fredag 8 januari 2010

Till minne av Dangoule "Kristina" Rasalaite

Idag är det 10 år sedan Dangoule "Kristina" Rasalaite tog sitt liv genom att hoppa från en bro i Malmö. Hon kom till Sverige från Litauen 16 år gammal med drömmar om ett bättre liv efter att hennes mamma övergett henne. Hon hamnade istället i helvetet och blev inlåst i en lägenhet i Arlöv där hon dagligen våldtogs av massor med män. Till sist lyckades hon fly men orkade till slut inte leva längre. I brev som hon lämnade till en väninna pekade hon ut de män som utnyttjade henne, men åtal väcktes aldrig eftersom en åklagare ansåg att det inte gick att bevisa att brott hade begåtts. Kristinas öde inspirerade sedan Lukas Moodysson till att göra filmen "Lilja 4-ever".

Trots tuffare lagar och bättre resurser fortsätter kvinnor och barn att forslas till Sverige som sexslavar. Enligt Rikspolisstyrelsen säljer fler utländska kvinnor sex i Sverige nu än för tio år sedan. Detta är en konsekvens av att gränserna har öppnats och EU blivit större, samt att hallickarna anammat tekniken och kan lättare hålla koll på kvinnorna genom exempelvis sms.
Problemet med trafficking ställer stora krav på EU-apparaten och att medlemsländerna samarbetar för att komma åt detta. Man behöver avsätta mer resurser för att undvika att fler flickor går liknande öde till mötes som Kristinas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar