tisdag 30 juni 2009

Rekordmånga varsel i kommunerna

Medan varslen i landet minskar totalt sett så fortsätter de att öka i kommunerna. Under juni varslades nästan 1 200 anställda och enligt Arbetsförmedlingen är detta de högsta siffrorna sedan 1990-talskrisen.

I Göteborgs kommun har vi anställningstrygghet vilket innebär att man inte blir arbetslös om ens arbetsplats måste minska ner på antalet medarbetare utan då erbjuds annat arbete inom staden. Men vi är unika i Göteborg med att fortfarande ha anställningstrygghet, för övriga kommuner och landsting är varsel och uppsägningar p.g.a. arbetsbrist en realitet. (F.ö. anser jag att begreppet "arbetsbrist" är missvisande. I den kommunala sektorn försvinner ju inte arbetsuppgifterna för att man minskar ner på antalet anställda, lika många har ju fortfarande behov av den kommunala servicen. Man borde istället använda begreppet "medelbrist" vilket är vad det handlar om, d.v.s. brist på pengar.)

Regeringen tillsatte mer pengar i vårbudgeten till den kommunala sektorn med detta räcker inte på långa vägar för att rädda de kommunala jobben och i förlägningen välfärden. Detta har tvingat många kommuner att höja skatten för att klara verksamheten. Men kommunalskatten är en orättvis skatt (enligt mitt sätt att se på saken). Den måste enligt lag vara lika för alla och kan inte anpassas så att man betalar skatt efter bärkraft, d.v.s. att de som tjänar mest också betalar mest.

Jag hoppas att regeringen vaknar och avsätter mer pengar till kommun och landsting i höstbudgeten för att rädda välfärden. Nu gäller det att SKTF, som ju organiserar personal i kommun och landsting, trycker på regeringen och högljutt framför vår åsikt.

Klicka här för läsa mer om varslen i kommunerna.

2 kommentarer:

  1. Man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke !!!! Det är då man måste satsa !!!! Du har så rätt Marcus !!! så djävla rätt !!! Stå på dig !!!

    SvaraRadera