tisdag 17 november 2009

Vem vågar bli socialarbetare?

Sitter nu på tåget hem till Göteborg efter en otroligt kreativ dag i Stockholm där jag arbetat med att ta fram SKTFs nya HBT-utbildning, jag lär få anledning att återkomma med inlägg på bloggen om detta arbete. Planen är i alla fall att vi ska lansera utbildningen under HBT-festivalen i Göteborg i mitten av maj nästa år. :)

Läser på gp.se att en av de två tjänstemän som åtalats sedan en 24-årig missbrukare i Göteborg nekats tvångsvård och avlidit fällts i tingsrätten och dömts till 80 dagsböter. Det är unikt att en kommunal tjänsteman döms i domstol för tjänstefel och domen kommer därmed att få stora konsekvenser för alla socialarbetare i landet, löntagare som tillhör SKTFs avtalsområde.

Jag lägger ingen värdering i om det var rätt eller fel att döma personen i fråga, uppenbarligen har tingsrätten bedömt att ett lagbrott begåtts. Däremot är det viktigt att fortsätta att föra debatten om socialarbetarnas arbetsvillkor och möjligheter att utöva ett bra arbete. Dessutom märker vi i SKTF Göteborg redan idag att vår arbetsgivare har svårt att rekrytera nya socialarbetare, och vi måste ju ställa oss frågan om människor är villiga att arbeta under förutsättningar som innebär att man kan bli fälld i en domstol. Jag hoppas att domen får effekter som gör att vi får en bättre socialtjänst som styrs av medborgarnas behov istället för kommunernas resurser, eller brist på resurser.

Det är självklart också viktigt att diskutera socialtjänstens arbetssätt, och det finns otroligt mycket att förbättra. Men enligt min mening är detta framförallt en politisk fråga om hur man väljer att prioritera bland de resurser man har, och tyvärr är just denna debatt väldigt osynlig i dagsläget. Där borde SKTF spela en viktig roll i att föra debatten, och det tänker vi göra framöver.

1 kommentar:

  1. Det är inte precis unikt för socialarbetare att de arbetar under förutsättningar som innebär att de KAN bli fällda i domstol.

    SvaraRadera