fredag 23 september 2011

Fairtrade City i praktiken


Nu är Bok- och bilioteksmässan i full gång. Igår hade jag den stora äran att moderera Visions seminarie "Fairtrade City i praktiken" på Internationella torgets scen. I panelen ingick Eva Karlsson, Vision Göteborgs vice ordförande och ledamot av Fairtrade City Göteborgs styrgrupp, Rebecca Palosaari Fogler, planeringsledare för Fairtrade City Göteborg, Kristina Bergman Alme, kommunpolitiker i Göteborg (fp), Kia Andréasson, kommunalråd i Göteborg (mp) och Emma Rung, tf generalsekreterare Fairtrade Sverige (som på ett oerhört entusiastiskt och inspirerande sätt berättade om vad Fairtrade och Fairtrade City är).

Diskussionen handlade om hur alla instanser i samhället, som kommuner, näringsliv och föreningar, kan samverka för att göra världen bättre genom att köpa produkter som är producerade under garanterat schysta arbetsförhållanden. Vision gör exempelvis bara affärer med företag som har kollektivavtal och som respekterar mänskliga rättigheter, och vi vill att vår arbetsgivare Göteborgs Stad skall göra detsamma. Panelen var rörande överens om att det är en självklarhet att ställa etiska och sociala krav vid offentlig upphandling. Men det är då också viktigt att det finns en kontroll så att detta görs i praktiken. Det är inte okej som Trafikkontoret gjorde när man köpte in gatsten från Kina som var producerad under fruktansvärda arbetsförhållanden. Självklart är ett sådant agerande inte förenligt med att vara en Fairtrade City.

Vision kommer att fortsätta att som enda fackförbund ingå i styrgruppen för Fairtrade City och kämpa för att hela det göteborgska samhället gemensamt gör världen bättre. Det är så en Fair Union arbetar.

Klicka här för att läsa mer om Fairtrade City.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar