fredag 31 december 2010

Tack 2010! Välkommen 2011!

Årets sista dag idag, och det är dags att summera 2010. Det har varit ett oerhört intensivt och spännande år för mig på väldigt många olika sätt. Nedan följer några av de viktigaste händelserna i mitt fackliga uppdrag under det gångna året.

20 stadsdelar blir 10
I början av året fattade Göteborgs kommunfullmäktige beslutet om att minska antalet stadsdelar från 20 till 10. Ett positivt beslut som förhoppningsvis kommer att innebära en stad som håller ihop bättre, och en större likabehandling när det gäller den kommunala servicen till medborgarna. Men tempot i omorganisationen har varit omänskligt, organisationsförändringen har genomförts på endast ett år. Våra politiker ville ha det på det här sättet för att slippa få frågan i valrörelsen, men det har kostat på och hela Göteborgs Stads organisation är nu väldigt trött och sliten. Jag tror det var längesen som jul- och nyårsledigheten har varit så efterlängtad.

Löneavtalet som drog ut på tiden
I våras fick vi ett nytt centralt löneavtal, och utifrån det skall också ett lokalt kollektivavtal tecknas. Den processen blev dock väldigt utdragen i Göteborg p.g.a. ett antal principfrågor som innebar att vi inte ville skriva på avtalet, och därmed sköt vi frågan vidare till de centrala parterna (SKTFs förhandlingschef och arbetsgivarens organisation Sveriges Kommuner och Landsting). Självklart blev många av våra medlemmar irriterade över att behöva vänta så länge på sin nya lön, och väldigt många hörde av sig till mig på telefon och via e-post. Jag måste dock säga att efter att jag förklarat vad principfrågorna handlade om så fick jag så gott som enbart positiv respons. Solidariteten lever därmed, och det har varit fantastiskt roligt att diskutera fackliga värderingar direkt med så många medlemmar. Många SKTF-medlemmar i Göteborgs Stad har nu fått sina nya löner, men en del får vänta ett tag till.

Val 2010 - uppgivenhet och förtvivlan
Året har ju dominerats av valet. Men valrörelsen gjorde mig oerhört besviken och uppgiven. I debatten fick endast rena plånboksfrågor rum, de stora ideologiska frågorna om vilket samhälle vi vill ha saknades helt. Hur får vi världens bästa och modernaste välfärd? När ska lön sluta sättas efter kön? Är det rimligt att Sverige har västvärldens sämsta a-kassa? Detta är bara några av de frågor som lämnades obesvarade i valrörelsen. Dessutom innebar valresultatet att ett rasistiskt, kvinnofientligt, homofobt och fackföreningsfientligt parti blev vågmästare i Sveriges riksdag. Nu måste vi i SKTF, och resten av fackföreningsrörelsen, göra allt för att Sverigedemokraternas värderingar och människosyn inte får makten över våra arbetsplatser. För som Sture Nordh sa på SKTFs förbundsmöte: "För oss fackligt aktiva finns inte vi och dom. Det finns bara ett vi!"

Modiga SKTF
2010 var det dags för SKTFs förbundsmöte (eller kongress som andra fackförbund kallar det). Vi tog massor av modiga beslut, bl.a. blir SKTF det första fackförbundet som använder den svenska modellen i anti-diskrimineringsarbetet och kommer i nästa avtalsrörelse driva frågan om att teckna kollektivavtal med våra arbetsgivare som säkerställer att arbete görs för att motverka diskriminering. Vi tog beslut om att dela den fackliga tiden på fler, och i Göteborg tog vi senare under hösten steget längre: fr.o.m. mars nästa år ska ingen förtroendevald hos oss arbeta mer än 80 procent fackligt. Vi tog också ett beslut som förbinder oss att arbeta mer offensivt med generationsväxlingen: inriktningen är att fr.o.m. 2012 ska 30 procent i våra styrelser bestå av personer under 35 år. Och sen tog vi inte minst det historiska beslutet om att byta namn till något som bättre beskriver vad vi är för en organisation. Vad blir då det nya namnet? Ja det avslöjas 5 september nästa år.

Men det roligaste för mig under året har som vanligt varit alla fantastiska möten med SKTFs underbara medlemmar, och alla de gånger jag fått vara med och bidra så att enskilda personer och hela arbetsgrupper har fått det lite bättre. Det har varit enormt stimulerande och energigivande. Stort tack till alla er som gör mitt uppdrag till det roligaste som finns.

Jag önskar er alla ett gott slut på 2010, och ser fram emot ett fantastiskt 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar