måndag 5 april 2010

Sparkrav ökar risk för arbetsskador

Hoppas att ni alla har haft en skön och avkopplande påskhelg. Själv har jag i stort sett bara latat mig, det har känts skönt att få ladda batterierna under fyra lediga dagar.

Idag har det uppmärksammats i media att antalet inspektioner som Arbetsmiljöverket gjort de senaste åren minskat kraftigt. Färre inspektioner kan få till följd att långsiktiga skador i arbetslivet ökar. Enligt Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg beror de färre inspektionerna på regeringens sparbeting.

När regeringen tillträdde hösten 2006 beslutade alliansen att minska anslaget till Arbetsmiljöverket med omkring 160 miljoner kronor mellan 2007 och 2009. Efter nedskärningarna har inspektionerna ute på arbetsplatserna minskat kraftigt. Jämfört med 2006, före nedskärningarna, har var fjärde inspektion försvunnit. 2006 genomfördes drygt 28 000 inspektioner, förra året var siffran drygt 21 000.

Det är viktigt att Arbetsmiljöverket ges goda resurser, arbetet med att åstadkomma en god arbetsmiljö för alla kräver en hög kompetens. Fler långsiktiga arbetsskador skulle ju dessutom innebära en större kostnad för sjukvården och för arbetsgivarna som har rehabiliteringsansvaret. Därmed är det en god investering för regeringen att satsa på arbetsmiljöfrämjande verksamhet, vilket jag hoppas att de inser efter dessa rapporter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar