lördag 27 juni 2009

Försämrade möjligheter för facklig medlemsutbildning?

I en nyligen publicerad utredning (Ds 2009:15) föreslår regeringen att ledighet för facklig medlemsutbildning endast gäller dem som arbetat 6 månader hos arbetsgivaren under de senaste 2 åren.

Jag har själv förmånen att få vara kursledare för SKTFs fackliga utbildningar och jag måste nog säga att medlemsutbildningen är den allra roligaste att leda. Där går vi igenom rättigheter och skyldigheter på jobbet, trygghetslagarna, löneprocessen, facklig historia m.m. Dessa utbildningar ger också svaret på den ständiga frågan "Varför ska man vara medlem i facket?" och är således ett utmärkt tillfälle att tydliggöra varför det är viktigt med ett fackligt medlemskap.

Motivet till utredningens förslag är att det ska bli enklare regler för företagen, en motivering som definitivt inte tilltalar mig. Man kan ju hävda att det inte är så farligt att vänta 6 månader på en facklig medlemsutbildning men då måste man ju också inse hur det ser ut på den svenska arbetsmarknaden idag. Många personer, framförallt yngre, har otrygga tidsbegränsade anställningar och denna redan utsatta grupp förvägras alltså rätten till kunskap i hur man kan agera för att få schysta arbetsvillkor.

Att känna till sina rättigheter och skyldigheter på arbetsmarknaden är en viktig del av den svenska modellen. Ska facken och arbetsgivaren kunna förhandla behöver bägge parter kunskap om vad ett kollektivavtal är och vad det innehåller. Medlemmar som inte får kunskap om vad kollektivavtalen innehåller får ju svårt att bevaka sina intressen.

Detta är än så länge ett förslag så det gäller att agera och protestera för att förslaget inte genomförs. Jag tänker i alla fall protestera, tänker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar