tisdag 29 december 2009

De kommunala byråkraterna är en förutsättning för en god välfärd

På DN Debatt häromdan gick Thomas Idergard och Johan Kreicberg från tankesmedjan TIMBRO återigen till attack mot den offentlig sektorn. Denna gång menar man att regeringens extra stöd till kommuner och landsting 2009 inte nödvändigtvis går till att förbättra välfärden, utan "till redan välgödda kommunala byråkrater."

Ja den offentliga sektorn tillhör ju inte TIMBROs favoriter direkt eftersom man där av ideologiska skäl inte ser nyttan med att betala skatt. Hur som helst så välkomnar jag alla debatter om välfärden men jag blir irriterad över denna typ av inlägg. Det är väldigt lätt att kritisera den offentliga sektorns byråkrati och administration, och det är också lätt att som politiker i spartider gå ut och säga att är det någonstans vi ska spara så är det på administrationen. Sådana utspel är politiskt korrekta och innebär inte att medborgarna kommer ge sig ut på gator och torg och demonstrera som man gärna gör om exempelvis en skola förelås läggas ner. Men en väl fungerande administration är en förutsättning för en väl fungerande välfärd. De adminsitrativa arbetsuppgifterna kommer alltid att finnas och vara nödvändiga, därför behöver kommunerna och landstingen ett antal anställda administratörer som utför dessa uppgifter för att frigöra resurser bland dem som jobbar direkt gentemot medborgarna.

Sen måste vi givetvis ständigt diskutera hur vi kan utveckla och förbättra den kommunernas och landstingens administration. Men utspel om att det är lika bra att ta bort alla adminsitratörer för att dessa innebär onödiga kostnader är inte verklighetsförankrade utan bara ytlig populism.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar