måndag 31 oktober 2011

Frågan om arbetstidsförkortning lever

Höll för ett tag sedan en work shop där deltagarna med syftet att diskutera vilka politiska frågor som Vision bör driva för att uppnå jämställdhet och mångfald. Deltagarna var alla unga akademiker.

En fråga som kom upp var arbetstidsförkortning. Det påstås ibland att just den frågan är död sedan den diskuterades flitigt på 90-talet. Men många yngre personer framför att de vill ha mer tid över till privat- och familjeliv, och då lyfts ofta det gamla förslaget om 6 timmars arbetsdag upp. Jag tycker det är dags att skaka liv i denna debatt igen, men jag tycker inte att den behöver låsa sig vid 6 timmars arbetsdag. Kanske finns det någon modell som skulle fungera bättre? Det är i alla fall värt att titta på och testa eftersom det uppenbarligen är en viktig fråga för den grupp som kommer att dominera den svenska arbetsmarknaden inom en snar framtid.

söndag 30 oktober 2011

Viktigt med ett seriöst arbetsmiljöarbete

Inte ens hälften av de inspekterade arbetsplatserna hade ett fungerande arbetsmiljöarbete visade det sig när Arbetsmiljöverket sammanfattar resultatet av höstens stora tillsynskampanj.

Av erfarenhet vet jag att det slarvas med arbetsmiljöarbetet på många håll i Göteborgs Stad. Visst genomförs arbetsmiljöronder kontinuerligt, men det är si och så med uppföljningen och det systematiska arbetet för att åtgärda brister och åstadkomma förbättringar i arbetsmiljön. Det finns också en hel del att önska när det gäller riskbedömningar av förändringar på arbetsplatsen. De stressas alltför ofta igenom och det finns till och med skräckexempel på när de genomförs efter förändringen, vilket ju är totalt meningslöst. Seriösa riskbedömningar är nödvändiga för att arbetsgivaren skall få underlag för att kunna fatta kloka beslut.

Arbetsmiljöarbetet måste genomföras på ett seriöst sätt och ges tillräckliga resurser. Det gynnar alla medarbetare på arbetsplatsen. En säker och trygg arbetsplats där alla trivs innebär ju också att alla som arbetar där gör ett bättre jobb.

lördag 29 oktober 2011

"Mutgubbar - vi ses på planen"

Jag måste bara tipsa om en krönika i Tidiningen Vision skriven av Vision Göteborgs medlem Stefan Arbratt. Han beskriver på ett mycket bra sätt de känslor som den s.k. "muthärvan" framkallar hos många av oss medarbetare i Göteborgs Stad.

Klicka här för att läsa krönikan.

onsdag 26 oktober 2011

Trygghet! Inflytande! Utveckling!


Igår hade jag den stora glädjen att återigen få träffa och lyssna till Sture Nordh, en av mina stora fackliga idoler och förebilder. Sture var hedersgäst under en utbildning för Visions ombud i Göteborgs Stads fackförvaltningar och berättade om sin långa fackliga karriär i SKTF och TCO. Det mest fantastiska med Sture är att han fortfarande brinner så starkt för den fackliga idén och för TCO-förbunden. Det är enormt inspirerande att lyssna på honom och diskutera aktuella fackliga frågor.

Sture pratade om facket som världens enklaste idé - tillsammans ser vi till att få schyssta arbetsvillkor. Han sa också att ett fackligt medlemskap handlar om tre saker: trygghet, inflytande och utveckling. Visst är det så!

söndag 23 oktober 2011

Lyssna på socialarbetarna!

I fredags skrev jag och min kollega Jenny Johansson på debattsidan i tidningen Etc. om Visions inställning till sprututbytesprogram. Eftersom artikeln tyvärr inte finns publicerad på nätet så återger jag den nedan i sin helhet.

Debatten om sprututbytesprogram för missbrukare har väckts till liv igen i Göteborg. Fackförbundet Vision, det största fackförbundet för socialarbetare, stöder missbruksutredningens förslag om att det skall finnas sprututbytesprogram i alla städer. Det skulle innebära en möjlighet för våra socialarbetare att nå fler personer som man aldrig träffar annars för att kunna lotsa vidare till hälso- och sjukvårdsinsatser. Det skulle även innebära möjligheter att börja bygga relationer med dessa personer för att så småningom kunna erbjuda dem hjälp och stöd för att komma ur sitt missbruk.

Frågan om sprututbytesprogram är väldigt politiserad vilket innebär att debatten ofta är onyanserad. Våra politiker borde istället börja lyssna på dem som arbetar direkt med brukarna och klienterna, nämligen våra socialarbetare. Det är där som de kreativa tankarna och idéerna om utveckling av det sociala arbetet finns för att uppnå en större framgång i arbetet med dem som vi är till för.

Våra politiker tillför resurser till utveckling av en del av kommunens kärnverksamheter, exempelvis skola och äldreomsorg, och det ser Vision givetvis väldigt positivt på. Men varför görs så lite konkret för att utveckla det sociala arbetet i Göteborgs Stad? Våra politiker borde skapa forum för dialog med stadens socialarbetare för att få en kontakt med verkligheten och ta reda på vad som behöver göras för att staden skall kunna erbjuda ett socialt arbete av hög klass. Det är nämligen hos socialarbetarna som visionerna om det sociala arbetet finns.

Frågan om sprututbytesprogram är ett exempel som Visions medlemmar har mycket tankar kring. Vill Göteborgs Stads politiker att staden skall erbjuda ett socialt arbete av hög klass så är det en fördel om man lyssnar på socialarbetarna innan man gör sina ställningstaganden.

Marcus Gustavsson
Ordförande
Vision Göteborg

Jenny Johansson
Yrkesansvarig socialarbetare
Vision Göteborg

lördag 22 oktober 2011

Bra att Borg vill lyssna på facken

Finansminister Anders Borg uttryckte idag på Moderatstämman att han vill se en fördjupad dialog med fackföreningsrörelsen för att utveckla den svenska arbetsmarknaden och komma åt arbetslösheten. Det låter väldigt positivt, och jag hoppas att fler partier följer efter och inleder fördjupade diskussioner med de olika fackförbunden. Fackföreningsrörelsen är en oerhört viktig del av det svenska samhället eftersom så många löntagare är medlemmar i facket. Politikerna har givetvis ett ansvar att lyssna på löntagarna, som ju också är deras väljare.

Jag hoppas också att fler partier i Göteborg bjuder in till dialog med fackförbunden och Göteborgs Stads medarbetare. Det är hos oss, som arbetar direkt med stadens medborgare, som visionerna om den kommunala servicens utveckling finns.

fredag 21 oktober 2011

Tryggheten på arbetsmarnaden är inte roten till allt ont

Läser på Aftonbladet Debatt där en nationalekonom på Svenskt Näringsliv påstår att LAS hindrar folk att lämna jobb som man vantrivs med.

Det är just nu väldigt populärt från vissa håll att påstå att trygghetslagarna och kollektivavtalen är roten till allt ont på den svenska arbetsmarknaden. Ena stunden hindrar LAS unga från att komma in på arbetsmarknaden, andra stunden är ungdomslönerna för höga för att företag ska kunna anställa ungdomar. Men tryggheten på den svenska arbetsmarknaden är inte roten till allt ont. Problemet är bl.a. avsaknaden av rejäla arbetsmarknadspolitiska satsningar. TCO presenterade exempelvis i veckan ett förslag som bl.a. handlar om att det behövs 100 000 vuxenutbildningsplatser de närmaste åren. Det är den typen av åtgärder som behövs, inte försämra tryggheten för löntagarna.

Klicka här för att läsa om TCOs förslag.

tisdag 18 oktober 2011

Vi bryr oss

Ett av Göteborgs Stads förhållningssätt, som ska prägla arbetet i alla verksamheter, är "Vi bryr oss". Jag gillar denna formulering eftersom att alla kan förstå och förhålla sig till den. Självklart ska vi bry oss om dem vi är till för, och vi kollegor ska bry oss om varandra. Gör vi det? Det är en viktig fråga att diskutera på varje arbetsplats...

söndag 16 oktober 2011

Vision?

Nu har vi hetat Vision ett tag, och jag har deltagit på massor av medlemsmöten där jag diskuterat det nya namnet. Vad betyder då Vision? Nedan följer ett utdrag från Wikipedia.

Vision, något man vill uppnå. En vision uttrycks oftast som ett framtida tillstånd som man vill uppnå, och behöver inte uppfylla formella krav på realism, tidsbundenhet eller mätbarhet (se organisatoriska mål för förklaring av dessa krav).

Ordet är populärt inom politiken, till exempel den så kallade nollvisionen som handlar om att man önskar uppnå att ingen dör i trafiken.

Vision är också en svensk fackförening, tidigare SKTF.

fredag 14 oktober 2011

Dags att den socialpolitiska debatten väcks till liv

Socialarbetares arbetssituation och arbetsvillkor debatteras just nu lite varstans, inte minst tack vare Vision som är det största fackförbundet för socialarbetare. Jag och min kollega Jenny Johansson skrev på GP Debatt i veckan om det politiska ointresset för socialt arbete, och att våra politiker måste börja lyssna på socialarbetarna eftersom det är där visionerna om det sociala arbetet finns. Vi tar vårt ansvar från Visions sida för att väcka liv i den socialpolitiska debatten och jag hoppas att det skall få våra politiker att vakna så att vi kan börja diskutera vad som behöver göras för att få ett socialt arbete av hög klass.

måndag 10 oktober 2011

Ett steg mot att stoppa rean på arbetet i kvinnodominerade branscher

Regeringen har tillsatt en delegation som ska främja ett jämställt arbetsliv och minskat lönegapet mellan kvinnor och män. Delegationen ska analysera vad regeringen och parterna kan bidra med för att nå jämställdhet i arbetslivet och minska lönegapet.

Vision har under en tid fört fram ett krav om att inrätta en jämställdhetskommission bestående av fack, arbetsgivare och representanter från regeringen för att diskutera och komma med förslag på åtgärder för att minska de strukturella löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Det känns glädjande att regeringen har hörsammat Visions krav.

Det räcker ju dock inte med att inrätta en delegation utan Vision kräver också verkstad. Det skall bli spännande att följa detta arbete som förhoppningsvis når resultat. Nu får det vara slut på rean på arbetet i kvinnodominerade branscher!

söndag 9 oktober 2011

Bra med särskild kommission för granskning av oegentligheterna

Jag tycker att det är ett bra beslut av kommunstyrelsen i Göteborg att låta en oberoende kommission granska bakgrunden och orsakerna till de oegentligheter som har förekommit och misstänks ha förekommit i Göteborgs Stad. Förhoppningsvis blir resultatet ett gediget underlag som ger staden möjlighet att rätta till eventuella brister.

Detta är en betydligt bättre åtgärd än införandet av en whistleblowerfunktion som i praktiken uppmanar till ett angiverisystem som jag inte känner mig bekväm med. Det är fruktansvärt för de oskyldiga som drabbas av tips som saknar grund, men som ändå misstänkliggör människor. Det finns säkerligen arbetsplatser i Göteborgs Stad där klimatet inte är tillräckligt öppet för att medarbetare skall våga reagera mot misstänkta oegentligheter utan att vara anonyma och utan att vara rädda för represalier. Men den problematiken löser man inte genom att införa en whistleblowerfunktion utan då får man arbeta aktivt på de ställen där problemen finns. Vi får inte glömma att i stort sett alla 48 000 medarbetare i Göteborgs Stad aldrig skulle utnyttja systemet eller låta sig korrumperas. Arbetar man på en arbetsplats där klimatet inte är öppet tycker jag att man ska vända sig till sitt fackförbund för att få hjälp och stöd. För att komma åt den här typen av problematik krävs att arbetsgivaren tar ansvar genom insatser på de arbetsplatser som berörs, och där kan fackförbunden finnas med för att trycka på och hjälpa till.

Försäkringarna i kollektivavtalen är könsneutrala

Läser om ett förslag att kön inte längre skall få påverka försäkringspremier, det vill säga att kvinnor inte skall få sämre förmåner än män eftersom de statistiskt sett lever längre.

Det är ju alldeles utmärkt att könsdiskrimineringen gällande försäkringspremier är på väg bort. Dock har de försäkringar som ingår i kollektivavtalen länge varit könsneutrala och därmed jämställda. Bra, eller hur! Tack för det facket!

onsdag 5 oktober 2011

Obegripligt att arbetsgivare inte upprättar anställningsavtal

Skriftliga anställningsavtal är inte självklart när det gäller unga. Nära var fjärde person i åldersgruppen 20 till 24 år fick inget sådant innan de påbörjade sina nuvarande jobb. Det visar en undersökning som gjorts på uppdrag av fackförbundet Unionen. Hälften av dem som inte fick något anställningsavtal innan anställningen påbörjades hade inte heller fått något efter att de jobbat en månad. Många arbetsgivare skyller detta på att man inte hinner upprätta anställningsavtal eftersom man har så tunga administrativa bördor.

Självklart är det viktigt att få sitt anställningsavtal innan man börjar en tjänst så att förutsättningarna för jobbet är klara, exempelvis vilken lön, titel och tjänstgöringsgrad man ska ha. Det är också fullständigt obegripligt att det finns arbetsgivare som inte ser till att ett anställningsavtal tecknas så fort en medarbetare börjar sin tjänstgöring. I Lagens om anställningsskydd (Las) står det att medarbetaren skall få ett anställningsavtal senast en månad efter man tillträtt tjänsten. Om inte detta skett anses tjänsten vara tillsvidare eftersom andra anställningsformer är undantag i lagens mening.

måndag 3 oktober 2011

Kärlek behövs på alla arbetsplatser

Idag höll jag en halvdagsutbildning för en del fritidsverksamheten i Norra Hisingens stadsdelsförvaltning. Temat var "Rättigheter och skyldigheter" på jobbet och det blev en givande eftermiddag där deltagarna visade upp ett imponerande engagemang.

Jag avslutade dagen med att be alla att med tre ord beskriva den perfekta arbetsplatsen. Det ordet som användes mest var "Kärlek". Deltagarna menade kärlek till det man gör, kärlek till dem man är till för och kärlek till sina kollegor. Jag tycker att det var fantastiskt fint uttryck. Kärlek behövs på alla arbetsplatser.

söndag 2 oktober 2011

Tråkigt om Unionen gör slut med Tria

Till Unionens kongress senare i höst finns ett förslag om att de ska dra sig ur samarbetet med Vision och Fackförbundet ST om studerandefacket Tria. Anledningen är att en opinion inom Unionen vill ha en egen studerandeverksamhet för att på ett bättre sätt marknadsföra Unionens varumärke.

Jag tycker det skulle vara tråkigt om Unionen lämnade Tria. Idén med ett gemensamt studerandefack är väldigt god. Som student vet man ju inte vilken bransch man kommer att börja arbeta i innan man är klar med sin utbildning. Då finns det en fördel att som student bli medlem i alla de tre stora vertikalförbunden inom TCO, för att sedan bli medlem i Vision om man börjar arbeta i en kommun eller ett landsting, i ST om man börjar arbeta inom staten eller Unionen om man börjar arbeta hos en privat arbetsgivare.

Vi får se vad Unionens kongress tar för beslut. Lämnar de Tria så är jag ändå övertygad om att Vision fortsätter att satsa på en aktiv studerandeverksamhet. Det skall vara en självklarhet för oss att finnas på universitet och högskolor. Det är ju där våra framtida medlemmar finns.