torsdag 9 december 2010

Assange står inte över lagen

Att Wikileaks frontfigur Julian Assange gripits i London har fullständigt dominerat medierna de senaste dagarna. Högljudda krav ställs från massor av olika håll på att han skall släppas fri, trots att han är misstänkt sexbrott som skall ha begåtts i Sverige.

Att Wikileaks gjort viktiga insatser innebär dock inte att Assange står över lagen. Han är än så länge inte dömd för någonting, men anklagelserna är allvarliga och får inte negligeras utan rättvisan måste få ha sin gång. Det finns givetvis anledning att höja på ögonbrynen kring hur det svenska rättsväsendet hanterat ärendet. Assange har varit anhållen och sedan friad och sedan plötsligt blivit misstänkt igen, utan att någon avgörande ny bevisning dykt upp. Men att det svenska rättsväsendet agerat märkligt är inte en anledning att lägga ner utredningen mot Assange, lika lite som att han grundat Wikileaks är ett skäl att fria honom.

Fakta är att det finns två unga kvinnor som hävdar att de utsatts för våldtäkt och sexuellt tvång av Assange. Dessa anklagelser måste tas på allvar och det är nu upp till rättsväsendet att avgöra skuldbördan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar