kalla henne för ett retoriskt geni. Men det är inte hennes viktigaste egenskaper, utan det är hennes engagemang och stora hjärta för SKTFs medlemmar och för SKTF som organisation. Hon kommer att bli en suverän förbundsordförande om hon blir vald den 14 juni som kommer att föra SKTFs förändringsarbete ytterligare framåt. Hon kommer ju dessutom i så fall ta över rodret strax innan vi byter namn på förbundet. :-)

Annika Strandhäll är en av de klarast lysande stjärnorna på den fackliga himlen. Jag lyfter på hatten för valutskottets förslag.

torsdag 19 maj 2011

"SKTF är det fackförbund som har mest att erbjuda"


Malin Pers är en av SKTF Göteborgs allra färskaste medlemmar. Hon har en kandidatexamen som beteendevetare och vikarierar just nu som enhetschef i stadsdelsförvaltningen Lundby.

Varför valde du att bli medlem i SKTF?
För synligheten. SKTF syns vilket ger mig en känsla av engagemang. Frågorna man för fram inom förbundet tyder på nytänkande.

Vad förväntar du dig av ditt nya fackförbund?
Genom att förena sig har vi människor en större chans till strukturell påverkan. Med detta finns en chans att få vara med och påverka diskursen i frågor jag finner viktiga. Jag förväntar mig ett gott och brett stöd av mitt fackförbund och när jag jämfört vad jag skulle välja för förbund är det SKTF som har mest att erbjuda.

Tre ord som beskriver världens bästa fackförbund.
Nytänkande, engagerade, synliga.

onsdag 18 maj 2011

Bravo Göteborg!

Göteborgs Stad har idag meddelat att man vill ta pengar ur den egna budgeten för att förbättra villkoren i Fas 3. Man är beredd på att satsa fem miljoner på detta. I fortsättningen kommer personer som har försörjningsstöd inte att placeras i fas 3. I stället erbjuds de en anställning med 18 000 kronor i månadslön.

Mycket positivt såklart och en seger i kampen för schysta villkor. Bravo!

tisdag 17 maj 2011

Gör om Fas 3 nu!

Det har ju stormat rejält kring Fas 3 under den senaste tiden, den tredje delen i regeringens jobb- och utvecklingsgaranti. I Fas 3 anvisas deltagarna till en arbetsplats där de får göra jobb som annars inte skulle utföras.

Regeringen säger nu att deltagare i Fas 3 nu ska kunna erbjudas arbetsmarknadsutbildning, men bara om det bedöms kunna leda till jobb. Arbetsförmedlingen och deltagaren ska tillsammans komma fram till vilken utbildning som passar. Ändringen gäller omgående.

Den rödgröna oppositionen vill stoppa alla kommande placeringar i Fas 3. På tisdagen fattade de beslut om ett så kallat ”utskottsinitiativ” i arbetsmarknadsutskottet, och eftersom oppositionen då har majoritet i riksdagen (med stöd från Sverigedemokraterna) kan de få igenom kravet att inga nya personer ska slussas över till Fas 3.

Tycker det är bra att regeringen äntligen visar vilja till att förändra Fas 3, men förslagen är inte tillräckliga. En stor del av dem som hamnat i Fas 3 utför ordinarie arbetsuppgifter och tränger undan de ordinarie jobben för en hiskeligt låg ersättning. De långtidsarbetslösa borde kunna få ett ordinarie jobb istället med en okej lön. Jag håller med den rödgröna oppositionen om att inga fler bör placeras i Fas 3. En blocköverskridande överenskommelse i riksdagen bör eftersträvas av de etablerade partierna för att få en lösning som är hållbar över tid.

söndag 15 maj 2011

Spionen bland kommunaltjänstemännen

Har precis lyssnat på en fascinerande dokumentär om den s.k. sjukhusspionen. 1974 anställdes en man under märkliga former på sjukvårdsförvaltningen i Göteborg. I Sverige var åsiktsregistrering förbjudet sedan fem år och landet hade just skakats av det så kallade IB-avslöjandet.

Journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt hade avslöjat att det fanns en hemlig underrättelsetjänst i Sverige som spionerade på medborgarna. Genast uppstod misstankar kring den märkliga anställningen på sjukvårdsförvaltningen. Vem var han? Varför ställde han så konstiga frågor? Och varför hade han fem klasser högre lön än alla andra? Allting lutade åt åsiktsregistrering och när SKTF började luska lades locket på och ingen ville prata.

När det hela avslöjades ville ingen ta på sig ansvaret, det ljögs om påstådda sabotage och terrorhot. Utredning på utredning gjordes utan att någon kom fram till vad det egentligen var som hände eller vem som låg bakom. Inte förrän 30 år senare lyckades man något sånär reda ut vad som skett.

Detta var en jätteskandal på sin tid, och denna historia är på många sätt väldigt otäck. Socialdemokraterna låg bakom hela skandalen som hade som syfte att kartlägga personer med vänsteråsikter. Ett starkt tecken på en ofattbar maktfullkomlighet från det parti som hade styrt Sverige sedan 30-talet.

Det är självklart med viss stolthet man konstaterar att sjukhusspionen förmodligen inte hade blivit avslöjad om det inte hade varit för Dan Svensson, SKTFs dåvarande klubbordförande på sjukvårdsförvaltningen. Dan är en sann hjälte som vägrade låta sig påverkas och styras av makten, och gav inte upp sin kamp för sanningen trots enorma påtryckningar och smutsigt spel. Denna historia har givetvis ett eget kapitel i SKTF Göteborgs kommande jubileumsskrift "Schyssta villkor".

I dokumentären ställs frågan om facket hade kunnat vara lika starkt 2011? Jag är faktiskt övertygad om att vi i SKTF hade agerat på exakt samma sätt om vi stött på något liknande i dag, även om det är en helt annan tid idag jämfört med 70-talet. Demokrati, åsiktsfrihet och partipolitisk obundenhet är ju några av de främsta hörnstenarna i vår värdegrund.

Klicka här för att lyssna på dokumentären.

Håller tummarna för ett högt valdeltagande

Idag går omvalet till Västra Götalandsregionen av stapeln. Jag hoppas på ett högt valdeltagande, men känner mig något pessimistiskt efter att ha läst om undersökningarna som pekar på ett valdeltagande på knappt 50 procent. Vallokalerna är öppna till kl. 20.00 så du har gått om tid på dig att gå och rösta. I regionen avgörs bl.a. vilken sjukvård och vilken kollektivtrafik vi ska, oerhört viktiga frågor för oss alla. Så ta nu din demokratiska plikt på allvar och gå och rösta!

lördag 14 maj 2011

Därför säger vi nej till en whistleblower

SKTF Göteborg förklarade sig i veckan oenig med vår arbetsgivare Göteborgs Stad gällande förslaget om att införa en så kallad "whistleblowerfunktion".

Vi är lika upprörda som alla andra i vår stad över de misstänkta oegentligheterna i vissa förvaltningar och bolag. Vi är dock glada över att dessa avslöjats och nu hanteras i rättssystemet. Det är också viktigt att Göteborgs Stad drar lärdomar över hur de misstänkta oegentligheterna har hanterats, vilket vi också känner att vår arbetsgivare gör.

Vi känner oss dock inte bekväma med införandet av en s.k. ”Whistleblowerfunktion”. Alla tips om misstänkta oegentligheter ska givetvis hanteras, men att införa den här typen av extern funktion riskerar att ge mer skada än nytta. Vi vill ha öppna arbetsplatser där våra medlemmar ska känna det som självklart att reagera mot oegentligheter av alla de slag, och att man inte ska behöva vara rädd för represalier när man anmäler dessa. Visst finns det arbetsplatser där medarbetare drar sig för att kritisera chefer av rädsla för att råka illa ut, men löser en ”whistleblowerfunktion” denna problematik? Det tror inte vi utan Göteborgs Stad måste arbeta stenhårt för att alla arbetsplatser ska ha ett öppet klimat, och där alla medarbetare känner sig som en del av organisationen, och därmed också tar ansvar för den.

Ingen annan offentlig arbetsgivare i Sverige har en ”whistleblowerfunktion”, och vi ser heller inte att Göteborgs Stad behöver en. Vår farhåga är att detta kan innebära en stad där chefer och nyckelpersoner hela tiden måste titta sig över axeln och inte vågar vara tydliga och ibland fatta beslut som inte är populära hos alla av rädsla för att bli anmälda till ”whistleblowerfunktionen”.

De misstänkta oegentligheterna har tyvärr kastat en skugga över hela Göteborgs Stad och det talas om ”mutskandalen” som en helhet, trots att det handlar om enskilda händelser oberoende av varandra i enstaka förvaltningar och bolag. De flesta av oss 48 000 medarbetare i staden skulle aldrig drömma om att utnyttja systemet på något sätt utan arbetar här för att vi vill göra livet lite bättre för Göteborgs medborgare. Satsa istället på klara rutiner som är kända av alla så inga oegentligheter släpps igenom, samt en ett aktivt värdegrundarbete på alla arbetsplatser i syfte till att få ett öppet klimat. Vi hyser exempelvis stora förhoppningar till den planerade implementeringen av Göteborgs Stads förhållningssätt som vi hoppas och tror får positiva effekter.

torsdag 12 maj 2011

Vi behöver en ny och tryggare arbetslinje


Nu sitter jag på tåget hem till Göteborg, och den där tomheten som jag alltid känner efter kongresser eller flerdagarsmöten har smugit sig fram. Det har varit fantastiska dagar på TCO-kongressen 2011, en kongress som verkligen andades framtidshopp.

Tjänstemannaförbunden i Sverige har världens högsta organisationsgrad vilket är en bra grund att stå på. Men det är ingen trygg grund för vi måste hela tiden vara på tårna och visa för våra medlemmar och presumtiva medlemmar hur mycket man faktiskt har att vinna på ett fackligt medlemskap, och att det är en garant för inflytande över villkoren på jobbet.

Eva Nordmark höll ett fantastiskt avslutningstal där hon bl.a. talade om att vi behöver satsa på en ny och tryggare arbetslinje. Fem punkter som hon särskilt lyfte fram var fler och bättre jobb, att kraften och engagemanget måste tas tillvara hos varje individ, bra villkor i arbetslivet och möjlighet att kombinera karriär med fritid och familj, det måste löna sig att utbilda sig och satsa på de unga. Jag håller med henne om att detta är några av de viktigaste frågorna för TCO och TCO-förbunden att driva under de närmaste åren.

Lycka till nu Eva när du i morgon går till TCO-huset på Linnégatan i Stockholm och börjar ditt nya uppdrag. Det kommer att gå lysande!

onsdag 11 maj 2011

Grattis Eva och, framförallt, grattis TCO!

Har nu haft den stora äran att få förätta valet av Eva Nordmark som TCOs nya ordförande. Eftersom Eva betyder mycket för mig som mentor och inspirationskälla på många plan så kändes det väldigt speciellt att få leda kongressen genom detta val. Jag var oerhört taggad, nervös och rörd på samma gång - men det gick vägen!

Eva kommer att bli en fantastisk TCO-ordförande som kommer att leda förändringsarbetet fortsatt framåt, och samtidigt se till att TCO och medlemsförbunden får den plats i samhällsdebatten som vi förtjänar.

Stort grattis Eva! Och framförallt: ett stort grattis till TCO!

tisdag 10 maj 2011

Nu är vi igång!


Då var vi igång med TCO-kongressen. Den inleddes med ett tal av en avspänd Fredrik Reinfeldt som talade om dynamiken på den svenska arbetsmarknaden, och att alliansregeringen har sitt största stöd bland TCOs medlemmar.

TCOs avgående ordförande Sture Nordh höll ett fantastiskt tal om fackföreningsrörelsens alla utmaningar, men också om att den fackliga idéen fortfarande håller. Intresset för facket bland yngre ökar, mycket beroende på TCOs förändringsarbete. Men det gäller att hålla ut, vi har endast tagit små steg framåt och har mycket kvar att göra för att bli den rörelse vi vill vara - fackförbund som är självklara för alla att vara medlemmar i.

Jag blev, tillsammans med Hanna Hallin från tankesmedjan Sektor 3, vald som kongressens ordförande. Ett fantastiskt hedersuppdrag! Jag har precis roat mig med att titta på sändningen på nätet i efterhand och har granskat varje ord och varje gest hos mig själv. Läskig upplevelse...

I morgon förättar jag bl.a. valet av TCOs nya ordförande. Häng med via www.tco.se/kongress.

måndag 9 maj 2011

Dags för TCO-kongress!


Är nu på plats i Stockholm där jag deltagit i några förberedande möten inför TCO-kongressen som inleds i morgon. Det ska bli spännande dagar, och det känns härligt att konstatera att vi är en rörelse i medvind som ökar i medlemstal. Vi ska ta beslut om inriktningen för TCO under de fyra närmaste åren, och också välja en ny ordförande efter Sture Nordh.

Jag är föreslagen som en av två kongressordförande vilket känns väldigt roligt och hedrande. Under eftermiddagen genomförde vi också en generalrepetition för att vara maiximalt förberedda (se bilden på Sture från repetitionen).

Du kan följa kongressen live via TCOs kongresswebb, och jag kommer givetvis rapportera och kommentera händelserna allteftersom här på bloggen och via Twitter.

Nu kör vi!

lördag 7 maj 2011

"Svenskt näringsliv vet ingenting om fattigdom"


Rekommenderar alla att läsa Susanna Alakoskis debattartikel i Expressen idag apropå alla utspel från finansministrar och arbetsgivarföreträdare om vikten av att hålla ner löner så att de blir så låga som möjligt, och därmed skapas fler arbetstillfällen. Klicka här för att läsa artikeln.

För övrigt anser jag att det är en skyldighet att bland alla arbetsgivare ta ansvar för att köpkraften ökar, det gynnar hela det svenska samhället genom ökade skatteintäkter och fler arbetstillfällen. Men en förutsättning för detta är ju schysta löneökningar, eller hur!

onsdag 4 maj 2011

Stora möjligheter för kommuner att bli attraktiva arbetsgivare

Efter den djupa dippen 2008 och 2009 har den svenska ekonomin växt kraftigt, vilket innebär att skatteintäkterna ökat kraftigt. Under 2010 innebar det att mer än 180 kommuner hade ett överskott på mer än två procent. Dessutom har Sveriges Kommuner och Landsting uttryckt att man tror att även 2011, 2012 och 2013 blir bra år för kommunerna ekonomiskt.

Självklart borde SKL se detta som en stor möjlighet till schysta löneökningar de närmaste åren för oss medarbetare i offentlig sektor. Vill kommuner och landsting vara framgångsrika i sin strävan att vara attraktiva arbetsgivare så finns nu stora möjligheter. Upp till bevis i avtalsrörelsen 2012!

måndag 2 maj 2011

Annika är vår kandidat


Med anledning av att SKTFs nuvarande förbundsordförande Eva Nordmark föreslås som ny ordförande för TCO inför kongressen 10-12 maj så har SKTF kallat till ett extra förbundsmöte 14 juni då vi med största sannolikhet ska välja en ny förbundsordförande.

SKTF Göteborgs styrelse har vid dagens sammanträde fattat beslut om att nominera Annika Strandhäll till ny förbundsordförande. Annika är idag 2e vice förbundsordförande, och även 2e vice ordförande för SKTF Göteborg. Hon är dessutom en av mina företrädare, Annika var SKTF Göteborgs ordförande åren 2005-2008.

Annika är en fantastisk facklig företrädare med ett enormt engagemang och hjärta för SKTF. Hon är en person som verkligen fascinerar mig eftersom jag har svårt att hitta några negativa sidor hos henne. Hon är en otroligt skicklig förhandlare med en enorm arbetsrättslig kunskap, samtidigt som hon är väldigt drivande i SKTFs förändringsarbete och en stor orsak till de steg vi flyttat fram i Göteborg mot att bli världens bästa fackförbund. Annika är dessutom en väldigt generös person som betytt, och betyder, mycket för mig i mitt fackliga uppdrag och som verkligen pushat och entusiasmerat mig, och många andra, genom åren.

Nu börjar valutskottets arbete som till slut ska mynna ut i att de föreslår en person som ny ordförande inför det extra förbundsmötet. Nu har de åtminstone en klockren kandidat att välja på, jag kan inte tänka mig en bättre förbundsordförande än Annika.

söndag 1 maj 2011

Gå och rösta i omvalet 15 maj!

Söndag 15 maj är det omval i Västra Götalandsregionen p.g.a. det röstschabbel som avslöjades, och som fick en att undra om Sverige blivit en bananrepublik. Jag har stora farhågor om att valdeltagandet kommer att bli lågt, och att omvalet därmed blir ett demokratiskt fiasko. Valet handlar om frågor som är viktiga för oss alla, bl.a. sjukvården, kollektivtrafiken och kulturen. Därför måste vi alla ta vårt demokratiska ansvar och gå och rösta i regionvalet. Dessutom gynnar ett lågt valdeltagande alltid extrema partier som exempelvis Sverigedemokraterna. Det ligger i allas intresse att regionen ska styras av partier som anser att alla människor har lika värde. Så se till att gå och rösta 15 maj!