tisdag 5 januari 2010

Unga oroas för framtiden

En SIFO-undersökning visar idag att dom som har jobb ser ljust på sin situation inför det kommande året, däremot förlorar allt fler unga tron på framtiden. Det är den skenande ungdomsarbetslösheten som är den stora orsaken, många yngre personer oroar sig för hur de ska kunna försörja sig om deras arbetslöshet blir långvarig.

Ungdomsarbetslösheten lär bli en het fråga i valrörelsen, och vissa av regeringspartierna lär fortsätta att kräva försämringar i LAS. Som jag tidigare uttryckt i bloggen så anser inte jag att LAS sist in-först ut-princip är orsaken till den höga arbetslösheten bland yngre personer, den främsta anledningen är att det finns för få jobb totalt sett.

Jag vill se rejäla arbetsmarknadspolitiska åtgärder, bl.a. genom en satsning på vuxenutbildning. Är det inte dags att damma av 90-talets kunskapslyft? Det är också dags att ta tag i generationsväxlingen i den offentliga sektorn. Enormt många personer kommer att gå i pension under de närmaste åren och därmed riskerar oerhört mycket kompetens att försvinna. Staten, kommunerna och landstingen måste avsätta pengar för exempelvis mentorsprogram där äldre lär upp yngre. På det sättet behåller vi den höga kompetensen inom den offentliga sektorn och samtidigt får yngre personer en inkörsport till dessa yrken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar