söndag 23 oktober 2011

Lyssna på socialarbetarna!

I fredags skrev jag och min kollega Jenny Johansson på debattsidan i tidningen Etc. om Visions inställning till sprututbytesprogram. Eftersom artikeln tyvärr inte finns publicerad på nätet så återger jag den nedan i sin helhet.

Debatten om sprututbytesprogram för missbrukare har väckts till liv igen i Göteborg. Fackförbundet Vision, det största fackförbundet för socialarbetare, stöder missbruksutredningens förslag om att det skall finnas sprututbytesprogram i alla städer. Det skulle innebära en möjlighet för våra socialarbetare att nå fler personer som man aldrig träffar annars för att kunna lotsa vidare till hälso- och sjukvårdsinsatser. Det skulle även innebära möjligheter att börja bygga relationer med dessa personer för att så småningom kunna erbjuda dem hjälp och stöd för att komma ur sitt missbruk.

Frågan om sprututbytesprogram är väldigt politiserad vilket innebär att debatten ofta är onyanserad. Våra politiker borde istället börja lyssna på dem som arbetar direkt med brukarna och klienterna, nämligen våra socialarbetare. Det är där som de kreativa tankarna och idéerna om utveckling av det sociala arbetet finns för att uppnå en större framgång i arbetet med dem som vi är till för.

Våra politiker tillför resurser till utveckling av en del av kommunens kärnverksamheter, exempelvis skola och äldreomsorg, och det ser Vision givetvis väldigt positivt på. Men varför görs så lite konkret för att utveckla det sociala arbetet i Göteborgs Stad? Våra politiker borde skapa forum för dialog med stadens socialarbetare för att få en kontakt med verkligheten och ta reda på vad som behöver göras för att staden skall kunna erbjuda ett socialt arbete av hög klass. Det är nämligen hos socialarbetarna som visionerna om det sociala arbetet finns.

Frågan om sprututbytesprogram är ett exempel som Visions medlemmar har mycket tankar kring. Vill Göteborgs Stads politiker att staden skall erbjuda ett socialt arbete av hög klass så är det en fördel om man lyssnar på socialarbetarna innan man gör sina ställningstaganden.

Marcus Gustavsson
Ordförande
Vision Göteborg

Jenny Johansson
Yrkesansvarig socialarbetare
Vision Göteborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar