söndag 31 oktober 2010

Rekrytering utan diskriminering


TCO har gett ut boken "Rekrytera utan att diskriminera" som är tänkt att utgöra ett stöd för fackligt förtroendevalda i arbetet med att förbättra rekryteringsprocessen på arbetsplatserna. Bakom boken står Kristina Persdotter, ansvarig för utbildnings- och integrationspolitik på TCO.

Handbokens mål är att den med rätt och bäst kompetens skall få jobbet utan att faktorer som kön, sexuell läggning, etnisk tillhörighet, religion eller att någon annan ovidkommande faktor spelar in. Boken ger i tolv steg förslag på en likabehandlande rekryteringsprocess genom bland annat:

• Att göra en tydlig kravspecifikation och låten de kraven och önskemålen leda hela processen.
• Att annonsera alla tjänster och använda öppna rekryteringskanaler såsom Arbetsförmedlingens platsbank. Att använda riktade sökvägar kan också nå grupper som arbetsgivaren inte når idag.
• Att värdera utländsk utbildning och erfarenhet på samma sätt som svensk utbildning och erfarenhet.
• Att jämföra de som kallats till intervju med samtliga sökande i avseenden som kön, ålder, etnisk tillhörighet. Detta är ett relativt enkelt sätt att kontrollera att vissa grupper av sökande inte omedvetet sorterats bort.
• Att genomföra en strukturerad intervju med i förväg bestämda kriterier och ställa samma frågor till alla sökande.
• Att inte ställa frågor som inte har betydelse för arbetet. Personliga frågor ökar risken att diskriminera sökande. Att inte ställa frågor om framtida bildande av familj då svar på sådana frågor inte får användas i urvalet.

För några veckor sedan hade jag den stora äran att få ingå i samma panel som Kristina under seminariet "Den svenska modellen och mångfald", och fick höra henne berätta om sitt arbete med boken. I Göteborgs Stad har vi sedan många år ett politiskt mål om att "stadens medarbetare skall spegla stadens befolkningsstruktur", ett mål som vi har förtvivlat svårt att nå. Det framförs alltid tusen och en anledningar till att inte ha ett mångfalds- och jämställdhetsperspektiv vid rekryteringar, men Kristinas bok lyfter på ett klockrent sätt fram vad detta handlar om: att den som är mest kompetent ska få jobbet. Det är fullständigt oacceptabelt att personer med utomeuropeiskt klingande namn får söka dubbelt så många jobb som personer med svenskt klingande namn, trots likvärdiga meriter. Men det är så verkligheten är ut, och det måste vi ändra på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar