söndag 10 oktober 2010

Jämställ världsreligionerna med varandra

Läser att utbildningsminister Jan Björklund kör över Skolverket om religionsundervisningen. I våras kom verket med ett förslag på hur kursplanen för religionskunskapen i grundskolan skulle förändras. Kristendomen tonades ner och de fem världsreligionerna jämställdes med varandra. Björklund gillade inte förslaget,
och i torsdags klubbade regeringen igenom den framtida kursplanen som ska införas nästa läsår. Den skiljer sig markant från Skolverkets förslag och kristendomens lyfts fram och ges en särställning. Björklund motiverar detta med att kristendomen i alla tider varit den totalt dominerande religionen i vårt land.

I ett mångkulturellt land som Sverige där det råder religionsfrihet, och där svenska kyrkan dessutom är skild från staten sedan flera år, så tycker jag att det är en självklart att religionsundervisningen skall vara neutral och att de fem världsreligionerna jämställs med varandra. I en tid då rasismen frodas i vårt land och mytbildningen kring vissa religioner frodas så fyller dessutom skolan en oerhört viktig roll i att slå hål på de myter som finns. Jag tycker det är oerhört tråkigt att regeringen körde över Skolverket och tog detta beslut. Hade Skolverket fått sin vilja igenom hade det varit ett viktigt steg framåt mot ett Sverige där alla människor har lika värde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar