torsdag 2 februari 2012

Lär av misstagen kring Personec och Treserva

It-systemet Treserva fortsätter att påverka arbetssituationen och arbetsmiljön för många av Visions medlemmar. Vision Göteborg har vid upprepade tillfällen lyft den problematik som våra medlemmar fört fram till oss sedan systemet infördes. Även våra skyddsombud och huvudskyddsombud har i samverkansgrupperna i stadsdelarna lyft detta som ett allvarligt arbetsmiljöproblem, och liksom Akademikerförbundet SSR har vi krävt svar på vad arbetsgivaren tänker göra åt problematiken. Och givetvis fortsätter vi att driva frågan och tänker inte ge oss föränn problemen är lösta.

Precis som med Treserva var det stora problem när personalrapporteringssystemet Personec infördes för några år sedan. Treserva och Personec var helt enkelt inte anpassade för Göteborgs Stads stora volym med medarbetare som innebär att tusentals personer är inne och arbetar i systemen samtidigt. Detta borde man givetvis tänkt på i förväg för att undvika det kaos som uppstått. Det är ju svårt att backa tillbaka när ett it-system redan är infört - därför måste man göra ordentliga riskbedömningar i förväg för att undvika bakslag som i slutändan innebär högre stress och sämre arbetsmiljö för medarbetarna.

På senaste centrala samverkansgruppen (CSG) i Göteborgs Stad fick de fackliga organisationerna information om ytterligare två nya planerade it-system - ett ekonomisystem och ett administrativt system för förskola och skola. Jag framförde tydligt vikten av att lära sig av misstagen kring Personec och Treserva och inför införandet av de nya systemen måste arbetsgivaren göra ordentliga riskbedömningar tillsammans med skyddsombuden. Man måste också givetvis ta tillvara på kompetensen bland experterna, det vill säga dem som ska jobba i systemen, för att undvika bakslag. Arbetsgivaren höll med mig och lovade framföra detta i hela organisationen. Och från Visions sida ska vi givetvis bevaka så att detta görs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar