tisdag 1 november 2011

Dags att tänka nytt kring utveckling av administration


Idag arrangerade Vision Göteborgs "Administratörernas dag" för tredje året i rad. Trehundra av våra medlemmar deltog i en heldag fylld med inspirerande föreläsningar och intressanta diskussioner. Jag hade själv förmånen att delta i en paneldiskussion med titeln "Hur tar vi bättre tillvara på administartörernas kompetens?". Övriga deltagare var Mats Pilhem (v) och Jonas Ransgård från kommunstyrelsen, Göteborgs Stads personaldirektör Lisskulla Lindström, Majorna-Linnés HR-chef Marjo Nilsson och Jan Turvall från Göteborgs Universitet. Det blev en bra diskussion, främst tack vare många spetsiga frågor från publiken.

Efter förra årets administratörsdag presenterade de borgerliga partierna i kommunstyrelsens personal- och arbetsmarknadsutskott ett förslag om att staden bör tillsätta ett antal pilotprojekt med syfte att bättre tillvarata administratörers kompetens. Även de röd-gröna partierna hängde på så förslaget bifölls. De enda förvaltningarna som hittills visat intresse av att bli piloter är Majorna-Linné och Västra Hisingen, men vi hoppas att fler hänger påframöver. Vision vill bl.a. (vilket kommer att testas i Majorna-Linné) att administratörerna organiseras på ett annat sätt än hur de flesta gör idag. Istället för att administratörerna är uppdelade en och en på massor av olika chefer så vill Vision se administrativa enheter där alla administratörer får samma chef, en chef som har kunskap om administration och som brinner för att utvecklas den. Ett sådant upplägg ger också möjlighet att fördela arbetsuppgifterna på ett klokare och mer effektivt sätt samtidigt som det också ger medarbetarna möjlighet att specialisera sig i vissa frågor. Vi ser också att lönesättningen av administratörer är under all kritik eftersom de flesta administratörer är ensamma i sin profession på sin arbetsplats. Chefen är oftast upptagen av de dominerande yrkesgrupperna på arbetsplatsen och när lönesättning skall ske och det ska bestämmas vilka prestationer som skall premieras så är det massor med chefer inblandade som skall jämka mellan varandra. Det är förödande för möjligheten till en schyst lönesättning.

Panelen konstaterade också att detta inte enbart handlar om hur man ska ta tillvara på administratörernas kompetens utan också utveckla kompetensen. Där finns mycket att göra. Jag valde som slutord att citera ett av Göteborgs Stads förhållningssätt, nämligen "Vi tänker nytt". Det är verklighen på tiden att vi tänker nytt när det gäller administratörer och administrativ utveckling.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Jag håller med. Använder vi administratörernas kompetens på bäst sätt så kan vi alla jobba smartare.
    Apropå Jan Turvall så är han utan tvekan en av de bästa lärare jag har haft. Turvall lyckas med konsten att göra ett torrt ämne som förvaltningsrätt roligt och intressant. Turvall är en av mina idoler.

    Med vänlig hälsning,

    Jim-Alex

    SvaraRadera