tisdag 31 januari 2012

Syns vi så ökar engagemanget

Idag hade vi årsmöte i min hemma-Vision-klubb i stadsdelsförvaltningen Lundby i Göteborgs Stad. Nästan 50 medlemmar dök upp vilket är en tredjedel av det totala medlemsantalet. Jag har aldrig varit med om en sådan god uppslutning på ett årsmöte. Det måste bero på klubbens utåtriktade sätt att arbeta - syns vi på varje arbetsplats så ökar också engagemanget. Valutskottet konstaterade också att engagemanget bland medlemmarna ökat enormt under året. Det visar sig också i medlemstalet - Vision-klubben i Lundby ökade med 11,5 procent under 2011. :-)

Ibland låter det så enkelt när jag tjatar om vikten av att synas på varje arbetsplats för att Vision skall utvecklas, öka i medlemstal och inspirera fler medlemmar att engagera sig. Men min erfarenhet är att det faktiskt är så enkelt. Vision skall hämta sin kraft från medlemmarna på arbetsplatserna. Då blir vi framgångsrika och inflytelserika.

måndag 30 januari 2012

Använd experterna när it-system ska införas

Göteborgs-Posten skriver idag om att Socialkontoret i Angered tvingas ta in väktare för att skydda personalen från upprörda socialbidragstagare som inte fått sina pengar i tid. Skälet är det tröga datasystemet Treserva som gjort att bidrag försenats.

Det har varit stora problem med Treserva sedan det infördes. Driftstörningar, långa skicktider, många klick och fler moment har i kombination med hög ärendemängd och allmänt hög arbetsbelastning försämrat socialarbetarna arbetsmiljö ytterligare. Det positiva är att det är ett väldigt rättssäkert system - när det fungerar. Treserva är tydligen inte anpassat för en så stor arbetsgivare som Göteborgs Stad där oerhört många personer arbetar i systemet samtidigt. Detta borde man givetvis tänkt på innan systemet infördes. Göteborgs Stad har också konfronterat leverantören Logica med problemen men eftersom systemet redan är infört så blir det ju svårt att backa tillbaka utan man får försöka göra förbättringar stegvis. Visions huvudskyddsombud i de berörda förvaltningarna kräver också åtgärder och utökade resurser så längre problemen finns kvar.

Göteborgs Stad måste lära sig av denna läxa och förbereda införandet av kommande it-system på ett mycket bättre sätt så att inte konsekvenserna blir en bedrövlig arbetsmiljö för Visions medlemmar. Bland annat borde det vara en självklarhet att de som ska arbeta i systemet i förväg får testköra det och delge sina synpunkter, erfarenheter och farhågor. Det är ju dom som är experterna och då måste staden se till att använda deras kompetens och erfarenheter för att undvika den här typen av bakslag.

söndag 29 januari 2012

En rörelse i medvind

TCO-förbunden ökade sitt medlemstal med 8 000 medlemmar under 2011. Det innebär att medlemstalet är tillbaka på samma nivå som innan förändringarna i a-kassan 2007 som fick till följa att hundratusentals människor lömnade sitt fackliga medlemsskap. Vision är ett av de förbunden som ökar, bara i Göteborgs Stad ökade vi vårt medlemstal med 5,2 procent under förra året.

Siffrorna är fantastiskt glädjande men medlemsökningen har inte skett av sig självt. Detta är en frukt av vårt aktiva förändringsarbete som i korthet innebär att vi är mer synliga och aktiva på arbetsplatserna och i dialogen med våra medlemmar. Att vi nu ökar kraftigt i medlemstal ger oss ännu mer motivation att fortsätta förändras och utvecklas för att göra ett ännu bättre fackligt arbete.

lördag 28 januari 2012

Facket på arbetsplatsen


Torsdag och fredag spenderade jag i Skara där jag höll i de två sista dagarna i grundutbildningen för kommunens Vision-ombud. Jag är väldigt glad och tacksam över att ha fått träffa dessa 12 fantastiska personer och jag blev oerhört inspirerad av deras engagemang och vilja till att åstadkomma positiva förändringar på sina arbetsplatser. Vision-ombuden fyller en oerhört viktig funktion för att vi ska bli det fack som vi vill vara - facket som syns och är aktivt på varje arbetsplats. Och man kan faktiskt göra skillnad som Vision-ombud, bara man har verktygen och förmågan att samla sina kollegor kring en gemensam idé eller fråga. Är du själv intresserad av att engagera dig för att du och dina kollegor ska ha det bra på jobbet? Tveka då inte att kontakta Vision.

torsdag 26 januari 2012

Skillnad på facklig politik och partipolitik

Igår träffades Visions "rådsgrupp för ny facklig-politisk position" för sista gången. Gruppen tillsattes 2010 för att undersöka hur Visions fackliga politik kan utvecklas och vässas för att kännas mer angelägen för våra medlemmar och framtida medlemsgrupper. Jag har representerat region Väst i denna gruppering och det har varit ett oerhört spännande och stimulerande arbete att få vara delaktig i. Nu läggs sista handen vid en slutrapport från rådsgruppen till Visions förbundsstyrelse - en rapport med vassa formuleringar om att vi måste utnyttja möjligheterna med att vara ett partipolitiskt obundet fackförbund på ett bättre sätt. Ordet "politik" förknippas oftast med partipolitik - men Vision är ju som sagt partipolitiskt obundet och tar därför enbart ställning i politiska frågor utifrån våra medlemmars intressen - inte för något enskilt parti. Jag tycker det är oerhört viktigt att ett fackförbund är fristående från politiska partier för att det aldrig skall finnas någon tvekan om att vi enbart är till för våra medlemmar.

Jag ser fram emot att få respons från förbundsstyrelsen på vår slutrapport samt de fortsatta diskussionerna på Visions förbundsmöte i september där vi ska fatta beslut om vår framtida fackliga politik. Vi är ett fackförbund som kämpar för att våra medlemmar ska ha både ett bra arbetsliv och liv - därför är det viktigt att vi tar ställning i politiska frågor samt driver en egen politik för våra medlemmars intressen.

onsdag 25 januari 2012

Heta känslor kring "medlemsveto"

Mitt senaste blogginlägg om "medlemsveto" i lönesamtal har väckt en del uppmärksamhet, bl.a. genom en artikel i TCO-tidningen. Jag har också fått en hel del kommentarer på Twitter och Facebook - de flesta kommentarer är positiva medans andra tror att mitt syfte är att klämma åt arbetsgivareföreträdare utan att söka dialog. Men så är det inte alls - självklart skall vi alltid eftersträva en dialog med arbetsgivarna kring de brister som finns för att kunna rätta till dem. Dock kräver dialog två parter och tyvärr finns det faktiskt arbetsgivarföreträdare som inte är intresserade av dialog med de fackliga organisationerna (även om de flesta inser värdet i att ha en stor respekt för partsförhållandet).

Huvudsyftet med mitt inlägg är att få igång en diskussion kring hur vi kan öka kvaliteten i löneprocessen och ge den enskilde medlemmen ett större inflytande för idag fungerar det fortfarande bedrövligt på alltför många arbetsplatser. Det finns inget självändamål i att Vision ska gå in och förhandla alla individuella löner men vi kämpar för att alla våra medlemmar ska veta varför de har den lön de har och hur de ska göra för att förbättra sitt löneläge. Det är fortfarande alltför många som ser löneprocessen som ett spel för gallerierna och inte har en aning om hur de ska prestera för att få en god löneutveckling. Jag tror att "medlemsveto" kan öka viljan hos arbetsgivarna att höja kvaliteten på lönesättningarna.

De lönesättande chefernas roll måste också förtydligas och förbättras. Cheferna måste ges förutsättningar till att kunna göra vettiga prestationsbedömningar, det är omöjligt om man exempelvis har 50 underställda medarbetare att hålla reda på. Cheferna måste också ha mandat att sätta lön, inte vara bakbundna av personer högre upp i hierarkin.

Jag fick en lustig kommentar på Twitter från Ledarna apropå blogginlägget där de ställde frågan om jag håller med dem om att det är avtalen som är problemet. Ledarna anser att centrala kollektivavtal är omoderna och vill istället ge all makt till de lokala arbetsgivarna att sätta lön som man vill. Men jag delar inte Ledarnas slutsats att det är löneavtalen som är problemet - det är arbetsgivarna som tillämpar avtalen fel. Det finns ju inga tak i våra löneavtal utan formellt finns det utrymme för arbetsgivarna att sätta hur höga löner man vill. Siffrorna i avtalen anger ett golv på kollektiv nivå - det vill säga att procentsatsen anger hur mycket lönerna minst ska öka för Visions medlemmar som grupp. Och hade vi inte haft detta golv så är jag övertygad om att löneökningarna skulle bli lägre.

Det är kul att diskutera och debattera lön och löneprocess eftersom de flesta har starka åsikter i ämnet. Och vi behöver diskutera detta mer och tänka utanför boxen för att öka kvaliteten i löneprocessen och lönesättningarna. Vi måste våga tänka nytt för att komma framåt.

söndag 22 januari 2012

"Medlemsveto" kan öka kvaliteten i löneprocessen

Lönen är den viktigaste frågan för Visions medlemmar. Det är också den mest laddade frågan på alla arbetsplatser eftersom lönesättning och prestationer alltför sällan diskuteras. Därför är det många som inte har en aning om hur deras lön sätts eller hur de ska göra för att förbättra sitt löneläge.

Vision har kämpat i många år för en bättre löneprocess där cheferna har tillräckliga mandat och utrymmen för att belöna goda prestationer och där de också tar ansvar genom att tala om för sina medarbetare hur de ska göra för att få en god löneutveckling. Utvecklings- och lönesamtalen är oerhört viktiga för att löneprocessen ska fungera och där ska varje medarbetare ges möjlighet till en seriös dialog med sin chef om sina prestationer. Men varför funkar då detta inte praktiken på alltför många arbetsplatser? Bristande kunskaper hos lönesättande chefer? Flummiga lönekriterier? Chefer utan mandat att sätta lön? Ja det finns naturligtvis olika orsaker beroende på vilken arbetsplats det gäller.

Blir det då bättre om facket förhandlar alla individuella löner? Vi kan och ska naturligtvis bevaka så att ingen diskriminering sker i lönesättningen men prestationsbedömningarna kan vi inte säga så mycket om. Vi har ju ingen aning om hur våra medlemmar presterar i vardagen - det måste chefen bedöma. Men då är det viktigt att alla medarbetare vet hur och på vilka grunder chefen gör sin bedömning - och att man också ges möjlighet till att påverka vilka prestationer som värderas högst på arbetsplatsen.

Tyvärr tycker alltför många av Visions medlemmar att utvecklings- och lönesamtalen är spel för gallerierna där chefen antingen redan "fördelat pengarna i potten" och håller monolog om detta eller att chefen är bakbunden av funktioner högre upp i hierarkin. För ett tag sedan sa min ordförandekollega Lise i Alingsås att Vision borde strida för "medlemsveto" i dessa samtal. Detta skulle innebära att om man känner att samtalen är meningslösa så har man rätt att lägga in sitt veto och att ens fackförbund då går in och förhandlar lönen. Jag gillar den idén skarpt - framförallt för att jag tror att den skulle öka arbetsgivarens vilja att öka kvaliteten i löneprocessen. Kan "medlemsveto" vara något för Vision att yrka på i avtalsrörelsen?

lördag 21 januari 2012

Dags att debattera politiska frågor igen

Håkan Juholt har precis avgått som ordförande för det största oppositionspartiet. Mycket kan sägas om hans avgång och allt det som föranledde den. Och oavsett vad man tycker om Juholt och hans politik är det lätt att känna sympati för hans politiska karriärs öde. Hur som helst hoppas jag att den politiska debatten nu börjar handla om politik istället för om personer. Vad vill de olika partierna driva för välfärds-, jämställdhets- och familjepolitik i framtiden? Det är den typen av frågor jag vill ska diskuteras och debatteras. Jag längtar efter debatt om politiska frågor igen...

fredag 20 januari 2012

Go i Vision Skara

Idag har jag besökt Skara för att hålla i en grundutbildning för Vision-ombud i kommunen. Jag fick träffa 14 fantastiska personer med ett enormt engagemang och stor vilja att åstadkomma något positivt med sina förtroendeuppdrag. Ombudsuppdraget är ett av de allra viktigaste uppdragen inom Vision - ska vi bli ett fackförbund som syns och verkar proaktivt på varje arbetsplats krävs det aktiva ombud. Och i Skara är ombuden sannerligen aktiva. Jag fick veta att avdelningen ökat sitt medlemstal med 50 procent under 2011. Jag förstår varför. :-)

torsdag 19 januari 2012

Alla yrkesgrupper i offentlig sektor lider av lönediskriminering

Avtalsrörelsen börjar hetta till på allvar. Visions förhandlingar med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) drog igång häromdan. Och nu har vårt systerförbund Lärarförbundet presenterat sitt första yrkande - de kräver 10 000 kr mer i månaden till lärarna.

Självklart är alla lärare värda kraftiga löneökningar men det är långt ifrån den enda yrkesgruppen som förtjänar detta. Samtliga av Visions yrkesgrupper lider också lönemässigt för att de arbetar i en kvinnodominerad bransch. För att uppnå jämställda löner och komma åt den strukturella lönediskrimineringen mellan kvinnligt och manligt dominerade branscher krävs ett helhetsgrepp på den svenska arbetsmarknaden över problematiken och då kan inte olika yrkesgrupper inom samma bransch ställas mot varandra. Tyvärr verkar fackförbunden inte klara av att enas kring detta eftersom man enbart driver sina egna yrkesgruppers intressen, vilket i sig kanske inte är så konstigt. Och bland arbetsgivarna verkar åtgärder för att uppnå en jämställd arbetsmarknad vara en icke-fråga. Därför måste politikerna engagera sig i frågan och försöka komma överens med parterna om åtgärder för att komma framåt. Det är dags för både facken, arbetsgivarna och regeringen att ta ansvar för jämställdheten istället för att hänvisa till andra parter.

Äntligen ett konkret förslag mot ungdomsarbetslösheten

TCO vill att regeringen tillsätter en nationell samordnare mot ungdomsarbetslösheten som samordnar insatser från skolan, kommunerna, arbetsförmedlingen och högskolan samt rådgör med parterna på arbetsmarknaden för att med gemensamma tag få fram bl.a. akademikerpraktik och fler utbildningschanser för unga med misslyckanden i gymnasieskolan bakom sig.

Äntligen kommer ett konkret förslag som jag är övertygad kan nå framgång när det gäller att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Försämrad anställningstrygghet eller sänkta ungdomslöner är inte den rätta vägen att gå utan skulle bara fungera kontraproduktivt eftersom det inte skulle sänka den totala arbetslösheten. Nej istället behövs en ambitiös satsning liknande den som TCO nu föreslår. Jag hoppas att regeringen lyssnar.

Klicka här för att läsa mer om TCOs förslag.

onsdag 18 januari 2012

Ledare i Vision

När jag skriver detta sitter jag på tåget från Stockholm hem till Göteborg alldeles fylld av energi och inspiration. Jag har i två dagar umgåtts med fackliga kollegor från hela Sverige som har gemensamt att vi alla deltagit i utbildningen "Ledare i Vision" (eller "Ledare i SKTF som den hette på min tid). Utbildningen vänder sig till yngre medlemmar och huvudsyftet med denna satsning är att trygga ledarförsörjningen i Vision i framtiden.

En av orsakerna till att Vision är framgångsrikt i sitt förändirngsarbete är att förbundet arbetar aktivt med att lyfta fram yngre personer och ger dem verktyg för att bli lyckosamma i sina fackliga uppdrag. För att Vision ska vara ett fackförbund för framtiden som känns angeläget att bli medlem i krävs att vi förtroendevalda utövar ett gott ledarskap som innebär att vi inkluderar alla som vill engagera sig och bidra till vår förenings utveckling.

Jag är väldigt tacksam att jag fick delta i ledarutbildningen 2007/2008. Förutom att jag lärde mig massor om Vision och fick ett fantastiskt nätverk över hela landet så fick jag också rent personligen en bättre självkänsla. Jag hade aldrig vågat göra saker som jag har gjort under de senaste åren om jag inte hade genomgått den personliga utveckling som ledarutbildningen innebar för mig.

Det känns väldigt skoj att ytterligare två personer från Vision Göteborg kommer att få delta i Ledare i Vision i år - Jakob som arbetar som alkoholhandläggare på Tillståndsenheten i Social resursförvaltning och Jim-Alex som arbetar som enhetschef inom äldreomsorgen i Majorna-Linnés stadsdelsförvaltning. Jag vet ju att de har ett fantastiskt år framför sig! :-)

lördag 14 januari 2012

TCO Göteborg är bildat!


Igår hade TCO Göteborg sitt allra första konstituerande möte. Vision, Unionen, Lärarförbundet, Vårdförbundet och ST har startat detta råd i Göteborg för att utveckla samarbetet mellan TCO-förbunden i stan. Vi tänker bl.a. driva opinionsbildning i gemensamma frågor, utveckla nätverk och erfarenhetsutbyte mellan TCOare i olika branscher och genomföra gemensamma medlemsaktiviteter och annan utåtriktad verksamhet. Jag är övertygad om att samarbetet kommer att stärka både TCO som varumärke och de enskilda förbunden. Jag är väldigt stolt över att vara medlem i ett fackförbund som tillhör Sveriges bästa och mest framtidsinriktade centralorganisation. Jag är också stolt över TCOs och medlemsförbundens värdegrunder där alla människors lika värde är så centralt samt att vi genom att vara partipolitiskt obundna enbart tar ställning i politiska frågor utifrån våra medlemmars intressen.

Jag fick också förtroendet att bli rådets allra första ordförande. Det känns oerhört ärofyllt och jag ska göra mitt bästa för att hålla ihop arbetet under det första året och lägga en stabil grund så att TCO Göteborg blir ett långvarigt samarbete mellan TCO-förbunden på Sveriges framsida. :-)

Klicka här för att komma till TCOs hemsida.

fredag 13 januari 2012

Stoppa tvångssteriliseringarna!

Häromdan påstods det att regeringspartierna kommit överens om att utreda om tvångssterlisering vid könskorrigering ska få fortsätta förekomma eller ej. HBT-minister Erik Ullenhag (fp) förnekade senare att en sådan uppgörelse finns. M, Fp och C har uttalat att de vill stoppa könskorrigeringarna medan Kd driver linjen att det skall utredas vidare.

Jag tycker att det är fruktansvärt att tvångssteriliseringar fortfarande förekommer i Sverige. Det är barbariskt, kränkande och ett brott mot mänskliga rättigheter. 6 av 8 riksdagspartier vill stoppa tvångssteriliseringarna - bara Kd och Sd är av annan uppfattning. Därför borde ett riksdagsbeslut kunna tas med en förkrossande majoritet för att slopa dessa kränkningar. Men tyvärr verkar övriga allianspartier inte våga köra över Kd i denna fråga. Jag hoppas att regeringen tar sitt ansvar och struntar i sitt minsta parti så att barbariet får ett slut.

måndag 9 januari 2012

Hej 2012! Jag är redo!

Idag var det första arbetsdagen för min del för detta året. Det känns roligt att vara igång och det är enormt kul att träffa och höra ifrån alla härliga Visionärer igen. Även om jag uppskattar ledig tid så längtar jag ändå alltid tillbaka till jobbet och uppdraget. Jag är lyckligt lottad som får arbeta med ett så roligt, stimulerande och meningsfullt uppdrag.

2012 lär bli ytterligare ett intensivt år och jag ser fram emot alla utmaningar, alla möten med medlemmar, alla fackliga utbildningar som jag ska leda och alla utåtriktade aktiviteter som vi ska genomföra. Hej 2012! Jag är redo!

söndag 8 januari 2012

När ska välfärden få den status som den förtjänar?

Idag publicerades GPs årliga lista över de 100 mäktigaste göteborgarna. Det är intressant läsning ur många olika aspekter. Listan domineras som vanligt av personer från näringslivet där majoriteten är vita medelålders män. Listan speglar alltså väl maktstrukturen i vårt samhälle.

Något annat som fascinerar mig är avsaknaden av personer som jobbar direkt med välfärden i Göteborg. Vården, skolan och omsorgen är ju det viktigaste för göteborgarna (det visar alla undersökningar) - men varför anses de personer som arbetar med de viktigaste frågorna inte ha någon större makt? Är det för att välfärden är kvinnodominerad och finansierad genom gemensamma medel? Är det för att välfärden fortfarande ses som "den tärande sektorn" jämfört med näringslivet som är "den närande"? När ska välfärden få den status som den förtjänar?

lördag 7 januari 2012

Frågan om arbetstidsförkortning lever

Ibland påstås det att frågan om arbetstidsförkortning är död. Det märks dock inte när man diskuterar frågan med Visions medlemmar. Mer tid för privatliv och rekreation är något som många önskar för att livet ska bli mer hållbart.

Frågan om arbetstidsförkortning har tyvärr blivit helt förknippad med 90-talet stora politiska fråga om 6 timmars arbetsdag. Men jag tycker inte man ska låsa sig vid just den modellen utan börja titta på andra alternativ. Det borde också finnas olika modeller för olika yrkesgrupper och branscher där den fysiska och psykiska belastningen skiljer sig åt. Dessutom skulle arbetstidsförkortning ockå kunna handla om fler semesterdagar till yngre personer och rätten till en ostörd fritid. Det skulle vara roligt om Vision tog fram modeller för arbetstidsförkortning som alternativ till 6 timmars arbetsdag. Ett hållbart arbetsliv är ju en av de viktigaste nutids- och framtidsfrågorna på den svenska arbetsmarknaden.

onsdag 4 januari 2012

Hållbart arbetsliv nu!

En ny rapport från TCO visar att vart fjärde kvinna och vart femte man har svårt att sova på nätterna p.g.a. jobbstress.

Detta är en mycket oroande utveckling som hänger ihop med ökad arbetsbelastning och större krav på att vara tillgänglig för arbetsgivaren. Det måste vara möjligt att kunna utföra sina arbetsupgifter under arbetsveckans ordinarie 40 h men många av Visions medlemmar tvingas jobba över flera dagar i veckan för att hinna med arbetsuppgifterna. Självklart går denna stress ut över privatlivet där man då också känner press att hinna med att bl.a. vara en bra och tillgänglig partner eller förälder.

En av de viktigaste nutids- och framtidsfrågorna på den svenska arbetsmarknaden är ett hållbart arbetsliv där det är möjligt att förena jobb med privatliv. Två av de viktigaste hörnstenarna är då rätten till en 40 timmars arbetsvecka och rätten till en ostörd fritid.

Klicka här för att läsa mer om TCOs rapport.

måndag 2 januari 2012

Min önskelista 2012

Jag har många önskningar som jag hoppas slår in 2012. Men ska jag försöka sålla och välja ut tre så får det bli dessa:

Ett löneavtal värt namnet
2012 ska Visions medlemmar få nya löneavtal. Jag önskar att SKL visar att de menar allvar med sin strävan efter att kommunerna och landstingen ska bli attraktiva arbetsgivare och ser till att teckna avtal med oss som innebär att vi får högre löneökningar än industrin och att löneskillnaderna mellan kvinnligt och manligt dominerade branscher därmed minskar. Det är dags att göra någonting åt könsdiskrimineringen på den svenska arbetsmarknaden! Jag önskar också att avtalen innehåller krav på arbetsgivarna att hålla en hög kvalitet i löneprocessen - det vill säga att alla Visions medlemmar ska få veta varför de har den lön de har och hur de ska göra för att förbättra sitt löneläge. Efter decenier med individuell lönesättning är det fortfarande alltför många av våra medlemmar som inte har en aning om hur deras chef bedömer deras prestation och därmed vad som förväntas av dem för att de ska få en god löneutveckling. Det är uruselt!

Arbetsmiljön i fokus
Fortfarande tas arbetsmiljöarbetet med en klackspark i alltför många fall. Men arbetsmiljöarbetet är det som borde prioriteras högst på varje arbetsplats - mår medarbetarna bra och har en god arbetsmiljö så presterar de ju bättre. Jag hör ofta från arbetsgivarhåll att "nu är det dags att ha medborgarfokus istället för medarbetarfokus". Självklart skall vi som arbetar med att göra livet bättre och enklare för göteborgarna ständigt ha ett medborgarfokus men varför behöver det ena utesluta det andra? En god och högkvalitativ kommunal service är avhängt av att medarbetarna i kommunen har det bra på jobbet. Så enkelt är det faktiskt.

Engagemanget i Göteborgs Stad uppmärksammas
År 2011 i Göteborgs Stad färgades till stor del av alla oegentligheter som avslöjades. I skymundan presenterades resultatet av medarbetarenkäten där det visade sig att engagemanget bland medarbetarna för deras arbetsuppgifter är oerhört högt. Oegentligheterna har skett bland personer på hög och relativ hög nivå i organisationen - bland alla dem som arbetar direkt med dom vi är till för är fokuset endast medborgarnas bästa. Det är dessa personer som är Göteborgs Stad och jag hoppas att deras insatser och engagemang får mer uppmärksamhet under 2012 än vad de fick under 2011. Det är dessa personer som är välfärdens okrönta hjältar!

söndag 1 januari 2012

Min fackliga topplista 2011

Första dagen på 2012. Det känns alltid lika förväntansfullt med ett nytt år. När man summerar ett år är det ju populärt med topplistor, och jag är själv barnsligt förtjust i sådana. Därför kommer här min högst personliga fackliga topplista över 2011.

10. Facksnack på Way Out West
För andra året i rad deltog SKTF (ja vi hette fortfarande så i augusti) med ett tält på Way Out West där vi genomförde massor med samtal om rättigheter i arbetslivet. Alla dessa samtal, med företrädesvis yngre personer, var oerhört stimulerande. Vi fick också massor med inspel på vad våra framtida medlemmar förväntar sig av sitt fackförbund. Ytterligare en gång fick vi bevis på att det är en myt att yngre personer inte är intresserade av fackliga frågor. Däremot är man ointresserad av att lyssna på överlägsna fackpampar som talar om för en vad man ska tycka. Men man vill gärna diskutera fackliga frågor med någon som tar en på allvar. Och många nya medlemmar fick vi - inte minst till vårt studerandefack Tria.

9. Regnbågsfacket
HBTQ-festivalen 2011 blev en enorm succé - och SKTF var som vanligt på plats med ett tält i Regnbågsparken, arrangerade fyra seminarier och deltog med en sektion i Regnbågsparaden. Vi var därmed det mest synliga fackförbundet under festivalen vilket väckte en hel del uppmärksamhet. En del tvärfackliga kollegor från andra förbund (som själva inte deltog i festivalen) försökte raljera över vårt deltagande och gav oss smeknamnet "Regnbågsfacket". Vi tog det som en oerhört fin komplimang. HBTQ-personers rättigheter handlar ju också om fackliga rättigheter.

8. Modiga löneförhandlare
Som fackligt förtroendevald får man räkna med att ibland kämpa i motvind - och så var det verkligen för våra löneförhandlare 2011. Golvet i vårt centrala avtal sa att våra medlemmar som kollektiv skulle få löneökningar på minst 1,5 procent. Alltför många förvaltningar i Göteborgs Stad valde dock att se på golvet som ett tak - framförallt flera stadsdelsförvaltningar där de yrkesgrupper som skulle ha varit prioriterade i lönerevisionen finns. Kvaliteten i löneprocessen är dessutom i alltför många förvaltningar urusel. Det är fortfarande många av våra medlemmar som inte får veta varför de har den lön de har och hur de ska göra för att förbättra sitt löneläge. Våra löneförhandlare kämpade dock hårt och vägrade acceptera arbetsgivarnas hållning. I flera förvaltningar frånträdde vi förhandlingarna och lät arbetsgivaren själv stå för lönesättningen. Det var en viktig markering från vår sida att vi tycker inte att det är förenligt med en strävan efter att bli en attraktiv arbetsgivare om man samtidigt inte ger sina medarbetare reallöneökningar. Även om utfallet blev lågt för våra medlemmar i Göteborgs Stad (strax över 2 procent) så markerade vi ändå tydligt vad vi står och vi la ansvaret för lönesättningarna där det hör hemma - hos arbetsgivaren. Jag hoppas att Göteborgs Stads förvaltningar skärper sig inför 2012 års lönerevision och tar steg fram emot en löneprocess av hög kvalitet och garanterar sina medarbetare reallöneökningar. Annars kan man aldrig med stolthet kalla sig för en attraktiv arbetsgivare.

7. Eva Nordmark efterträder Kung Sture
I maj genomfördes TCO-kongressen, och det blev den sista kongressen som Sture Nordh inledde. Han har varit en fantastisk ordförande för vår centralorganisation med sitt enorma engagemang och hjärta för vår rörelse och för våra medlemmar. Hans betydelse för TCOs och dess medlemförbunds utveckling kan inte överskattas. Jag fick den stora äran att få bli vald som kongressens ordförande och fick bl.a. klubba igenom Eva Nordmark som Stures efterträdare. Det var en stor och känslosam upplevelse. Eva är en av mina stora förebilder som facklig ledare och betyder mycket för mig som inspiratör. Hon är arkitekten bakom SKTFs/Visions förändringsarbete och jag är övertygad om att hon kommer att nå samma framgång inom TCO. Vi lär inom en snar framtid tillhöra den fackliga centralorganisation som organiserar flest medlemmar i Sverige.

6. En urgöteborgska tar över
När det stod klart att Eva Nordmark skulle väljas som ny ordförande för TCO innebar det också att en ny ordförande för SKTF skulle utses. För Vision Göteborg var det en självklarhet att nominera Annika Strandhäll - en av mina företrädare som avdelningsordförande i Göteborgs Stad. Annika är en underbar person med stort fackligt hjärta. Hon har enormt höga arbetsrättsliga kunskaper, är en lysande förhandlare och ett retoriskt geni. Hon kommer att fortsätta att driva på och vässa vårt förändringsarbete. Det är ingen slump att hon under året utsågs till en av framtidens makthavare på den svenska arbetsmarknaden.

5. SKTF no more
2 september skrevs facklig historia - SKTF bytte namn till Vision. Jag är väldigt tacksam över att jag har fått vara med om denna resa - ett minne för livet! Efter namnbytet gav vi oss ut på våra arbetsplatser och träffade tusentals medlemmar för att diskutera namnbytet och vad vi ska fylla det nya namnet med för innehåll. Det var härligt att få ta del av allt engagemang som våra medlemmar har för sin fackförening och alla idéer och förslag om hur vi ska arbeta. Vision är framtidens fackförbund!

4. Omvald
I november valdes jag om till en ny 2 års-period som ordförande för Vision Göteborg. Mina första två år har varit intensiva, händelsrika och turbulenta. Men det har också varit de två roligaste åren i mitt liv. Det har varit en förmån att få leda Visions näst största avdelning framåt och jag är väldigt stolt över vad jag och alla mina kollegor har åstadkommit. Jag ser fram emot ytterligare två år där vi ska fortsätta att utveckla Visions verksamhet i Göteborgs Stad för våra medlemmars bästa.

3. Vision Göteborg berör
2011 har Vision Göteborg tagit ett stor plats i den göteborgska debatten genom debattartiklar, seminarier och kontakter med politiker. Vi har höjt våra röster när det gäller socialarbetarnas, chefernas och administratörernas arbetssituation. Vi var som enda fackförbund emot införandet av en whistleblower-funktion eftersom vi inte tror att den kommer att bidra till ett öppnare klimat på Göteborgs Stads arbetsplatser. Vi bredde ut oss på GPs debattsida där vi sågade kommunfullmäktiges budgetpost "förändringsfaktorn" som istället för att användas till effektiviseringar i praktiken läggs ut som ett generellt sparbeting i verksamheterna. Vi har gång på gång visat att vi enbart tar ställning i politiska frågor utifrån våra medlemmars intressen - vi är ju partipolitiskt obundna. Som en riksdagsman uttryckte det: "Det märks att ni är partipolitiskt obunda, ni sluggar åt både höger och vänster." Våra debattartiklar och utspel har väckt starka reaktioner emellanåt. Vissa politiker har blivit sura på oss när vi kritiserar dom - andra har istället bjudit in oss till givande samtal där vi diskuterat vilka beslut som behöver fattas för att våra medlemmar ska få en bättre arbetssituation. Vissa medlemmar har ifrågasatt våra ställningstaganden - inte minst att vi var emot införandet av whistleblowerfunktionen. Jag är stolt över att vi vågar beröra och att vi inte är rädda för att sticka ut.

2. Vision Göteborg växer så det knakar
Under året har Vision Göteborg ökat i medlemstal som aldrig förr - ca 8 procent netto enligt den senaste siffrorna. Vårt förändringarbete börjar ge effekt - vi syns på arbetsplatserna och vi driver frågor som är angelägna för våra medlemmar. Att vi ökar så kraftigt innebär att vi kommer att bli ännu mer framgångsrika och inflytelserika. Framtiden är ljus!

1. Makten över fikaborden
Jag försöker alltid prioritera i min kalender så att jag får komma ut på så många arbetsplatser som möjligt för att träffa våra medlemmar, diskutera deras arbetssituation och samla in deras tankar och idéer kring vilka frågor som vi ska driva. Det märks tydligt att engagemanget för fackliga frågor och för Vision ökat enormt under de senaste åren. Våra lokala klubbar och ombud gör ett fantastiskt arbete ute på arbetsplatserna. Jag vet inte hur många gånger under 2011 som jag hört från våra medlemmar (och presumtiva medlemmar). "Vision syns och märks överallt". Och framförallt syns och märks vi på vår viktigaste arena: arbetsplatserna. Vi har börjat ta makten över fikaborden!

Gott nytt 2012! Jag ser fram emot ett ytterligare framgångsrikt år!