söndag 8 november 2009

Jobbcoacherna = miljardfiasko

Under de senaste dagarna har Aftonbladet kartlagt regeringens miljardsatsning på jobbcoacher, förhoppningen har varit att dessa ska fungera som arbetsmarknadens frälsare genom att coacha arbetslösa till nya jobb. Totalt innehåller satsningen tre miljarder och Arbetsförmedlingen anlitade rekordsnabbt 952 coachbolag när pengarna tillfördes. Enligt direktiven ska coacherna hjälpa arbetslösa att vässa sina cv och med att kontakta arbetsgivare. Arbetsförmedlingen har också förtydligat att de "inte efterfrågar utredningsinsatser, medicinsk och arbetslivsinriktad rehabilitering, terapeutiskt stöd och utbildningsinsatser." Det har dock visat sig, genom Aftonbladets granskning, att mer än vart tionde bolag coachar arbetslösa med ovetenskaplig hjärntvätt, man arbetar bl.a. med hypnos, healing och otillåten terapi. Coachen tjänar 9 000 kr för varje arbetslös som coachas i tre månader. Coachen kan ha högst 20 arbetslösa samtidigt och kan på ett år tjäna 720 000 kr - utan att de arbetslösa får jobb.

Man blir ju ganska bestört över att skattepengar används till att finansiera lurendrejare som därmed kan livnära sig på redan utsatta människor. Satsningen på jobbcoacherna har blivit ett gigantiskt fiasko, och när avtalen med bolagen går ut i juni nästa år lovar Arbetsförmedlingen att göra om upphandlingen från början. Men då har redan över en miljard gått till spillo.

Jag är personligen väldigt skeptisk till att jobbcoacher är receptet för att fler skall få jobb, jag hade hellre sett en miljardsatsning på vuxenutbildning för att ge människor chansen att utbilda om sig för yrken där prognoserna är goda för att få ett jobb. Men det verkar ju inte vara regeringens melodi att satsa på vuxenutbildning, jag har väldigt svårt att förstå hur arbetsmarknadsminister Littorin resonerar när han öser pengar över den här typen av satsningar.

F.ö. så ingår seriös karriärcoachning i ett medlemskap i SKTF. Klicka här för att läsa mer om vad det innebär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar