tisdag 14 februari 2012

Löneskillnaderna mellan industrin och offentlig sektor handlar om könsdiskriminering

DNs f.d. chefsredaktör Svante Nycander går idag på DN Debatt till attack mot fem fackliga förbundsordföranden, inklusive Visions Annika Strandhäll, och deras tidigare debattartikel där de krävde stopp för den strukturella lönediskrimineringen mellan kvinnligt och manligt dominerade branscher. Nycander menar att det är självklart att industriarbetare ska tjäna mer eftersom deras bransch är mer utsatt för konjunktursvängningar än den "skyddade" sektorn samt att de har dyrare resor till jobbet än offentliganställda.

Nycander tillhör uppenbarligen den skara som alltid argumenterar sig blåa mot jämställdhetsreformer genom att stapla massor med argument på varandra för varför det är okej med könsdiskriminering. För det första är även offentlig sektor väldigt konjunkturkänslig och tvingas alltid skära ner i samband med att arbetslöshet ökar och därmed skatteintäkter minskar. Hans argument om att indistriarbetare i regel har längre och dyrare resor i jobbet är också ett argument som inte håller för granskning - i takt med att den offentliga sektorn skär ner tvingas också många offentliganställda ta jobb långt ifrån hemmet.

Nej, de stora löneskillnaderna mellan industrin och offentlig sektor beror till största delen på att strukturerna i samhället gör att mäns insatser värderas högre än kvinnors. Vi ska också komma ihåg att kvinnorna i den offentliga sektorn är mer välutbildade än männen i industrin plus att samhället skulle stanna om inte den kommunala och statliga servicen fanns. Nej Svante Nycander, dina argument håller inte. Och nu är det 2012 och hög tid för en jämställd arbetsmarknad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar