onsdag 28 september 2011

Budgeten är överordnad lagen inom socialtjänsten

Idag presenterade Vision en rapport där Sveriges socialchefer tillfrågats om sin arbetssituation (bland annat intervjuades vår förbundsordförande Annika Strandhäll om undersökningen på nyhetssändingarna i morse). Var femte framför att man har svårigheter att följa Socialtjänstlagen, och tre av tio anser sig inte kunna följa intentionerna i LSS.

Detta är oerhört allvarligt, men samtidigt inte förvånande. Visions medlemmar inom socialtjänsten och funktionshinder arbetar ofta under en piska som i praktiken är överordnad både lagen och kvaliteten i verksamheten, nämligen budgeten. Behovet av hjälp och stöd spelar ingen roll, det viktigaste är att hålla sig inom budgetramen.

Våra politiker har ansvaret för att ändra på detta och se till att socialtjänsten har tillräckligt med resurser för att kunna ge den hjälp som medborgarna behöver. Men tyvärr är ofta det politiska intresset för socialt arbete lika med noll. Det är ju heller inte våra politiker som i första hand får stå för vad deras beslut får för effekter, utan det är Visions medlemmar som arbetar direkt med medborgarna.

Den socialpolitiska debatten måste vakna till liv igen. Det räcker inte att Vision påvisar hur verkligheten ser ut utan skall det bli en debatt så krävs det en motpart som är villig att ta diskussionen. Men vi i Vision ger inte upp - vi ska kämpa för att socialpolitiken återigen ska få utrymme i samhällsdebatten för att vi i Sverige skall kunna erbjuda en socialtjänst av hög klass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar