fredag 30 april 2010

Nytt avtal är klart

Nu har SKTF tecknat ett nytt centralt löneavtal med arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting.

Det nya avtalet HÖK10 är ett tvåårigt avtal som ger SKTFs medlemmar ett garanterat utfall på lägst 3,5 procent under avtalsperioden, fördelat på 2 procent år 1 och 1,5 procent år 2. Avtalet innehåller också ett förtydligande av löneprocessen.

- Jag är nöjd med avtalet, det ligger väl i nivå med andra avtal på arbetsmarknaden. Resultaten från förra avtalsperioden visar också att våra förtroendevalda och medlemmar är duktiga på att förhandla löner lokalt. Detta avtal lägger en bra grund för det arbetet, säger Eva Nordmark, förbundsordsförande.

Avtalet innehåller förändringar i Allmänna Bestämmelser som bland annat innebär att man lokalt kan komma överens om villkoren för semester. Antalet dagar för föräldrapenningstillägg har ökat från tre månader till fem.

- Dessa villkorsförbättringar är viktiga för att kunna attrahera unga akademiker till kommuner och landsting, säger Anders Hammarbäck, förhandlingschef.
Det nya avtalet berör drygt 100 000 SKTF-medlemmar, gäller från den 1 april 2010 till 30 mars 2012 och omfattar två lönerevisioner. 2010 års lön gäller retroaktivt från 1 april.


Visst hade jag givetvis önskat ett högre utfall, men avtalet känns ändå okej jämförelsevis med de avtal som har tecknats i den privata sektorn, och med tanke på den stora osäkerheten i vår omvärld som påverkar den offentliga sektorns ekonomi.

Nu börjar arbetet med att sluta en lokal överenskommelse i Göteborg utifrån det centrala avtalet. Mer information om det arbetet följer här på bloggen.

1 kommentar:

  1. Härligt att se! :) Nytt kollektivavtal innebär tryggare jobb och en större slant i plånboken! HURRA! Och tack till alla som jobbar fackligt!

    SvaraRadera