måndag 19 april 2010

200 000 personer funderar på att lämna facket

Drygt 200 000 personer funderar på att lämna facket det närmsta året, visar en ny Sifo-undersökning. 5 procent av SKTFs medlemmar har planer på att gå ur.

Fackförbundens sjunkande medlemsantal ser ut att fortsätta. TNS Sifo:s undersökning Orvesto Konsument visar att 218 000 av fackförbundens totalt drygt tre miljoner medlemmar har tankar på att hoppa av. Främst handlar det om unga män i stortstad.

Värst är läget för LO-förbunden, där nära 10 procent av medlemmarna funderar på att gå ur. Seko toppar listan med 12,3 procent, följt av Hotell- och Restaurang och Handels.
För TCO är läget något bättre. 6,4 procent av TCO:s medlemmar tror inte att de är medlemmar om ett år. SKTF ligger något under snittet med 5 procent och Unionen ligger högst av TCO-förbunden med 7,9 procent planerade avhopp.

Undersökningen baseras på över 6 000 fackmedlemmar som har svarat på frågan om man kommer att kvarstå som medlem om ett år.

Detta är givetvis oroväckande siffror, även om jag i Göteborg upplever att det numera är mer positiva tongångar som sprids om facket i allmänhet och SKTF i synnerhet. Jag hoppas verkligen att dessa siffror blir en väckarklocka för alla oss i fackföreningsrörelsen så att vi verkligen prioriterar att lämna våra expeditioner för att ge oss ut på arbetsplatserna och förklara varför det är så viktigt med ett fackligt medlemskap. Vill vi ha inflytande över våra villkor på jobbet så är det en förutsättning att så många som möjligt sluter sig samman genom att gå med i facket, så enkelt är det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar