måndag 14 november 2011

Tuff arbetssituation för cheferna i Göteborgs Stad

Tre av fyra chefer i Göteborgs stad har fått mer att göra det senaste året. Det visar en stor chefsundersökning som Vision och Lärarförbundets Skolledaförening genomfört.

Flera stora omorganisationer har genomförts i Göteborgs Stad det senaste året och många chefer har fått nya arbetsuppgifter. För att ta reda på vad förändringarna inneburit för arbetssituationen har Vision och Lärarförbundet kontaktat 1000 chefer i Göteborg per mejl. 556 av dem svarade på enkätundersökningen. Delar av resultaten är nedslående.

Några exempel:

•Hälften av cheferna uppger att deras arbetssituation försämrats under det senaste året.
•Tre av fyra uppger att de fått mer att göra det senaste året.
•Hälften uppger att den psykiska pressen har ökat det senaste året.
•57 procent känner inget stöd från den politiska ledningen.
•Nära hälften uppger att de inte kan framföra åsikter om arbetssituationen till massmedia.
Undersökningen bekräftar vår bild av att cheferna i staden är väldigt trötta och slitna. Många chefer är också kritiska till omorganisationen, där 20 stadsdelar slogs samman till 10. Förändringen har genomförts för fort, kommunicerats för dåligt och många förstår inte den nya chefsstrukturen.

Men det finns även mer positiva synpunkter i enkätsvaren. Exempelvis uppger 78 procent av cheferna att de känner stöd från sina högre chefer och 90 procent känner stöd från personalen.

Vision och Lärarförbundet ger också ett antal förslag till förbättringar. Vi föreslår bland annat att cheferna ska ha max 25 underställda medarbetare och att det kontinuerligt genomförs arbetsmiljöronder för chefer.

Klicka här för att ta del av undersökningen i sin helhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar