tisdag 22 december 2009

Lägre ingångslöner löser inte ungdomsarbetslösheten

En opinionsundersökning visar idag att en majoritet av svenska folket är för att ungdomar ska ha lägre ingångslöner eftersom man tror att detta kan vara ett sätt att få arbetsgivare att anställa fler yngre personer (ungdomsarbetslösheten i Sverige är ju bland de högsta inom EU).

Orsaken till den höga ungdomsarbetslösheten är varken turordningsreglerna i LAS eller för höga ingångslöner, grundproblemet är att det finns för få jobb. Man löser inte denna problematik med att skapa sämre villkor för yngre personer. Enligt min mening så krävs istället kraftiga arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att skapa fler jobb, bl.a. genom en storsatsning på vuxenutbildning för att möta behoven på framtidens arbetsmarknad.

Lägre ingångslöner skulle dessutom få stora negativa konsekvenser för hela samhället. Lägre löner innebär att vi har mindre pengar att konsumera för vilket påverkar den privata arbetsmarknaden och tvingas de till nedskärningar och säga upp personal blir konsekvenserna mindre skatteintäkter vilket då också påverkar den offentliga sektorn som finansieras av skattemedel.

Nej, ska vi komma åt arbetslösheten krävs kraftiga arbetsmarknadspolitiska åtgärder och ännu bättre villkor för oss löntagare så att vi har möjlighet att konsumera mer. Då kan vi ta Sverige ur krisen, det går nämligen inte att bromsa sig ur en uppförsbacke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar