lördag 5 november 2011

Omodernt att kräva minskat inflytande för löntagarna

Ledarnas ordförande Annika Elias hr i flera debattartiklar sågat avtalsrörelsen och våra centrala löneavtal jäms med fotknölarna. Hon menar att avtalen begränsar den individuella lönesättningen eftersom de enbart innehåller satsningar på kollektiv nivå. Annika Elias vill helst skrota avtalsrörelsen och att löneavtalen inte ska innehålla några procentsatser överhuvudtaget. Lönen ska helt bestämmas av varje enskild chef.

Jag blir inte riktigt klok på Ledarna och dess ordförande. För det första är Annika Elias totalt ute och cyklar. Det avtal som Visions medlemmar i kommuner och landsting omfattas av innehåller inga individgarantier utan procentsatserna talar om vilken lägsta löneökning som kollektivet skall ha. Det finns inget tak i vårt löneavtal, och därmed finns det inga hinder för våra arbetsgivare att ge höga löneökningar utifrån prestation om man så önskar. Ledarna har för övrigt skrivit på samma avtal. Jag undrar om Annika Elias överhuvudtaget har läst det?

För det andra är det lätt att ifrågasätta Ledarnas verklighetsförankring. I Göteborgs Stad visar de sig aldrig och finns aldrig med i något av våra samverkansforum för att påverka arbetsmiljön och arbetsvillkoren för sina medlemmar. När man befinner sig så långt från arbetsplatserna, fackförbundens viktigaste arena, är det svårt att bli trovärdig när man gör den här typen av utspel.

För det tredje skulle arbetsgivarna se till att lönesättningarna blir så låga som möjligt om de hade hela makten över dem. Självklart bör avtalsrörelsen och våra kollektivavtal moderniseras. Men det är ingen modernisering att minska fackens/löntagarnas inflytande över lönesättningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar