tisdag 2 november 2010

Vi måste höja våra röster för att höras

Idag arrangerade SKTF Göteborg Socialarbetarnas dag på Världskulturmuséet, där drygt 90 socialarbetare tillika SKTF-medlemmar deltog. På förmiddagen föreläste Ulf Evenås om att förebygga hot- och våldssituationer, och på eftermiddagen presenterades resultatet av vår undersökning av socialarbetarnas arbetssituation i Göteborgs Stad. Drygt 500 socialarbetare har deltagit i undersökningen, oavsett facklig tillhörighet.

Några axplock ur resultatet:

37% upplever stress i sitt arbete dagligen, ytterligare 43% någon gång i veckan. Av de socialarbetare som arbetar med myndighetsövning upplever över hälften stress dagligen.

69% har gått till jobbet trots att de varit sjuka. Det allra vanligaste är ekonomiska skäl, men många svarar också att klienter/brukare då skulle drabbas negativt och/eller att kollegorna skulle få högre arbetsbelastning.

49% upplever att antal hjälpsökande har ökat under det senaste året, och 52% upplever antal klienter har ökat.

66% anser att arbetsbördan har ökat under det senaste året, och 65% att antalet arbetsuppgifter har ökat.

56% anser att den psykiska pressen i arbetet har ökat.

Vad tror man då har orsakat dessa förändringar?

Ekonomin: fler hjälsökande men mindre budget som bl.a. får effekten att man inte får köpa insatser längre. Då man undviker placeringar hamnar tuffa ärenden i socialtjänsten som inte borde vara där.

För lite personal: vikariat och pensionsavgångar tillsätts inte, trots fler hjälpsökande och klienter.

Arbetsbelastning: de administrativa arbetsuppgifterna med dokumentation och inrapportering har ökat markant.

På frågan om det är något särskilt du vill ha mer tid än vad du har idag gick de allra flesta svar att koppla till 4 olika teman:
1) Mer tid till klienterna, mindre till administration.
2) Mer tid för reflektion, både enskild och tillsammans med kollegorna.
3) Mer utbildning/handledning.
4) Mer samverkan kring klienterna för att hitta bra lösningar, t.ex. med sjukvården, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Vi avslutade dagen med en paneldiskussion utifrån resultatet av undersökningen, som jag hade den stora äran att vara samtalsledare för. I panelen ingick Anna Hedman, kommunpolitiker (s), Carina Liljesand, avgående kommunalråd (kd), Magdalena Vagnemark, socialsekreterare, Marie Hedman, socialpedagog och Tina Niinisalo, socialsekreterare och vice ordförande i SKTF Göteborg. Mycket kan sägas om undersökningens resultat och mycket är allvarligt och alarmerande, även om resultatet inte är förvånande utan bekräftar i stort den bild vi har av verkligheten. Från SKTFs sida måste dock vi och våra socialarbetare bli mycket mer aktiva i den socialpolitiska debatten och inte backa för att föra fram de brister som finns. Vi måste helt enkelt höja våra röster för att höras, och den utmaningen tänker vi ta med denna undersökning som grund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar