måndag 11 oktober 2010

Den svenska modellen och mångfald

Sitter på tåget hem från Stockholm och försöker samla ihop alla intryck efter att ha deltagit i seminariet "Den svenska modellen och mångfald", arrangerad av det gemensamma TCO-initiativet Facket Förändras. Jag blev inbjuden genom mitt starka engagemang för jämställdhet och mångfald, och för att jag och mina kamrater i SKTF Göteborg lyckades driva igenom vår motion på SKTFs förbundsmöte häromveckan som förbinder oss att försöka få till stånd "anti-diskrimineringsavtal" med våra arbetsgivare.

Det var en stor ära att få sitta i samma panel som Shadé Jalali, jämställdhetsspecialist på Unionen, samt Kristina Persdotter och
Helena Johansson från TCO. Shadé talade mycket om rasismen som frodas i Sverige, som bl.a. uttrycks i att vi har ett parti bestående av organiserade rasister som vågmästare i Sveriges riksdag. Vi diskuterade en hel del hur oerhört värdeladdat ordet "rasism" är och att många helst vill två sina händer från ordet, och därmed gärna förminska rasistiska handlingar och rasistiskt beteende. Personligen tycker jag inte att vi ska vara rädda för att kalla saker för sina rätta namn, och som det politiska läget ser ut i Sverige idag känns det än mer angeläget att föra dessa diskussioner öppet. Där har vi i TCO-förbunden ett oerhört stort ansvar.

Kristina talade om den handbok som TCO producerar, och som är tänkt att kunna användas av förtroendevalda vid rekryteringar. Jag tänkte direkt på det mål som vi haft från politiskt håll i Göteborg sedan många år som handlar om att "stadens medarbetare skall spegla befolkningsstrukturen". Det målet har vi förtvivlat svårt att uppnå, och det finns alltid tusen och en anledningar till att undvika mångfalds- och jämställdhetsperspektiv vid rekryteringar. Detta är ett exempel på ett område som borde ingå i ett "anti-diskrimineringsavtal". Jag tycker exempelvis att Göteborgs Stadsteater är ett föredöme där varje chef vid en slutrekrytering skriftligt måste motivera hur denna rekrytering bidragit till att bättre spegla Göteborgs befolkningsstruktur. Det är något som resten av Göteborgs Stad borde ta efter.

Helena talade om TCOs förhållningssätt till Sverigedemokraterna, som styrelsen kommer att ta beslut om inom kort. TCO-förbunden är partipolitiskt obundna men inte opolitiska, och därför är det viktigt att markera mot partier vars värderingar och människosyn går stick i stäv med vad vi tycker utifrån våra medlemmars perspektiv och intressen. Jag är väldigt stolt över min centralorganisation som på ett tydligt och genomtänkt sätt tar ställning för alla människors lika värde. Det är en av de viktigaste fackliga grundvärderingarna, och har så varit sen rörelsen startade en gång i tiden.

Själv fick jag tillfälle att berätta om bakgrunden till min motion, och hur vi tänker driva frågan vidare. Nästa vecka träffar jag Diskrimineringsombudsmannen (DO) för att diskutera samarbete kring opinionsbildning för att få till dessa kollektivavtal på arbetsmarknaden. Givetvis kommer ni att kunna följa detta arbete på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar