söndag 4 september 2011

Vi ska värna vår partipolitiska obundenhet

Idag står det i flera tidningar att Socialdemokraterna vill stärka samarbetet med TCO. Det är utredaren Ylva Thörn (f.d. förbundsordförande för Kommunal) som framför detta i en rapport till partistyrelsen.

Jag har inte läst rapporten så jag vet inte vad Ylva Thörn menar med "samarbete". Hur som helst välkomnar jag dialog med alla partier om vilken politik som är bäst för medlemmarna i TCO-förbunden. Så länge inte partiernas värdegrunder går stick i stäv med Visions och övriga TCO-förbunds (som Sverigedemokraternas värdegrund gör) så är det viktigt att vi har kontakt med de politiska beslutsfattarna. Dock är vår integritet och vår partipolitiska obundenhet oerhört central, vilket omöjliggör ett liknande samarbete som Socialdemokraterna har med LO. För oss i TCO-förbunden är våra medlemmars intresse viktigast, inte någon enskild partibok. Vi är fria att kritisera eller berömma vilket parti vi vill utifrån hur deras politik gynnar våra medlemmar.

För övrigt är det inte speciellt förvånande att Socialdemokraterna söker mer dialog med TCO. Fortsätter utvecklingen på en svenska arbetsmarknaden som den gör idag så kommer TCO snart att vara den största fackliga centralorganisationen. Det är därför rimligt att TCO och dess medlemsförbund tar en stor plats i samhällsdebatten, och vår partipolitiska obundenhet ger oss också en stor trovärdighet när vi tar ställning i politiska frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar