onsdag 27 oktober 2010

Idag fikar vi schyst


Idag är det Fairtrade Challenge-dagen, bl.a. så anordnas schysta fikor på ett hundratal arbetsplatser i Göteborgs Stad i SKTFs regi. För att fikorna skall räknas som schysta krävs att en Fairtrade-märkt produkt ingår.

Fairtrade är en oberoende produktmärkning. Väljer man Fairtrade-märkta produkter skapar man förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. SKTF är medlemmar i organisationen Fairtrade, och är också Sveriges första Fair Union. Att vara en Fair Union innebär att vi vill leva som vi lär: att vi vill göra affärer med företag som har kollektivavtal, och att vi väljer produkter och tjänster som tar miljömässig och etisk hänsyn.

Jag inledde dagen med att tala om Fair Union på en "Schyst frukost" på Göteborgs Universitet. Efter mig talade Ulriqa Westman från Konsumentföreningen Väst om Fairtrade-märkningen, och vilka kriterier som finns för att en vara skall få denna märkning.

Det känns väldigt bra att få använda denna dag för att uppmärksamma rätten till schysta arbetsvillkor världen över, och hur vi som enskilda personer och SKTF som fackförbund kan använda vår konsumentmakt till att göra världen bättre. Och är man medlem i SKTF så bidrar man faktiskt till att göra världen lite bättre...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar