måndag 13 februari 2012

Varför väcker "Järnladyn" så starka känslor?


Igår var jag på bio och såg "Järnladyn". En helt okej film med en fantastisk Meryl Streep i huvudrollen som Margaret Thatcher, Storbrittaniens premiärminister 1979-1990.

Jag har läst en hel del om filmen i förväg och den har rört upp heta känslor på framförallt tidningarnas kultursidor. Många skribenter upprörs över att Thatcher framställs som mänsklig och inte som ett monster. Mycket kan säga om Thatchers politik, inte minst att den var direkt fackföreningsfientlig. Men även om man står långt ifrån henne politiskt så kan man ändå inte förneka att hon var en demokratiskt vald ledare för en av världens mest inflytelserika demokratier, och att hon är en människa av kött och blod precis som alla andra. Varför väcker då Thatcher så starka känslor i jämförelse med andra världsledare som hon stod nära politiskt, exempelvis Ronald Reagan? Kan det bero på att hon är kvinna?

Thatcher kan för övrigt inte anklagas för att ha stått på barrikaderna för jämställdheten. Under sin långa tid som premiärminister utsåg hon endast en kvinna som minister. Men hon var själv den första kvinnliga premiärministern i ett land som anses vara djupt konservativt. Den bedriften har vi aldrig lyckats med i Sverige...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar