tisdag 3 november 2009

LO kräver minst 2,6 procent i löneökningar

Inför avtalsrörelsen i industrisektorn kräver LO-förbunden minst 2,6 procent i löneökningar i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarna svarar helt väntat att kravet är orealistiskt och att de begärda löneökningarna skulle vara direkt skadliga för konkurrenskraften.

Vi är på väg in i den största avtalsrörelsen på decenier och nya löneavtal ska slutas för flera miljoner löntagare. Industrin kommer alltid först eftersom den ska vara vägledande för den offentliga sektorn, eftersom industrin är den sektor som drar in inkomster till Sverige prioriteras alltid denna framför stat, kommun och landsting.

Arbetsgivarorganisationerna har redan börjat köra med tjuvtricks för att hålla nere lönekraven. Att ständigt föra in finanskrisen i diskussionerna är populärt, men för att få igång konsumtionen som skapar fler jobb krävs ju att folk får mer pengar i plånboken. Inga löneöningar alls skulle därmed få katastrofala effekter anser vi på den fackliga sidan.

Arbetsgivarna passade också på att nyligen släppa en rapport om att förtroendet för facket når nya bottennivåer. Vad som inte framkom var att undersökningen gjordes under AMF-skandalen och drevet mot LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin, men den släpptes först i höst.

Ja avtalsrörelsen kommer att bli tuffare än någonsin och än så länge är det omöjligt att sia om utgången. SKTF kommer att lägga fram sitt yrkande till SKL i början av nästa år, så jag får anledning att återkomma i denna fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar